Λιούμπομιρ Γκάνεφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιούμπομιρ Γκάνεφ
Προσωπικά στοιχεία
Ημερ. γέννησης 6 Οκτωβρίου 1965 (1965-10-06) (58 ετών)
Τόπος γέννησης Ρούσε, Βουλγαρία,
Ύψος 2.10 μ.
Θέση Διαγώνιος

Ο Λιούμπομιρ Γκάνεφ είναι Βούλγαρος πρώην διεθνής πετοσφαιριστής, ο οποίος γεννήθηκε στο Ρούσε στις 6 Οκτωβρίου 1965 και αγωνίστηκε ως ακραίος σε ομάδες της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, όπως και στην ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης, με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας του 1997.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκάνεφ ξεκίνησε την καριέρα του στην Ντουνάβ Ρούσε και το 1983 αποφοίτησε από την τοπική γυμναστική σχολή. Το 1985, μεταγράφηκε στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας, με την οποία κατέκτησε πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα Βουλγαρίας μέχρι το 1990.

Το καλοκαίρι του 1990 μεταγράφηκε στην ιταλική Αγκριτζέντο, συνεχίζοντας την επόμενη σεζόν στη Μαρκόνι Σπολέτο. Ακολούθησαν τρεις σεζόν με την Κούνεο και το 1995-96 έπαιξε στη Σίο Σπορτ.

Το καλοκαίρι του 1996, ο Γκάνεφ μεταγράφηκε στην ομάδα του Άρη, μετά από μεγάλη προσφορά του μεγαλομέτοχου της ΚΑΕ Άρης, Ζαφείρη Σαμολαδά. Παρά τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, ο Γκάνεφ αγαπήθηκε από τους οπαδούς των "κίτρινων" και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να κατακτήσει ο Άρης τον τίτλο του πρωταθλητή για πρώτη φορά στην ιστορία του.[1]

Στην τελευταία χρονιά της πολυετούς καριέρας του, αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας της Ιταλίας με τη Νάπολι.

Με την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας, αγωνίστηκε από το 1985 ως το 1998, με σπουδαιότερη επιτυχία την τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1986,[2] ενώ το 1990 κατέλαβε την πέμπτη θέση και το 1994 την ένατη.

Μετά το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας, ο Γκάνεφ έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας, χαρακτηριζόμενος ο "βασιλιάς του μεθανίου" στη Βουλγαρία όντας ιδιοκτήτης δεκαπέντε σταθμών μεθανίου, με μπάτζετ είκοσι εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Επίσης, υπήρξε παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής για την ιταλική τηλεόραση, πρωταγωνίστησε στη βουλγάρικη κωμωδία "Spanish Fly" του 1997 και στο "The Mechanik" του 2005 με τον Ντολφ Λούντγκρεν.[3]

Είναι διαζευγμένος και έχει δύο γιους, τον Ευθύμ και τον Λιούμπο.[4]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]