Η λάμψη (τηλεοπτική σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λάμψη (τηλεοπτική σειρά))
Η Λάμψη
ΕίδοςΣαπουνόπερα
ΔημιουργοίΝίκος Φώσκολος
ΣκηνοθεσίαΝίκος Φώσκολος
Ερρίκος Αναγνωστόπουλος
Γιάννης Βασιλειάδης
Λίνος Χριστοδούλου
Γιώργος Βουτσίνος
Σπύρος Φώσκολος
Κατερίνα Κοκκινίδου
Δημήτρης Κουκουλομάτης
ΠρωταγωνιστέςΧρήστος Πολίτης
Κάτια Δανδουλάκη
Νίκος Απέργης
Λουκία Παπαδάκη
Έφη Πίκουλα
Κώστας Σπυρόπουλος
Αλέξανδρος Σταύρου
Νίκος Παπαδόπουλος
Ανδρέας Ανδρεόπουλος
Λεωνίδας Κακούρης
Τάνια Καψάλη
Καλλιόπη Ευαγγελίδου
Όλγα Τουρνάκη
Συνθέτης(ες)Ρόμπερτ Ουίλιαμς
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Αριθμός κύκλων14
Αριθμός επεισοδίων3.457
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΑΝΤ1 (1991-2005)
ANT1 Gold (2002-2005)
Αναλογία πλευρών4:3 (576i, SDTV)
ΉχοςΨηφιακός
Προβολή16 Σεπτεμβρίου 1991 - 29 Ιουλίου 2005
Σχετίζεται με
Καλημέρα Ζωή (1993-2006)

Η Λάμψη ήταν η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Για 14 ολόκληρα χρόνια προβαλλόταν από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 όλες τις καθημερινές. Αριθμεί 3.457 επεισόδια. Ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 1991 και ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου 2005 (με τηλεθέαση 41,4%). Συνολικά γράφτηκαν 150.000 σελίδες διαλόγων για 190 ιστορίες, συμμετείχαν 1.500 ηθοποιοί, ενώ εργάστηκαν 7 σκηνοθέτες και αμέτρητοι τεχνικοί.

Το σενάριο έγραψε ο Νίκος Φώσκολος, ο οποίος επίσης εργάστηκε αποκλειστικά ως σκηνοθέτης τουλάχιστον για τα πρώτα 30 επεισόδια. Ο ίδιος βρέθηκε για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του νεοσύστατου τότε ΑΝΤ1 το 1990, όπου και έγινε μια πρώτη συζήτηση για τη σειρά και τη προετοιμασία της. Οι ιθύνοντες του καναλιού επέμεναν στην πρώτη τους σκέψη για μια εβδομαδιαία σειρά. Εκείνος όμως είχε τις αντιρρήσεις του, επιθυμώντας μια καθημερινή, και τελικά κέρδισε. Η προετοιμασία της σειράς διήρκησε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο.

Η σειρά ξεκίνησε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 1991 με ένα πιλοτικό επεισόδιο που περιλάμβανε σκηνές από τα πρώτα 4 επεισόδια της σειράς, με σκοπό οι τηλεθεατές να μπουν στην πλοκή του έργου, σημείωσε υψηλή τηλεθέαση, και την επόμενη μέρα προβλήθηκε κανονικά το 1ο επεισόδιο. Η λάμψη, όπως είχε πει και σε συνεντεύξεις ο Νίκος Φώσκολος, προοριζόταν αρχικά για μία σεζόν και 250 επεισόδια, όμως λόγω της τεράστιας επιτυχίας της, αρχικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί και δεύτερη σεζόν και να ολοκληρωθεί σε 500 επεισόδια, αλλά τελικώς συνεχίστηκε για πολλές ακόμη σεζόν, και έριξε αυλαία τον Ιούλιο του 2005, μετά από 14 σεζόν - αριθμός ρεκόρ στην Ελλάδα.

