Λευκάς-Βαλανέαι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πόλη αναφέρεται πρώτα με το όνομα Βαλανέαι και βρισκόταν 55 χλμ. νοτίως της Λαοδικείας και 35 χλμ. βορείως της Ανταράδου (σημερινή Ταρτούς).

Σύμφωνα με τον Στράβωνα (XVI, 753) η πόλη ήταν αποικία του Αρουάντ κατά την εποχή των Φοινίκων και ανήκε στην Φοινίκη. Και τα δύο όμως ονόματα της πόλεως είναι ελληνικά. Από την αναφορά του Στεφάνου του Βυζαντίου (Βαλανέαι πόλις Φοινίκης, η νυν Λευκάς), συμπεραίνεται ότι το δεύτερο όνομα πρέπει να δόθηκε στην ελληνιστική περίοδο, όπου θα προσήλθαν άποικοι από την νήσο Λευκάδα. Τότε ανήκε όχι πια στην Φοινίκη, αλλά στην επαρχία Πιερία της βορείου Συρίας.

Από το 64 π.Χ. ενσωματώθηκε στην ρωμαϊκή επαρχία της Συρίας. Στην ρωμαϊκή περίοδο η πόλη είχε τρεις ονομασίες: Balanea-Claudia Leucas.

Ο πρώτος γνωστός επίσκοπος της συριακής Λευκάδος έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 325 μ.Χ. [1] Σώζεται από την πόλη ορειχάλκινο νόμισμα του αυτοκράτορα Τιβερίου (περ. 22/3 μ.Χ.) που στην μια όψη φέρει την κεφαλή του αυτοκράτορα και στην άλλη έναν θεό πάνω σε τέθριππο.

Στα ερείπια της πόλης βρίσκεται η σημερινή Μπανιγιάς της βορείου Συρίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lequien, Oriens Christ., II, 923

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Johann Gustav Droysen: Ιστορία των Επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκδ. ελεύθερη σκέψις.
  • Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]