Λίτσα Φωκίδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίτσα Φωκίδου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19  Οκτωβρίου 1929
Θάνατος25  Ιανουαρίου 2008
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος

Η Λίτσα (ή Έλσα) Παπαστεργίου Φωκίδου (19 Οκτωβρίου 1929 - 25 Ιανουαρίου 2008) ήταν Ελληνίδα φιλόλογος, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοτική σύμβουλος Πανοράματος. Έγινε γνωστή ως η πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης. Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, Γιώργο Φωκίδη, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη την Μαρίνα Φωκίδη.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λίτσα Φωκίδου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ[1]. Τον Σεπτέμβριο του 1960 ανέλαβε το ρόλο της παρουσιάστριας της πρώτης τηλεοπτικής εκπομπής που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πειραματικής εκπομπής της ΔΕΗ, από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μιας προσπάθειας που διήρκεσε μόλις 23 ημέρες. Είχε παρουσιάσει, στην 1η εκπομπή, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, την Μαίρη Λω στο τραγούδι και τον Νίκου Γιάκοβλεφ στο πιάνο.

Ακολούθησε μακρά σταδιοδρομία ως δημοσιογράφος. Εργάστηκε επί 25 έτη στην Εφημερίδα "Ελληνικός Βορράς", ενώ παράλληλα ήταν τακτική συνεργάτιδα της ΕΤ3 και του ραδιοφωνικού σταθμού Αntenna Θεσσαλονίκης[2]. Υπήρξε απο τα ιδρυτικά στελέχη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κολεγίου ICBS . Για πολλα συναπτά έτη παρουσίασε και επιμεληθηκε μαζί με τον ηθοποιο Διονύση Καλό την τηλεοπτική εκκπομή Εν Ολίγοις στην κρατική τηλεόραση ΕΤ3 .Τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στον FM100, την εκπομπή "αισιόδοξα και από καρδιάς", με κεντρικό σύνθημα ότι η ζωή είναι ωραία και μπορούμε να ελπίζουμε σε ηλιόλουστες μέρες και καλύτερο αύριο[3]. Ήταν αγαπητή στο κοινό και μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες φωνές των ερτζιανών της Θεσσαλονίκης.

Ως πτυχιούχος Φιλοσοφικής, είχε αναλάβει μεταφράσεις βιβλίων [4][5][6], είχε συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε παρουσιάσεις βιβλίων[7] και επιμελούνταν εκπομπές για τη λογοτεχνία και την ποίηση[8]. Επίσης, είχε εργαστεί αναλαμβάνοντας καθήκοντα υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων [9].

Ενεργή στην πολιτική ζωή της περιοχής του Πανοράματος, όπου κατοικούσε, είχε εκλεγεί δύο φορές δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Διετέλεσε επί οκταετία γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πανοράματος και το ίδιο χρονικό διάστημα άσκησε καθήκοντα αντιδημάρχου Πολιτισμού στον ίδιο δήμο[10].

Πεθανε αιφνίδα νωρίς το πρωί της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου 2008, από πνευμονική εμβολή. Κηδεύτηκε στις 3μμ της επόμενης μέρας, στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα Πανοράματος, δημοσία δαπάνη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εφημερίδα Μακεδονία, 26/1/2008
  2. Επαφές τύπου του Συγκροτήματος Αντιθέσεις
  3. «Πρόγραμμα FM100». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2007. 
  4. Κατάλογος Βιβλίων Εκδόσεων Παρατηρητής (Βιβλιοπωλείο Λεμόνι)
  5. Κατάλογος Βιβλίων Εκδόσεων Παρατηρητής (Bibliopolio.gr[νεκρός σύνδεσμος])
  6. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 28/4/2004
  7. Παρουσίαση βιβλίου Εκδόσεων Χριστοδουλίδη Αρχειοθετήθηκε 2007-08-27 στο Wayback Machine.
  8. Δίωρα ποιητικό αφιέρωμα Αρχειοθετήθηκε 2007-12-19 στο Wayback Machine. Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης FM 100,6
  9. Επαγγελματικός Οδηγός Ελλάδας, Whois.gr, Επαγγελματίες Θεσσαλονίκης Αρχειοθετήθηκε 2007-01-06 στο Wayback Machine.
  10. Εφημερίδα Μακεδονία, 27/1/2008