Λουτρά Λουτροχωρίου Πέλλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°43′36.6672″N 22°06′18.5652″E / 40.726852000°N 22.105157000°E / 40.726852000; 22.105157000

Greece
Λουτρά Λουτροχωρίου
(Δήμου Σκύδρας - Νομού Πέλλας)
Χάρτες
Η θέση του στην Ελλάδα και το Ν.Πέλλας
Λουτρά Λουτροχωρίου is located in Greece
Λουτρά Λουτροχωρίου
Λουτρά Λουτροχωρίου
Λουτρά Λουτροχωρίου is located in Πέλλα
Λουτρά Λουτροχωρίου
Λουτρά Λουτροχωρίου
Γεωγρ. διαμέρισμα: Μακεδονία
Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία
Νομός: Πέλλας
Δήμος: Σκύδρας
Περιοχή: Λουτροχώρι
Είδος: Ιαματικά Λουτρά και Πηγές
Δικτυακός τόπος:
Πληροφορίες: Δήμος: 23810 82662

Λουτρά: 23810 82881

Στο Λουτροχώρι Σκύδρας του Νομού Πέλλας, μεταξύ Έδεσσας και Βέροιας, στους πρόπoδες του όρους Kάμπερ στα όρια τών Νoμών Πέλλας και Ημαθίας, υπάρχουν οι ιαματικές μεταλλικές πηγές Λουτρά Λουτροχωρίου ή Μπάνια Λουτροχωρίου με αξιόλογη χημική σύσταση και με θειούχα ύδατα με θεραπευτικές ιδιότητες κατάλληλες ειδικά για επιδερμικές και δερματικές παθήσεις και πόσιμο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αξία των ιαματικών πηγών φαίνεται πως είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τα αρχαία ήδη χρόνια, πρώτοι, όμως οι Γερμανοί έκαναν ανάλυση των νερών και πιστοποίησαν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι ιαματικές μεταλλικές πηγές αναβλύζουν στην περιοχή από την αρχαιότητα, κατά παράθεση γνωμών των αρχαίων ιστορικών.1

Τα ιαματικά νερά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νερά των ιαματικών πηγών είναι νερά που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους και βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Τα ιαματικά νερά των Λουτρών είναι υποτονικά και ψυχρά, αναβλύζουν σε θερμοκρασία 18 έως 24 °C, χειμώνα-καλοκαίρι. Είναι υποτονικά και ολιγομεταλλικά νερά, που περιέχουν διαλυμένα μεταλλικά συστατικά (χαρακτηριστικά: Mg, Ca, K, HCO3, Na, B, Cl, HS) όπως νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο και θείο, ή αέρια όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο. Τα νερά αυτά έχουν διάφορο βαθμό οξύτητας και είναι όξινα ή αλκαλικά ή και ουδέτερα.

Θεραπευτικές ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Μπάνια έχουν θεραπευτικές ενδείξεις για παθήσεις του πεπτικού, ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων, δερματικές παθήσεις, των πνευμόνων και του μυοσκελετικού συστήματος.

Επισκέπτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των νεότερων σε ηλικία επισκεπτών που έρχονται να απολαύσουν στη γραφική αυτή γωνιά της Ελλάδας, για σύντομες διακοπές.

Σημειώνεται ότι οι ιαματικές πηγές Λουτροχωρίου παρουσιάζουν ενδιαφέρον, χωρίς να έχουν ακόμη οργανωθεί2 και επωφεληθεί των δυνατοτήτων που προσφέρει η περιοχή για ξεκούραση και αναψυχή, σε ένα καταπληκτικό φυσικό σκηνικό.


Σημειώσεις 1 - Πολλοί πιστεύουν ότι αποτελούσαν άλλοτε τα αρχαία Λουτρά της Μακεδονικής Βασιλικής Δυναστείας του Φιλίππου Β' και του Μ. Αλεξάνδρου.

2 - Από την πολιτεία, για εξυπηρέτηση πολλών ξένων επισκεπτών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]