Λουδοβίκος Ιωσήφ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουδοβίκος Ιωσήφ της Γαλλίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Louis-Joseph de France (Γαλλικά)
Γέννηση22 Οκτωβρίου 1781
Θάνατος4 Ιουνίου 1789
Αιτία θανάτουφυματίωση
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΒασιλική Σαιν-Ντενί
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΛουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας και Μαρία Αντουανέττα
ΟικογένειαΟίκος των Βουρβώνων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα του Αγίου Πνεύματος (Γαλλία)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Λουδοβίκος Ιωσήφ της Γαλλίας (Λουδοβίκος Ιωσήφ Χαβιέ Φραγκίσκος, 22 Οκτωβρίου 1781 - 4 Ιουνίου 1789) ήταν το δεύτερο παιδί και ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και της Μαρίας Αντουανέτας. Ως γιος ενός βασιλιά της Γαλλίας, ήταν fils de France ("γιος της Γαλλίας"), και ως ο μεγαλύτερος γιος και κληρονόμος, ήταν Δελφίνος της Γαλλίας.

Ο Λουδοβίκος Ιωσήφ πέθανε στην ηλικία των επτά ετών από φυματίωση, αφήνοντας κληρονόμο τον μικρότερο αδερφό του, Λουδοβίκο-Κάρολο.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λουδοβίκος Ιωσήφ Χαβιέ Φραγκίσκος γεννήθηκε στο Παλάτι των Βερσαλλιών στις 22 Οκτωβρίου 1781. Ονομάστηκε από τον μητρικό του θείο, τον Ιωσήφ Β΄. Ήταν ο πολυαναμενόμενος Δελφίνος, διάδοχος του πατέρα του στο θρόνο της Γαλλίας, καθώς ο νόμος Salic, που δεν επέτρεπε στις γυναίκες να προσχωρήσουν στο θρόνο, εφαρμόστηκε στην μεγαλύτερη αδελφή του, Μαρία Θηρεσία Καρλόττα. Η γέννηση του Λουδοβίκου Ιωσήφ κατέστρεψε τις ελπίδες του θείου του να διαδεχθεί τον πατέρα του, Λουδοβίκο ΙΣΤ΄]].

Ο Λούης Ιωσήφ ήταν πολύ κοντά στην αδελφή του και στους γονείς του, που παρακολουθούσαν με προσοχή την εκπαίδευσή του. Ήταν πάντα επαινεμένος ότι ήταν ένα πολύ φωτεινό παιδί για τη νεαρή του ηλικία. Ωστόσο, σύντομα έγινε φανερό ότι είχε εύθραυστη υγεία.

Ασθένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτομή του Λουδοβίκου-Ιωσήφ (Musée de la Révolution française).

Περίπου τον Απρίλιο του 1784, όταν ήταν μόλις τριών ετών, ο Λουδοβίκος Ιωσήφ είχε μια σειρά υψηλών πυρετών. Από φόβο για την υγεία του, μεταφέρθηκε στο Château de La Muette[2], όπου ο αέρας φημολογείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Ο χρόνος που πέρασε εκεί φαινόταν να βοήθησε τον Λουδοβίκο να ανακάμψει και σχεδόν ένα χρόνο αργότερα τον Μάρτιο του 1785, ο Λουδοβίκος Ιωσήφ επέστρεψε στο La Muette, όπου είχε εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς. Ωστόσο, η υγεία του παρέμεινε εύθραυστη.

Το 1786, οι πυρετοί επέστρεψαν, αλλά οι υπηρέτριες έκριναν ότι δεν ήταν σημαντικοί. Αυτοί οι πυρετοί, ωστόσο, ήταν τα πρώτα σημάδια της φυματίωσης. Σε μια τελετή, σημειώθηκε ότι ο Λουδοβίκος-Ιωσήφ είχε δυσκολία στο περπάτημα, που στην πραγματικότητα προκλήθηκε από καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης - κάτι που αντιμετωπίστηκε με τη χρήση κορσέδων. Μέχρι τον Ιανουάριο του 1788 οι πυρετοί αυξάνονταν συχνότερα και η ασθένεια προχωρούσε γρήγορα.

Ο Λουδοβίκος Ιωσήφ πέθανε στο Château de Meudon στις 4 Ιουνίου 1789, σε ηλικία επτά και μισό. Τον έθαψαν στις 13 Ιουνίου σε μια απλή τελετή στη Βασιλική του Αγίου Ντενίς. Στις 10 Αυγούστου 1793, κατά τη διαταγή της Εθνικής Συνέλευσης, κατά τη διάρκεια της Βασιλείας της Τρομοκρατίας, ο τάφος του, μαζί με τους βασιλείς και βασίλισσες της Γαλλίας, μέλη της βασιλικής οικογένειας, υψηλοί αξιωματούχοι, ηγούμενους κλπ, βεβηλώθηκε[3].

Με το θάνατο του Λουδοβίκου, ο τίτλος του Δελφίνου πέρασε στον μικρότερο αδερφό του Λουδοβίκο Κάρολο, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης στη φυλακή.

Η περιφέρεια Dauphin στην Πενσυλβάνια πήρε το όνομά του[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 11  Μαΐου 2020.
  2. Personal property of his father, Louis XVI
  3. Suzanne Glover Lindsay, The Revolutionary Exhumations at St-Denis, 1793, Essay, in Conversations: An Online Journal of the Center for the Study of Material and Visual Cultures of Religion (2014), [1]
  4. Gannett, Henry (1905). The Origin of Certain Place Names in the United States. Govt. Print. Off. p. 100.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • History of Dauphin County, Pennsylvania Historical Commission, Harrisburg, Pennsylvania
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis Joseph, Dauphin of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).