Λίμνη Νεσατέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°54′N 6°51′E / 46.900°N 6.850°E / 46.900; 6.850

Λίμνη Νεσατέλ
ΧώρεςΕλβετία Ελβετία
Εισροήποταμός Thièle
ΕκροήΚανάλι Thièle
Λεκάνη Απορροής2.670 χλμ²
Μέγιστο Μήκος38,3 χλμ
Μέγιστο Πλάτος8,2 χλμ
Έκταση218,3 χλμ²
Μέσο Βάθος64,2 μ.
Μέγιστο Βάθος152μ.
Όγκος Νερού13,77 χλμ³
Ύψος Επιφάνειας429 μ.
ΠόλειςΝεσατέλ, Ιβερντόν-λε-Μπεν

Η Λίμνη Νεσατέλ (γαλλικά: Lac de Neuchâtel, γερμανικά: Neuenburgersee) είναι μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελβετίας, η μεγαλύτερη από αυτές που βρίσκονται ολόκληρες μέσα στη χώρα. Βρίσκεται στο καντόνι του Νασατέλ, από το οποίο έχει πάρει και το όνομά της, αλλά τα νερά της βρέχουν επίσης τα καντόνια του Βω, της Βέρνης και του Φράιμπουργκ. Η λίμνη βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Ιούρα.

Φυσικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνολική έκτασή της καλύπτει 218,3 χλμ2 (59η στην Ευρώπη). Το μήκος της είναι περίπου 38,3 χλμ. και το πλάτος της κάτι λιγότερο από 8,2 χλμ.. Το μέγιστο βάθος της είναι 152 μέτρα, και βρίσκεται σε ύψος 429 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. Ο όγκος νερού της υπολογίζεται σε 14 κυβικά χλμ.

Η λίμνη σχηματίζεται από ένα πλήθος μικρών ποταμών και καναλιών με κυριότερο αυτό του Thièle, παραπόταμου του ποταμού Άαρ, που αποτελεί κομμάτι του ποταμού Ορμπ. Από τη λίμνη ξεκινά το κανάλι του Thièle, που καταλήγει στη διπλανή λίμνη Μπιέλ.

Παραλίμνιες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μεγαλύτερες παραλίμνιες πόλεις γύρω από τη Νεσατέλ, είναι η ομώνυμη πρωτεύουσα του Καντονιού και της λίμνης, Νεσατέλ και το Ιβερντόν-λε-Μπεν. Επίσης υπάρχει ένας αριθμός από μικρότερες κωμοπόλεις και χωριά, από τα οποία το πιο γνωστό είναι η Λα Τεν, στη βορειοδυτική γωνία της λίμνης. Το 1857, ο ντόπιος συλλέκτης Hansli Kopp, κατά τη διάρκεια έρευνας στην περιοχή αυτή της λίμνης ανακάλυψε μια σειρά ξύλινων πασσάλων και 40 περίπου σιδερένια όπλα. Στις αρχαιολογικές ανασκαφές που ακολούθησαν στην περιοχή, ήρθε στο φως ένας μεγάλος αριθμός από τεχνουργήματα του κελτικού πολιτισμού, τα οποία, καθώς παρουσίαζαν μεγάλες διαφορές από αυτά των ευρημάτων του Χάλστατ αλλά ομοιότητες με άλλα ευρήματα στη Γαλλία, οδήγησαν στη δημιουργία του όρου «πολιτισμός Λα Τεν».

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη βόρεια πλευρά της λίμνης γίνεται καλλιέργεια αμπελιών. Ο τουρισμός συγκεντρώνεται κυρίως στα αστικά κέντρα γύρω από τη λίμνη, ενώ η περιοχή χρησιμοποιείται για παρατήρηση υδρόβιων πουλιών. Η πλεύση στη λίμνη γίνεται κυρίως για τουριστικούς λόγους, αλλά στην οικονομία της περιοχής συνεισφέρει και η αλιεία σε αυτή.