Η σειρά προβλήθηκε και στο εξωτερικό. Στη Βουλγαρία προβλήθηκε ολόκληρη από το κανάλι Nova, από το 2000 έως την άνοιξη του 2011.[1]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βίρνα Λιώση Δράκου είναι μια απόλυτα αφοσιωμένη στη δικαιοσύνη γυναίκα. Σπούδασε στην Αμερική, όπου και γνώρισε τον σύζυγο της, Γιάγκο Δράκο. Η σχέση τους πριν προλάβει να εξελιχθεί, διακόπηκε από ένα ατύχημα που είχαν οι γονείς της με το αυτοκίνητο. Έτσι οι δρόμοι τους χωρίστηκαν. Οι γονείς της πέθαναν. Η ίδια βρέθηκε στο Λονδίνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ο Γιάγκος έφυγε από τη Βοστώνη για τη Νότια Αφρική. Ύστερα η Βίρνα ήρθε στην Αθήνα, όπου έμεινε με τον αδερφό της, Βάσο, που υπηρετούσε στο Λιμενικό Σώμα. Η Βίρνα έγινε δικαστής και αργότερα αντιεισαγγελέας εφετών (στο πρώτο επεισόδιο) και τελικώς εισαγγελέας εφετών.

Με τον Γιάγκο συναντήθηκαν εντελώς τυχαία και έπειτα από κάποια χρόνια σε μια ερημική ταβέρνα με θέα τη θάλασσα. Το γεγονός ότι κανένας από τους δύο δεν ήταν παντρεμένος τους ένωσε και πάλι. Ο Γιάγκος είχε τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο, τον Αλέξη, την Τατιάνα, και τον Τίμο. Όταν η Βίρνα γνώρισε τα παιδιά, ο Αλέξης - μεγαλύτερος των άλλων δύο - ήταν μόλις 15 χρονών. Ερωτεύτηκε τη Βίρνα με το που την πρωτοείδε. Κράτησε τον έρωτα του κρυφό και άλλωστε ήταν αδύνατο να τον εκφράσει λόγω της μικρής του ηλικίας. Η Τατιάνα, που από μικρή φιλοδοξούσε να γίνει ηθοποιός, εξελίχθηκε σε μια από τις πλέον κορυφαίες. Αρραβωνιάστηκε και αργότερα παντρεύτηκε τον γνωστό σκηνοθέτη Ρένο Βελμύρα. Ο Τίμος αρχικά ήταν ένας αρκετά επαναστατικός χαρακτήρας και ερχόταν συχνά σε έντονες συγκρούσεις με τον πατέρα του.

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, στις 16 Σεπτεμβρίου 1991, η Βίρνα επισκέπτεται τον Γιάγκο στο γραφείο του στην εταιρεία Giant (Τζάιαντ) προκειμένου να τον ενημερώσει για την ξαφνική προαγωγή της σε αντιεισαγγελέα εφετών, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι ο ίδιος εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια διατηρεί δεσμό με την ιδιαιτέρα γραμματέα του, τη Σάντρα. Ή αποκάλυψη της αλήθειας γίνεται στον κρυστάλλινο πύργο της Giant, όταν η Βίρνα, εντελώς ανυποψίαστη, ανοίγει την πόρτα του γραφείου και βλέπει τον σύζυγο της να βρίσκεται στην αγκαλιά της μισόγυμνης γραμματέως του. Η ίδια προσπαθεί και καταφέρνει να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

