Λούσυ Λόουλες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λούσυ Λόουλες
Η Λούσυ Λόουλες το 2010
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηLucille Frances Ryan
29 Μαρτίου 1968 (1968-03-29) (56 ετών)
Mount Albert
Χώρα πολιτογράφησηςΝέα Ζηλανδία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
ΣπουδέςVanarts
Marist College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός[2]
παραγωγός ταινιών
τραγουδίστρια
ηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός ταινιών
μουσικός ηχογραφήσεων[3]
ηθοποιός τηλεόρασης
Γνωστός γιαΖήνα, Κάπρικα 3 (Battlestar Galactica (2004))
Περίοδος ακμής1989
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡόμπερτ Τάπερ (από 1998)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα της Τιμής της Νέας Ζηλανδίας (11  Ιουνίου 2004)
Ιστότοπος
lucylawless.net
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λούσυ Λόουλες (αγγλικά: Lucille Frances «Lucy» Lawless, 29 Μαρτίου 1968) είναι Νεοζηλανδή ηθοποιός και τραγουδίστρια. Ενσάρκωσε τον ρόλο-τίτλου στην τηλεοπτική σειρά Ζήνα (Xena: Warrior Princess, 1995-2001), τον Αριθμό Τρία στη σειρά Battlestar Galactica (2005-2009) και τη Λουκρητία στην τηλεοπτική σειρά Spartacus: Blood and Sand (2010) και στις συνέχειες Spartacus: Gods of the Arena (2011) και Spartacus: Vengeance (2012).

Η Λόουλες είχε γκεστ εμφανίσεις ως Diane Lewis στην κωμωδία του NBC Parks and Recreation (2012-2015) και ως κόμισσα Palatine Ingrid Von Marburg στην υπερφυσική σειρά του WGN America Salem (2015). Πρωταγωνίστησε επίσης ως Ruby στην κωμική-τρόμου σειρά του Starz Ash vs Evil Dead (2015-2018).

Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λόουλες γεννήθηκε το 1968 στο Ώκλαντ. Γονείς της ήταν η Τζούλι Ράιαντ, καθηγήτρια, και ο Φρανκ Ράιαντ, τραπεζικός και δήμαρχος του Mount Albert. Είναι το πέμπτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας, η οποία αποτελείται από τέσσερις αδερφούς και μια αδερφή. Η ίδια έχει περιγράψει την οικογένειά της ως «μια μεγάλη ιρλανδο-καθολική οικογένεια» και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Ιρλανδία για το Discovery Channel το 2004, ανέφερε ότι η οικογένεια του πατέρα της είχε καταγωγή από το Quilty του County Clare και ότι ο προπάππους της έφτασε στη Νέα Ζηλανδία ως κατάδικος.

Η Ράιαν έκανε την πρώτη της εμφάνιση ως ηθοποιός σε ηλικία 10 ετών σε ένα μιούζικαλ και ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός κατά τη φοίτησή της στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φοίτησε στο Marist College στο Ώκλαντ και σε ηλικία 18 ετών, όπως πολλοί άλλοι νέοι Νεοζηλανδοί, ταξίδεψε στην Ευρώπη και στην Αυστραλία με τον μελλοντικό της σύζυγο, Γκαρθ Λόουλες. Σε ηλικία 21 ετών, κέρδισε στο διαγωνισμό ομορφιάς Mrs New Zealand (1989).

Η Λόουλες έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις ότι υπέφερε από βουλιμία ως παιδί και ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την ασθένεια.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε την καριέρα της παίζοντας για δυόμιση σεζόν στο «Funny Business» στη Νέα Ζηλανδία. Το 1991 ξεκίνησε τις σπουδές της στη δραματική σχολή «William Davis Centre for Actors Study» στο Βανκούβερ.

Το 1994 έπαιξε τη Λυσία στο κινηματογραφικής διάρκειας πιλοτικό επεισόδιο του Ηρακλή. Στη διάρκεια της προβολής της κανονικής σειράς κλήθηκε να παίξει τη Ζήνα. Για το σκοπό αυτό έγινε μελαχροινή ώστε είναι ευκρινής η διαφορά του ρόλου από τον προηγούμενο που είχε στο πιλοτικό επεισόδιο.

Ο ρόλος αυτός θεωρήθηκε αρκετά δημοφιλής ώστε να δημιουργηθεί η σειρά Ζήνα, στην οποία πρωταγωνιστούσε και με την οποία έγινε διεθνώς γνωστή.

