Λαοδίκη Ε΄ της Συρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαοδίκη Ε' της Συρίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Λαοδίκη (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Αυτοκρατορία των Σελευκιδών
Θάνατος2ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠερσέας της Μακεδονίας
Δημήτριος Α' Σωτήρ
ΤέκναΑντίοχος Ζ' Σιδήτης
Δημήτριος Β' Νικάτωρ
Αλέξανδρος (γιος του Περσέα)
Antigonus
ΓονείςΣέλευκος Δ' Φιλοπάτωρ και Λαοδίκη Δ' της Συρίας
ΑδέλφιαΔημήτριος Α' Σωτήρ
Νύσσα του Πόντου
Αντίοχος (γιος Σέλευκου Δ΄)
ΟικογένειαΔυναστεία των Σελευκιδών

Η Λαοδίκη (??? – 150 π.Χ.) ήταν πριγκίπισσα της Συρίας κατά την ελληνιστική περίοδο. Ήταν κόρη του ηγεμόνα των Σελευκιδών, Σέλευκου Δ΄ του Φιλοπάτορος και της Λαοδίκης Δ΄. Έγινε βασίλισσα της Μακεδονίας στο πλευρό του τελευταίου βασιλιά της, του Περσέα. Μετά την υποταγή του ελλαδικού χώρου στους Ρωμαίους, επέστρεψε στη Συρία, όπου κατά μια εκδοχή ενώθηκε με τον αδελφό της, Δημήτριο Α΄.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπό τον κοινό κίνδυνο των Ρωμαίων και σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών των δύο Βασιλικών Οίκων, των Σελευκιδών με τους Αντιγονίδες, ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Περσέας παντρεύτηκε τη Λαοδίκη το 178 π.Χ. Το ζευγάρι απέκτησε μαζί τουλάχιστον τρία παιδιά, τον Αλέξανδρο, τον Φίλιππο και μία κόρη, της οποίας το όνομα δεν μας είναι γνωστό. Πιθανώς γιος τους υπήρξε και ο Ανδρίσκος. Η οικογενειακή αυτή ζωή έλαβε τέλος το 168 π.Χ. Μετά τη Μάχη της Πύδνας ο Περσέας, ηττημένος, μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στη Ρώμη, μαζί με τα παιδιά του, όπου και διαπομπεύτηκαν στο Θρίαμβο που οργανώθηκε για το νικητή στρατηγό, Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο. Ο Περσέας πέθανε λίγα χρόνια αργότερα, το 162 π.Χ. επί ιταλικού εδάφους.

Η Λαοδίκη δεν είχε την ίδια τύχη: είχε επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι στη Συρία, και τέθηκε υπό την προστασία του αδελφού της, Δημητρίου Α΄. Εκείνος προσέφερε το χέρι της στο βασιλιά Αριαράθη Ε΄ της Καππαδοκίας, ο οποίος όμως αρνήθηκε. Αυτό θεωρήθηκε προσβολή από το Δημήτριο, ο οποίος το 158 π.Χ., όταν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στην Καππαδοκία ανάμεσα στον Αριαράθη και τον Οροφέρνη Β΄, τάχθηκε με το μέρος του δεύτερου.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η Λαοδίκη παντρεύτηκε τον αδελφό της και είναι μητέρα του γιου και διαδόχου του, Δημητρίου Β΄ του Νικάτορος. Όταν ο Δημήτριος έχασε το θρόνο του και θανατώθηκε από τη συνασπισμένη δύναμη των εχθρικών προς αυτόν κρατών, η Λαοδίκη πέθανε μαζί του το 150 π.Χ.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση της Λαοδίκης Ε΄ , κόρης του Σέλευκου Δ΄ Φιλοπάτορα και της Λαοδίκης Δ΄.
178 π.Χ. Βασιλικός γάμος ανάμεσα στην Λαοδίκη Ε΄ και τον τελευταίο βασιλιά της Μακεδονίας, τον Περσέα. Ο αδελφός της Λαοδίκης, Δημήτριος Α΄, αποστέλλεται στη Ρώμη με την ιδιότητα του ομήρου.
171 π.Χ. Ξεσπά ο Τρίτος Μακεδονικός Πόλεμος, ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Ρώμη.
168 π.Χ. Λαμβάνει χώρα η Μάχη της Πύδνας. Ο μακεδονικός στρατός συντρίβεται και ο πόλεμος τελειώνει με ταπεινωτικούς όρους για τους Μακεδόνες. Το κράτος τους διασπάται, ο στρατός διαλύεται, μέρος του πληθυσμού αποστέλλεται στη Ρώμη. Ο Περσέας παραδίδεται στον Αιμίλιο Παύλο και οδηγείται στην Ιταλία. Η Λαοδίκη επιστρέφει στη Συρία.
Ο Περσέας και τα παιδιά τους διαπομπεύονται στους δρόμους της Ρώμης.
162 π.Χ. Θάνατος του Περσέως επί ιταλικού εδάφους.
162 π.Χ. Ο Δημήτριος Α΄ ανατρέπει και θανατώνει τον Αντίοχο Ε΄ Ευπατορα και τον κηδεμόνα του, Λυσία και ανέρχεται στο θρόνο της Συρίας.
Το χέρι της Λαοδίκης προσφέρεται στον Αριαράθη Ε΄ της Καππαδοκίας, αλλά εκείνος αρνείται.
158 π.Χ. Ξεσπά εμφύλιος πόλεμος στην Καππαδοκία. Ο Δημήτριος τάσσεται στο πλευρό του Οροφέρνη Β΄.
152 π.Χ. Ο Αλέξανδρος Α΄ Βάλας υποκινεί επανάσταση με τη στήριξη των Ρωμαίων. Πολλοί ηγεμόνες τάσσονται στο πλευρό του, καθώς θεωρούν απειλή το Δημήτριο.
150 π.Χ. Θάνατος του Δημητρίου Α΄ Σωτήρα και της Λαοδίκης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]