Λίππε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίππε
ΕκβολέςΡήνος[1]
ΧώραΓερμανία
Μήκος255 χλμ
Μέση εκροή241 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιBeke, Pader, Άλμε, Heder, Ahse, Seseke, Thunebach, Thune, Glenne, Stever, Baagebach, Horne, Gieseler, Rühenbecke, Südfeld-Bach, Trotzbach, Wiescher Bach, Quabbe και Gunne
Χάρτης
Το μάτι του Όντιν, χαρακτηριστικό της πηγής του Λίππε

Ο Λίππε (γερμ. Lippe) είναι ποταμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας. Ο δεξιός παραπόταμος του Ρήνου διασχίζει την περιοχή του Ρουρ και έχει συνολικό μήκος 220 χλμ.

Ο ποταμός πηγάζει στο Μπαντ Λίπσπρινγκε, βορειοανατολικά της πόλης Παντερμπόρν. Αφού ο Λίππε διασχίσει το Παντερμπόρν, κατευθύνεται δυτικά και περνά το Λίπστατ, το οποίο (όπως και το Μπαντ Λίπσπρινγκε) πήρε το όνομα του από τον Λίππε. Φτάνοντας την πόλη Χαμμ, διασχίζει στη συνέχεια την βόρεια περιοχή του Ρουρ μέχρι που στην περιοχή του Βέζελ χύνεται στον Ρήνο.

Ο Λίππε διαρρέει συνολικά 20 πόλεις.

Περιγραφή και Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λίππε κοντά στο Λύνεν

Ο ποταμός Λίππε έχει χρησιμοποιηθεί ως εμπορικός δρόμος ήδη από την Ρωμαϊκή εποχή. Για τους Ρωμαίους ο ποταμός ήταν μια είσοδος για τη Γερμανία και εισερχόμενοι μετά στον ποταμό Ρήνο μπορούσαν να ελέγχουν τη γύρω περιοχή. Ο ποταμός χρησίμευε και για τη μεταφορά εφοδίων, επομένως στις όχθες του ήταν χτισμένα πολλά Ρωμαϊκά στρατόπεδα.[2] Τα τελευταία 200 χρόνια πολλά από τα στρατόπεδα αυτά έχουν αναγνωριστεί και κυρίως το στρατόπεδο στο Χάλτερν, που είναι πιθανό να ήταν η πρώην έδρα του πρίγκιπα Τιβέριου. Η απόσταση ανάμεσα στα στρατόπεδα είναι περίπου 30 χιλιόμετρα. Τα σημερινά Ρωμαϊκά στρατόπεδα που έχουν αναγνωριστεί είναι τα: Ξάντεν, Χολστερχάουζεν, Χάλτερν αμ Ζέε, Όλφεν, Μπεκινγκχάουζεν, Όμπεραντεν και Άνρεπεν.

Σήμερα ο ποταμός εμφανίζεται να έχει διπλή υδάτινη πορεία: Στο άνω μέρος, ανατολικά της πόλης του Χαμμ, οι περιοχές είναι αγροτικές. Νότια της πόλης του Χαμμ οι βιομηχανικές υποδομές και τα λύματα που αποβάλλουν χαρακτηρίζουν την κατάσταση του ποταμού. Παρόλο που ο Λίππε είναι εν μέρει πλωτός από το 1820, κρίθηκε ανεπαρκής για τη μεταφορά βιομηχανικών προϊόντων.

Ιστορικά, οι προϋποθέσεις για μια αλλαγή του τοπίου άρχισαν με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κολωνίας-Μίντεν τη δεκαετία του 1840 που θα συνέδεε τους οικισμούς γύρω από τον Ρήνο όπως η Κολωνία με λιμάνια στον ποταμό Βέζερ αλλά και με την πόλη Χαμμ. Επιπλέον, αυτός ο αυτοκινητόδρομος ενίσχυσε σημαντικά την ανάπτυξη των βιομηχανιών ατσαλιού και άνθρακα στη βόρεια περιοχή του Ρουρ. Τα ανθρακωρυχεία που άνοιξαν στα μέσα του 19ου αιώνα στην περιοχή Έμσερ αναπτύχθηκαν προς τα βόρεια τις επόμενες δεκαετίες. Το ίδιο συνέβη και με τα ανθρακωρυχεία γύρω από τον Λίππε, ώσπου άρχισαν να γίνονται οι πρώτες κατολισθήσεις και το νερό του ποταμού άρχισε να μολύνεται. Η ιστορική πόλη του Χαμμ καθώς και οι πόλεις Λύνεν, Χάλτερν και Ντόρστεν από μικροί οικισμοί που ήταν κάποτε άρχισαν να επεκτείνονται λόγω της ύπαρξης των ορυχείων στην ευρύτερη περιοχή. Η εκβιομηχάνιση της περιοχής προκάλεσε ακόμη σοβαρότερα προβλήματα μόλυνσης στους παραποτάμους του Λίππε καθώς και στο ίδιο τον Λίππε. Ως λύση στο πρόβλημα ιδρύθηκαν οι ενώσεις καθαρισμού λυμάτων του Σεσέκεγκενοσενσαφτ το 1913 και του Λίππεφερμπαντ το 1926.[3]

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η μόλυνση του ποταμού δεν αποτελούσε δημόσιο θέμα συζήτησης, αλλά η περιβαλλοντική πολιτική άλλαξε στις επόμενες δεκαετίες. Περιβαλλοντικά προγράμματα σε εθνικό επίπεδο και ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησαν στο να καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες βελτίωσης του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.lanuv.nrw.de/fileadmin/lanuv/wasser/pdf/Gewaesserverzeichnis%20GSK3C.xls. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουλίου 2017.
  2. Overview about the Roman camps
  3. «History of the Lippeverband». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2015. 



Συντεταγμένες: 51°39′3″N 6°36′15″E / 51.65083°N 6.60417°E / 51.65083; 6.60417