Έπαιξε σε αρκετά επεισόδια του Battlestar Galactica ως Κάπρικα Τρία (Ντιάνα).[4]

Το 2009 έπαιξε την αστυνομικό στο «The L World».[5]

Το 2011 και 2012 έπαιξε τη Λουκρητία σε διάφορα επεισόδια των 2 τηλεοπτικών σειρών Σπάρτακος.

Τραγουδίστρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1997 έπαιξε τη Betty Rizzo σε μία παραγωγή του Γκρήζ στο Μπροντγουέι.[6]

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά κονσέρτα.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1988, σε ηλικία 19 ετών, η Λόουλες έμεινε έγκυος από τον φίλο της Γκαρθ Λόουλες ενώ συνεργάζονταν στην ενδοχώρα της Αυστραλίας. Παντρεύτηκαν στο Καλγκούρλι της Δυτικής Αυστραλίας το ίδιο έτος και επέστρεψαν στη Νέα Ζηλανδία όπου γεννήθηκε η κόρη τους, Ντέιζι Λόουλες. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 1995.

Στις 28 Μαρτίου 1998 η Λόουλες παντρεύτηκε τον παραγωγό της τηλεοπτικής σειράς Ζήνα και διευθύνοντα σύμβουλο της Pacific Renaissance Pictures, Ρόμπερτ Τζ. «Ρομπ» Τάπερ. Απέκτησαν δυο γιους : τον Julius Robert Bay Tapert (16 Οκτωβρίου 1999) και τον Judah Miro Tapert (7 Μαΐου 2002) ; και οι δυο γιοι γεννήθηκαν στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Φιλανθρωπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λόουλες είναι ενεργητικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «StarShip Foundation», ενός παρακλαδιού του φιλανθρωπικού οργανισμού Starship Children's Health (νοσοκομείο) με έδρα τη Νέα Ζηλανδία. Αυτός ο φιλανθρωπικός οργανισμός έχει στόχο να παρέχει εξοπλισμό, υποστήριξη και βοήθεια στο προσωπικό, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Η Λόουλες αφιερώνει αρκετό χρόνο και ενέργεια στο να χρηματοδοτεί τον εν λόγω οργανισμό. Πρόσφατα συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά The Sitting, όπου καλλιτέχνες δίνουν συνεντεύξεις και συγκεντρώνουν χρηματικά ποσά για φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Η συνέντευξη της Λόουλες συγκέντρωσε το ποσό των $39,000 για το Starship.

Η Λόουλες έχει συχνά συγκεντρώσει χρήματα για συναυλίες και εκδηλώσεις, προσφέρει μέρος του μισθού της σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και έχει πουλήσει κουστούμια της Ζήνας προκειμένου να συνεισφέρει οικονομικά. Στα μέσα του Φεβρουαρίου 2012, η Λόουλες τραγούδησε στο τηλεοπτικό σόου New Zealander of the Year προσφέροντας τα έσοδα από την εμφάνισή της στο Starship Foundation.

Από τις 21 Σεπτεμβρίου 2006, η Λόουλες διοργανώνει την εκδήλωση «Lucy Lawless Feel the Love Day/Week». Η ημέρα αυτή διοργανώνεται από το επίσημο φαν κλαμπ της Λούσι Λόουλες και ξεκινά με μια εβδομάδα φιλανθρωπικών ενεργειών και δωρεών από τους θαυμαστές της ηθοποιού προς τιμήν της Λόουλες.

Ακτιβισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάιο του 2009 η Λόουλες έγινε «Πρέσβειρα Κλίματος» για την εκστρατεία «Sign On» της Greenpeace.

Το Φεβρουάριο του 2012 συνελήφθη, μαζί με άλλους 6 ακτιβιστές της Greenpeace, για την κατάληψη επί 77 συνεχόμενες ώρες μιας πλατφόρμας γεώτρησης στο λιμάνι Taranaki της Νέας Ζηλανδίας, σε μια διαμαρτυρία για τις εξορύξεις πετρελαίου στην Αρκτική.[7] Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες διάρρηξης με ποινή φυλάκισης 10 ετών εάν καταδικαζόταν.

Τον Φεβρουάριο του 2013, η Λόουλες και άλλοι έξι ακτιβιστές καταδικάστηκαν να πληρώσουν ένα πρόστιμο NZ$651 (περίπου US$547) και σε 120 ώρες κοινωνικής εργασίας. Ο δικαστής αρνήθηκε το ποσό των $545,000 που οι Shell Todd Oil Services είχε συγκεντρώσει από τους ακτιβιστές. Μετά την καταδίκη της, η Λόουλες δήλωσε : «Το θεωρώ μια μεγάλη νίκη που το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Shell, το οποίο θεωρώ απολύτως αστείο.»

Αστρονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αστρονόμος Michael E. Brown έδωσε το όνομα «Ζήνα» στον νάνο πλανήτη που ανακάλυψε - θεωρώντας αυτό το όνομα ως το καταλληλότερο αντί για το όνομα που τελικά δόθηκε επίσημα στον πλανήτη αυτό : προσωρινά 2003 UB313 και τελικά Έρις. Όταν αυτός ο πλανήτης αποκαλύφθηκε ότι ήταν μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον Πλούτωνα, έλαβε τη διεθνή προσοχή και οδήγησε σε μια μακροχρόνια συζήτηση μεταξύ των αστρονόμων όσον αφορά τον ορισμό του όρου πλανήτης (οι παρατηρήσεις που έγιναν από το New Horizons οδήγησαν στο ότι ο Πλούτωνας ήταν μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον Έρις).

Το ψευδώνυμο αυτού του αντικειμένου - «Ζήνα» - χρησιμοποιήθηκε στον τύπο. Το περιοδικό New Scientist δημιούργησε μια δημοσκόπηση για το κοινό ως προς το τελικό όνομα που αυτό το τελευταίο προτιμά για τον αποκαλούμενο δέκατο πλανήτη · το όνομα «Xena» κατέλαβε την 4η θέση. Η Λόουλες συνάντησε τον Mike Brown τον Δεκέμβριο του 2005 για να τον ευχαριστήσει για αυτήν την «πράξη ομορφιάς» και ισχυρίστηκε ότι η ίδια «ποτέ δεν είχε την ελπίδα πως το όνομα θα ταίριαζε στον πλανήτη». Τελικά, τόσο το αντικείμενο αυτό όσο και ο Πλούτωνας δεν θεωρούνται πλανήτες και κατατάχθηκαν στην κατηγορία των νάνων πλανητών.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1990 Within the Law Verity
1990 A Bitter Song Nurse 1 ταινία μικρού μήκους
1991 The End of the Golden Weather Joe's Girl
1993 The Rainbow Warrior Jane Redmond τηλεοπτική ταινία
1993 Typhon's People Mink Tertius τηλεοπτική ταινία
1994 Hercules and the Amazon Women Lysia τηλεοπτική ταινία
1996 Peach Peach ταινία μικρού μήκους
1997 Hercules & Xena: Wizards of the Screen Xena ταινία μικρού μήκους
1998 Hercules and Xena – The Animated Movie Xena
2000 Ginger Snaps Announcer on School's PA System Uncredited
2002 Spider-Man Punk Rock Girl
2004 EuroTrip Madame Vandersexxx
2005 Boogeyman Mary Jensen
2005 Locusts Maddy Rierdon τηλεοπτική ταινία
2005 Vampire Bats Maddy Rierdon τηλεοπτική ταινία
2006 The Darkroom Cheryl
2008 Dragonlance: Dragons of Autumn Twilight Goldmoon
2008 Justice League: The New Frontier Wonder Woman
2008 Bedtime Stories Aspen
2009 Bitch Slap Mother Superior
2010 Lez Chat Construction Worker ταινία μικρού μήκους
2017 The Changeover Sci Fi New Zealand

