Λάχεση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μοίρα Λάχεσις
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΌριζε τι θα "λάχει" στον κάθε άνθρωπο
Οικογένεια
ΓονείςΝυξ (Νύχτα) ή ο θεός Δίας και η Τιτανίδα Θέμιδα
ΑδέλφιαΟι Μοίρες: Κλωθώ και Άτροπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λάχεση (Λάχεσις) ήταν μία από τις τρεις Μοίρες της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν η μεσαία αδελφή, οι άλλες δύο ήταν η Κλωθώ και η Άτροπος. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου ήταν κόρες της Νύχτας. Σύμφωνα με άλλη πηγή όμως ήταν κόρες της Θέμιδος και του Δία.

Η μοίρα Λάχεσις αντιπροσώπευε το μέλλον της ζωής των ανθρώπων, επειδή το τέλος, σύμφωνα με τη φύση, εκδηλώνεται σε όλα τα πράγματα. Όριζε τη διάρκεια της ζωής του κάθε ανθρώπου μετρώντας με το ραβδί της.

Γέννηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την Ησίοδου Θεογονία οι Μοίρες είναι κόρες του Ερέβους και της Νυκτός, αν και στο ίδιο έργο αναφέρονται ως κόρες του Δία και της Θέμιδος. Στο έργο του Πλάτωνα, αναφέρονται ως κόρες της Ανάγκης. Στη Ρωμαϊκή μυθολογία αναφέρονται και ως κόρες του Ουρανού και της Γαίας.

Οι Μοίρες

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιλιάδα ο Όμηρος παρουσιάζει το Δία να υποχωρεί, όντας ανίκανος να αλλάξει το μέλλον του γιου του Σαρπηδόνα, έτοιμος να υποκύψει στα τραύματα του Πάτροκλου, επειδή η τύχη του του γράφει να σκοτωθεί. Η ειμαρμένη ήταν ο νόμος που διείπε τον κόσμο, νόμος που τον είχε θεσπίσει ο Δίας και που ήταν υποχρεωμένος να υπακούσει και ο ίδιος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εκπαιδευτική εγκυκλοπαίδεια, Εκδοτική Αθηνών 1999.
  • Ρίσπεν Ζ., Μεγάλη Ελληνική Μυθολογία, Αθήνα.