Λίμνη Πετρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°43′37″N 21°41′58″E / 40.72694°N 21.69944°E / 40.72694; 21.69944

Λίμνη Πετρών


Λίμνη Πετρών is located in Greece
Λίμνη Πετρών
Λίμνη Πετρών
Έκταση 12,3 χλμ2
Μέγιστο μήκος 5,2 χλμ
Μέγιστο πλάτος 4,2 χλμ
Υψόμετρο 560 μ
Γεωγραφικά στοιχεία
Χώρες Ελλάδα Ελλάδα
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Μακεδονία
Νομός Φλώρινας

Η Λίμνη Πετρών είναι λίμνη της Μακεδονίας που βρίσκεται στα νότια της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας στους πρόποδες του όρους Βόρας. Είναι μία από τις λίμνες της υδρολογικής λεκάνης της Εορδαίας που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Βέρνο, Βόρας, Άσκιο και Βέρμιο και που περιλαμβάνει ακόμα τις λίμνες Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη.

Η λίμνη έχει έκταση 12,6 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μέτρων. Τροφοδοτείται με κανάλι από την λίμνη Χειμαδίτιδα και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί την γειτονική της Βεγορίτιδα. Κοντά στην λίμνη βρίσκεται η κωμόπολη Αμύνταιο. Η λίμνη Πετρών αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα παρά την υποβάθμισή της από την παρουσία ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ σε μικρή απόσταση από την λίμνη. Σ' αυτήν αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών μεταξύ των οποίων και ορισμένα σπάνια όπως η λαγγόνα. Η λίμνη Πετρών μαζί με την γειτονική της Βεγορίτιδα ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Οικισμοί κοντά στην Λίμνη Πετρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χωριά που βρίσκονται κοντά στη λίμνη είναι, οι ομώνυμες Πέτρες (στην δυτική όχθη της λίμνης), ο Άγιος Παντελεήμονας (ανατολικά της λίμνης, στις δυτική όχθη της λίμνης Βεγορίτιδας), η Κέλλη (βόρεια της λίμνης), και το Αμύνταιο (νότια της λίμνης).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]