Λίμνη Ματζόρε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°57′N 8°38′E / 45.950°N 8.633°E / 45.950; 8.633

Λίμνη Ματζόρε
Άποψη της λίμνης από το Λαβένο
Χώρες ΙταλίαΕλβετία Ελβετία
Τύπος λίμνηςλίμνη παγετωνικής ανόρυξης
Λεκάνη Απορροής6.599 χλμ²
Μέγιστο Μήκος64 χλμ
Μέγιστο Πλάτος10 χλμ
Έκταση212,5 χλμ²
Μέσο Βάθος177 μέτρα
Μέγιστο Βάθος372 μέτρα
Όγκος Νερού37 χλμ³
Ύψος Επιφάνειας193 μέτρα
ΠόλειςΛοκάρνο, Βερμπάνια, Λούινο, Αρόνα

Η λίμνη Ματζόρε (ιταλικά: Lago Maggiore, κυριολεκτικά «μεγάλη λίμνη», ή Verbano, Βερμπάνο) είναι λίμνη που βρίσκεται στις νότιες Άλπεις, στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας. Η λίμνη βρίσκεται στην Ιταλία στις περιφέρειες Πεδεμόντιο και Λομβαρδία και στο Ελβετικό καντόνι Τιτσίνο. Η λίμνη είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός και στις όχθες τις βρίσκονται αρκετά τουριστικά θέρετρα.

Έχει έκταση 212 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη στην Ιταλία μετά τη λίμνη Γκάρντα. Η λίμνη έχει μακρόστενο σχήμα, με μήκος 70 χιλιόμετρα από το Λοκάρνο μέχρι την Αρόνα, και είναι η μακρύτερη στην Ιταλία, αν και η Γκάρντα έχει μεγαλύτερη έκταση. Η λίμνη δημιουργήθηκε κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων από διάφορους παγετώνες. Η λίμνη είναι αρκετά βαθιά, με μέγιστο βάθος 372 μέτρα. Το βαθύτερο σημείο της βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η λίμνη διαθέτει τα δικά της νησιά με το Ιζόλα Μπέλα να αποτελεί το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, διαθέτοντας το μπαρόκ κάστρο των Βορομαίων με τους ομώνυμους κήπους. Μεταξύ των νησιών της λίμνης είναι το Ιζόλα ντέι Πεσκατόρι και το Ιζόλα Μάντρε.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]