Λαλιμπέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Λαλιμπέλα
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Χάρτης
Χώρα μέλοςΑιθιοπία
ΤύποςΕκκλησίες
ΤαυτότηταRock-Hewn Churches
ΠεριοχήΑφρική
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1978 ( συνεδρίαση)


Λαλιμπέλα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λαλιμπέλα
12°2′8″N 39°2′46″E
ΧώραΑιθιοπία
Διοικητική υπαγωγήLasta
Υψόμετρο2.500 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+03:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λαλιμπέλα είναι πόλη της βόρειας Αιθιοπίας, στην περιοχή Αμχάρα, με πληθυσμό 14.668 κατοίκων[1], η οποία είναι διάσημη για τις έντεκα μονολιθικές εκκλησίες και τα διάφορα παραδοσιακά κτήρια τα οποία είναι χτισμένα εντός των βράχων της περιοχής, και τα οποία έχουν ανακηρυχθεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως μια από τις ιερότερες πόλεις της Αιθιοπίας, μετά το Αξούμ, είναι το κέντρο του προσκυνήματος για ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Σε αντίθεση με το Αξούμ, ο πληθυσμός της πόλης είναι σχεδόν όλοι χριστιανοί της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η χωροταξία και οι ονομασίες των κύριων κτηρίων της πόλης θεωρούνται ευρέως, ιδιαίτερα από τον τοπικό κλήρο, ότι είναι μια συμβολική αναπαράσταση της παλαιάς Ιερουσαλήμ[2]. Αυτό κάνει τους ειδικούς να θεωρούν ότι η τωρινή μορφή των εκκλησιών υπάρχει από τον καιρό της κατάκτησης της Ιερουσαλήμ από τον Σαλαντίν το 1187[3]. Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ειδικών σχετικά με την χρονολόγηση των κτισμάτων, με τα όρια να κυμαίνονται από τον 9ο αιώνα έως και τον 14ο αιώνα[4][5][6][7], και είναι πιθανό οι εκκλησίες να κτίστηκαν επί παλαιότερων κατασκευών της εποχής του βασιλείου του Αξούμ[8](100 - 960 μ.Χ.).

Κατάλογος των εκκλησιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ουνέσκο έχει αναγνωρίσει έντεκα εκκλησίες,[9] διαχωρισμένες σε τρείς ομάδες όπως παρακάτω, σε παρένθεση βρίσκονται οι Αμχαρικές ονομασίες.

Η βόρεια ομάδα:

  • Μπιέτε Μεντχάνε Αλέμ (Biete Medhane Alem) / Σπίτι του Σωτήρα του Κόσμου, το σπίτι του Σταυρού της Λαλιμπέλα και ίσως η μεγαλύτερη μονολιθική εκκλησία στον κόσμο, πιθανώς αντίγραφο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίας στο Αξούμ.
  • Μπιέτε Μαριάμ (Biete Maryam) / ναός Μεγάλης Παναγίας, ίσως η παλαιότερη όλων[9]
  • Μπιέτε Γολγκοθά Μικαέλ (Biete Golgotha Mikael) / Σπίτι του Γολγοθά Μιχαήλ, όπου περιέχεται ο υποτιθέμενος τάφος του Βασιλιά Λαλιμπέλα
  • Μπιέτε Μασκάλ (Biete Maskal) / ναός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού
  • Μπιέτε Ντεναγκέλ (Biete Denagel) / Σπίτι των Παρθένων
Ιερέας της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

η δυτική ομάδα:

η ανατολική ομάδα:

  • Μπιέτε Αμανουέλ (Biete Amanuel) / ναός Αγίου Εμμανουήλ
  • Μπιέτε Κεντούς Μερκορέους (Biete Qeddus Mercoreus) / ναός Αγίου Μερκούριου, το οποίο μπορεί να είναι πρώην φυλακή
  • Μπιέτε Άμπα Λιμπανός (Biete Abba Libanos) / Σπίτι του επίσκοπου Λιβανού
  • Μπιέτε Γκαμπριέλ-Ρουφαέλ (Biete Gabriel-Rufael) Σπίτι των αγγέλων Γαβριήλ και Ραφαήλ, πιθανώς ένα πρώην βασιλικό παλάτι
  • Μπιέτε Λεχέμ (Biete Lehem) / Εβραϊκά Βηθλεέμ: בֵּית לֶחֶם, Σπίτι του Ιερού Άρτου

Σε μακρυνότερη απόσταση βρίσκεται το μοναστήρι της Ασετάν Μαριάμ (Ashetan Maryam) και η εκκλησία του Γεμρεχάνα Κρεστός(Yemrehana Krestos).

Οι εκκλησίες είναι επίσης ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα μηχανικής, μια και είναι όλες συνδεδεμένες με φυσική παροχή νερού το οποίο γεμίζει τις κοιλότητες που υπάρχουν δίπλα τους, και ένα αρτεσιανό γεωλογικό σύστημα στην κορυφογραμμή του βουνού όπου βρίσκεται η πόλη[10].

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CSA 2005 National Statistics Αρχειοθετήθηκε 2007-08-13 στο Wayback Machine., Table B.3
  2. David W. Phillipson, Ancient Churches of Ethiopia (New Haven: Yale University Press, 2009), p. 181
  3. Phillipson, Ancient Churches, p. 179
  4. David Buxton, The Abyssinians (New York: Praeger, 1970), p. 110
  5. Buxton, The Abyssinians, p. 108
  6. "Medieval Houses of God, or Ancient Fortresses?" Archaeology (November/December, 2004), p. 10.
  7. Getachew Mekonnen Hasen, Wollo, Yager Dibab (Addis Ababa: Nigd Matemiya Bet, 1992), p. 24.
  8. Buxton, The Abysssinians, pp. 103f
  9. 9,0 9,1 Rock-Hewn Churches, Lalibela
  10. Mark Jarzombek, «Lalibela and Libanos: The King and the Hydro-Engineer of 13th Century Ethiopia», Construction Ahead (May–June 2007): 16–21, http://web.mit.edu/mmj4/www/downloads/const_ahead2007.pdf 

Επιπλέον βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • David W. Phillipson, Ancient Churches of Ethiopia (New Haven: Yale University Press, 2009). Chapter 5, "Lalibela: Eastern Complex and Beta Giyorgis"; Chapter 6, "Lalibela: Northern Complex and Conclusions"
  • Sylvia Pankhurst, "Ethiopia: a cultural history" (Lalibela House, Essex, 1955). Chapter 9, "The monolithic churches of Lalibela"
  • Paul B. Henze, "Layers of time: a history of Ethiopia" (Shama Books, Addis Ababa, 2004). Chapter 3: "Medieval Ethiopia: isolation and expansion"
  • Hancock, Graham, Carol Beckwith & Angela Fisher, African Ark - Peoples of the Horn, Chapter I: Prayers of Stone/The Christian Highlands: Lalibela and Axum. Harvill, An Imprint of HarperCollinsPublishers, ISBN 0-00-272780-3