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1989 Funny Business διάφοροι ρόλοι άγνωστα επεισόδια
1990 Shark in the Park Kim Hughes επεισόδιο : «Double or Quits»
1991 For the Love of Mike Helen επεισόδιο : «1.6»
1992 The Ray Bradbury Theater Liddy Barton επεισόδιο : «Fee Fie Foe Fum»
1993 The New Adventures of the Black Stallion Sarah McFee επεισόδιο : «Riding the Volcano»
1994 High Tide Undercover policewoman επεισόδιο : «Shanghied»
1995 High Tide Sharon List επεισόδιο : «Dead in the Water»
1995-98 Hercules: The Legendary Journeys Lyla 2 επεισόδια
1995 Hercules: The Legendary Journeys Ζήνα 6 επεισόδια
1995-01 Xena: Warrior Princess Ζήνα 134 επεισόδια
1999 The Simpsons Η ίδια επεισόδιο : «Treehouse of Horror X»
2000 Celebrity Deathmatch Η ίδια επεισόδιο : «The Return of Lucy Lawless»
2001 Just Shoot Me! Stacy επεισόδιο : «The Auction»
2001 The X-Files Shannon McMahon 2 επεισόδια
2003 Tarzan Kathleen Clayton 7 επεισόδια
2003 Warrior Women with Lucy Lawless Η ίδια 5 επεισόδια
2004 Less than Perfect Tracy Fletcher επεισόδιο : «Ignoring Lydia»
2005 Two and a Half Men Pamela επεισόδιο : «It Was 'Mame', Mom»
2005-09 Battlestar Galactica D'Anna Biers 16 επεισόδια
2006 Veronica Mars Agent Morris επεισόδιο : «Donut Run»
2007 Burn Notice Evelyn επεισόδιο : «False Flag»
2007 Curb Your Enthusiasm Η ίδια επεισόδιο : «The TiVo Guy»
2007 Football Wives Tanya Austin Unsold TV pilot
2008 CSI: Miami Audrey Yates επεισόδιο : «Cheating Death»
2009 The L Word Sgt. Marybeth Duffy 2 επεισόδια
2009 Flight of the Conchords Paula επεισόδιο : «New Zealand Town»
2009 Angel of Death Vera επεισόδιο : «Help»
2010 Spartacus: Blood and Sand Lucretia 13 επεισόδια
2011 Spartacus: Gods of the Arena Lucretia 6 επεισόδια
2011 American Dad! Stacy επεισόδιο : «A Piñata Named Desire»
2011 No Ordinary Family Helen Burton 4 επεισόδια
2012 Spartacus: Vengeance Lucretia 10 επεισόδια
2012-14 Parks and Recreation Diane Lewis 10 επεισόδια
2013 Top of the Lake Caroline Platt 2 επεισόδια
2014-15 Agents of S.H.I.E.L.D. Isabelle Hartley 2 επεισόδια
2014 The Code Alex Wisham 6 επεισόδια
2014 Adventure Time General Tarsal (φωνή) επεισόδιο : «Dentist»
2015-17 Salem Countess Marburg 15 επεισόδια
2015-18 Ash vs. Evil Dead Ruby Knowby 29 επεισόδια
2016 Teenage Mutant Ninja Turtles Hiidrala (φωνή) επεισόδιο : «The Cosmic Ocean»

Video games[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος
2011 Hunted: The Demon's Forge Seraphine

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1997: Grease! - On Broadway, NY USA
  • 2002: The Vagina Monologues - Auckland, NZ
  • 2005: Gentlemen Prefer Blondes - Seattle, USA
  • 2011: BARE For Christchurch - Auckland, NZ
  • 2013: Chicago The Musical - Hollywood Bowl, LA, USA
  • 2013: Chicago The Musical - Auckland, NZ
  • 2014-2015: SLEEPING BEAUTY and Her Winter Knight - Pasadena, CA, USA
  • 2017: Pleasuredome The Musical - Auckland, NZ

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δίσκοι
  • Come 2 Me
  • Come To Mama: Lucy Lawless In Concert: The Roxy Theater In Hollywood
DVD με ηχογραφημένες συναυλίες
  • Come To Mama: Lucy Lawless in Concert: The Roxy Theater in Hollywood
  • Gimme Some, Sugar: Lawless, NYC
  • Lucy Lawless Live in Chicago: Still Got The Blues
  • Lucy Lawless Live at The Roxy Theater: Ho Down
  • Lucy Lawless Live In Concert: Welcome To The Pleasuredome
Άλλα τραγούδια
  • «Little Child» στον δίσκο Unexpected Dreams – Songs From the Stars
  • «4 All of Us» με την Pauly Fuemana (OMC)
  • «Little Child» στον δίσκο The Starship Christmas Album 2012 – Starship Foundation

Βραβεία και υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Βραβείο Κατηγορία Παραγωγή Αποτέλεσμα
1997 Saturn Award Best Genre TV Actress Xena: Warrior Princess Υποψηφιότητα
2010 Golden Nymph Outstanding Actress – Drama Series Spartacus: Blood and Sand Υποψηφιότητα
2010 Saturn Award Best Supporting Actress on Television Spartacus: Blood and Sand Νίκη
2016 Fangoria Chainsaw Awards Best Supporting Actress on Television Salem Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CONOR.SI. 108469603.
  2. (Γερμανικά) Deutsche Synchronkartei. 4293. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.
  3. Ανακτήθηκε στις 10  Μαΐου 2019.
  4. «Σέξι και δυναμική και σήμερα η Ζήνα!». www.womenonly.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2014. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. «10 τηλεοπτικές σεζόν που έπαιξαν με διαφορετικούς κανόνες». «The L Word» (6η σεζόν): flix.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2014. 
  6. «AUSXIP Lucy Lawless Grease! Lucy Lawless On Broadway» (στα Αγγλικά). Lucylawless.info. 28 Σεπτεμβρίου 1997. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2014. 
  7. «Η Ζήνα άφησε την Γκαμπριέλα και κινδυνεύει να μπει φυλακή». iefimerida.gr. 14 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]