Λιάνα Βιτσώρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λιάνα Βιτσώρη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Λιάνα Βιτσώρη (Ελληνικά)
Γέννηση16  Φεβρουαρίου 1924[1]
Αθήνα
Θάνατος23  Ιανουαρίου 1997
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
ποιήτρια
συγγραφέας
Οικογένεια
ΤέκναΜαριαλένα Οικονομίδου
ΓονείςΓιώργης Βιτσώρης και Νίτσα Τσαγανέα

Η Λιάνα Βιτσώρη (Αθήνα 16 Φεβρουαρίου 1924 - 23 Ιανουαρίου 1997) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη των ηθοποιών Γιώργη Βιτσώρη και Νίτσας Τσαγανέα. Σε ηλικία δύο ετών εμφανίστηκε δίπλα στη μεγάλη ηθοποιό Κυβέλη στη "Σκιά" του Ντάριο Νικοντέμι, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το 1933, έπαιξε το ρόλο ενός αγοριού, τον Ιουλιανό, στην "Ασία" του Λένορμαν, με το θίασο της κορυφαίας ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη. Στο θίασο συμμετείχε και η μητέρα της. Με την Κοτοπούλη έπαιξε και το 1937, στο έργο του Αντρέ Μπιραμπώ "Φράπα" στο θέατρο Ρεξ.

Πρώτα βήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαγγελματική της δραστηριότητα άρχισε κυρίως στα χρόνια της Κατοχής. Το 1942 εμφανίστηκε με το μουσικό θίασο Ορέστη Μακρή-Κυριάκου Μαυρέα-Μίμη Κοκκίνη, στο θεάτρο Περοκέ. Υπήρξε μια από τις ωραιότερες ηθοποιούς της εποχής της και διακρίθηκε κυρίως σε "εξωτικούς" ρόλους. Έπαιξε και σε μουσική κωμωδία, μαζί με το νέο τότε πρωταγωνιστή Δημήτρη Χορν. Στη συνέχεια, συμμετείχε στο θίασο Βάσως Μανωλίδου-Αιμίλιου Βεάκη-Γιώργου Παππά-Νίκου Δενδραμή, στο θέατρο Πάνθεον και έλαβε μέρος στο έργο "Θαμπά τζάμια" της Όλγας Πριντσλάου.

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγινε μέλος του Σωματείος Ελλήνων Ηθοποιών την 1 Μαρτίου 1943. Μετά την απελευθέρωση πήγε στο Παρίσι για να δει τον πατέρα της, Γιώργη Βιτσώρη, που είχε εγκατασταθεί εκεί για ν' αποφύγει τις διώξεις λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων. Η Λιάνα Βιτσώρη παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στην περίφημη Σχολή του Σαρλ Ντυλλέν και έλαβε μέρος στην ταινία του Πιέρ Πρεβέρ Ταξίδι έκπληξη (1946).

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εμφανίστηκε το 1948 ως πρωταγωνίστρια στην πασίγνωστη τότε επιθεώρηση "Άνθρωποι, άνθρωποι". Έλαβε μέρος και σε άλλες επιθεωρήσεις μέχρι το 1951 οπότε και οικογενειακοί λόγοι την ανάγκασαν ν' αποσυρθεί σύντομα από το θέατρο. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην ταινία της Φίνος Φιλμ Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και με πρωταγωνιστές την Άννα Καλουτά, τη Σμαρούλα Γιούλη, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Ασχολήθηκε επίσης με την ποίηση και έγραψε ορισμένα θεατρικά έργα.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το διάσημο κονφερανσιέ και επιθεωρησιογράφο Γιώργο Οικονομίδη με τον οποίο εμφανίστηκε σε διάφορα βαριετέ. Ο σύζυγός της της αφιέρωσε το δημοφιλές εκείνη την εποχή τραγούδι: Μα εγώ αγαπώ τη Λιάνα. Απέκτησαν μια κόρη, την τραγουδίστρια και μουσικό Μαριαλένα Οικονομίδου. Η Λιάνα Βιτσώρη τάφηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Δίπλα της τάφηκε η μητέρα της, η Νίτσα Τσαγανέα.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος
1951 Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν Φλώρα

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος
1937 Κράπα
1948 Άνθρωποι, άνθρωποι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm2552117. Ανακτήθηκε στις 16  Ιουλίου 2016.