Λεσβοφοβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Με τον όρο λεσβοφοβία εννοείται ο αρνητισμός, η απέχθεια, οι διακρίσεις ή η αποστροφή προς τις λεσβίες ως άτομα ή κοινωνική ομάδα. Ο όρος προέκυψε από την ανάγκη του διαχωρισμού της έννοιας αυτής από την ομοφοβία, δηλαδή την αποστροφή ή τις διακρίσεις με αφετηρία τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αν και ο όρος ομοφοβία ως ευρύτερη έννοια αφορά όλα τα ΛΟΑΤ άτομα, σύμφωνα με ορισμένους επικεντρώνεται αποκλειστικά στους ομοφυλόφιλους άνδρες.

Αυτό ως αποτέλεσμα έχει να παρατηρείται μία μορφή ανυπαρξίας των λεσβιών ως οντοτήτων, η αποσιώπηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των λεσβιών σε σχέση όχι μόνο με τη ΛΟΑΤ κοινότητα αλλά και το φεμινιστικό κίνημα γενικότερα, αλλά και να δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις πως οι λεσβίες δεν υφίστανται διακρίσεις.

Ο όρος λεσβοφοβία, αν και δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται σε συνέδρια, ημερίδες και σε διάφορα forum, επίσημα ζητήθηκε να γίνει αποδεκτός τον Νοέμβριο του 2003 στο συνέδριο του κοινωνικού forum στο Παρίσι από τις Γαλλίδες λεσβίες σε ημερίδα που ήταν αφιερωμένη στη ΛΟΑΤ κοινότητα.

Ο όρος έγινε αποδεκτός από τους εκπροσώπους των παρευρισκομένων χωρών, ανάμεσά τους οι Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Τουρκία και Ιράκ. Παράλληλα προτάθηκαν και οι όροι αμφιφοβία και τρανσοφοβία, έτσι ώστε να υπάρξει ένας επιμέρους διαχωρισμός από τη γενική ορολογία ομοφοβία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεσβοφοβία, γιατί έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου όρου