Το βράδυ της ίδιας μέρας καλεί τη Σάντρα σε ένα απόμερο μπαρ και κάνουν μια σχετικά πολιτισμένη συζήτηση πάνω σε ότι έχει συμβεί. Ύστερα μεθάει και λίγες ώρες αργότερα βρίσκεται πεσμένη κάτω στην άσφαλτο, ζαλισμένη, στον κλειστό χώρο κάποιας υπόγειας διάβασης περιτριγυρισμένη από δύο αλήτες ληστές και βιαστές που τις σκίζουν βίαια τα ρούχα, ενώ πριν από μερικά λεπτά της έχουν πάρει όλα της τα κοσμήματα και γενικότερα κάθε τι πολύτιμο που είχε πάνω της. Ευτυχώς ο νεαρός ιδιοκτήτης του μπαρ, στο οποίο βρισκόταν πριν από λίγα λεπτά, ακούει τις φωνές της και τρέχει να τη σώσει. Την πάει μέχρι το σπίτι του, φροντίζει τις πληγές της και τη βάζει να κοιμηθεί. Την επόμενη μέρα, αφού τον ευχαριστήσει, φεύγει από το σπίτι του. Τίποτα δεν φαίνεται πως θα αποτελέσει αιτία αυτοί οι δύο άνθρωποι να ξανασυναντηθούν. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος άνθρωπος, ο Στράτος, βρίσκεται μπροστά της, στο γραφείο της, καθώς κατηγορείται άδικα για τον φόνο ενός συμβούλου του πρωθυπουργού της χώρας. Η ίδια που αποτελεί το μοναδικό του άλλοθι μπορεί να τον σώσει, αλλά εκείνος δεν την αφήνει, θέλοντας να την προστατέψει από τον διασυρμό. Φυλακίζεται και ένας έρωτας γεννιέται στη ψυχή και των δύο.

Η Βίρνα εγκαθίσταται προσωρινά στο σπίτι της γραμματέως της και πολύ στενής της φίλης Ελβίρας Κατακουζηνού. Η συμπεριφορά του Αλέξη στο διάστημα αυτό την κάνει να πιστέψει πως μετά το Γιάγκο και τον Στράτο ένας νέος άντρας, ο γιος του συζύγου της, νιώθει κάτι παραπάνω από μητρική, αδελφική ή φιλική αγάπη για αυτή. Ο Γιάγκος, ισχυριζόμενος πως έχει καρκίνο, καταφέρνει και πείθει τη Βίρνα να γυρίσει σπίτι. Ο Αλέξης νιώθει πως ήρθε η ώρα να εκφράσει για πρώτη φορά τα συναισθήματα του στη Βίρνα και το κάνει. Η ίδια αφού το κρατάει για λίγο καιρό κρυφό από τον άντρα της, αποφασίζει κάποια στιγμή να του το πει. Ο Αλέξης έχει μια έντονη σύγκρουση με τον πατέρα του που τον οδηγεί να φύγει από το σπίτι για το εξωτερικό. Ενώ έχει κλείσει ήδη τα εισιτήρια, πηγαίνει στο γραφείο της Βίρνας να την αποχαιρετήσει και πάνω στο παθιασμένο φιλί του αποχαιρετισμού ο ληστής και παραλίγο βιαστής της Βίρνας μπαίνει μέσα με σκοπό να τη δολοφονήσει (η Βίρνα εδώ και καιρό έχει αναλάβει την υπόθεση ενός βιασμού για την οποία βασικός και φαινομενικά μοναδικός κατηγορούμενος θεωρείται ο άνθρωπος που τότε αποπειράθηκε να βιάσει την ίδια). Οι σφαίρες του όπλου που είχε σκοπό να δολοφονήσει τη Βίρνα, βρίσκουν τον Αλέξη, που μπαίνει μπροστά της για να την προστατέψει, και τον οδηγούν για μέρες στο νοσοκομείο. Όμως, εκτός από τα σχετικά σοβαρά σωματικά τραύματα, ο Αλέξης χάνει για αρκετό καιρό τη μνήμη του.

Η Βίρνα που νιώθει υπεύθυνη για το άσχημο της κατάστασής του, παλεύει καθημερινά με τον εαυτό της, μέχρι που ο Αλέξης ανακτά τη μνήμη του, και τότε μια νέα ιστορία έρχεται να συνταράξει και να κλονίσει για τα καλά την ήδη σάπια ηρεμία της οικογένειας Δράκου. Ένα νέο πρόσωπο εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή τους. Τους συστήνεται ως Χριστίνα Κένιχ, μα στην πραγματικότητα είναι η Έλενα Δράκου, η φυσική μητέρα των παιδιών, η μόνη και νόμιμη σύζυγος του Γιάγκου, που δεν πέθανε ποτέ, σε αντίθεση με τα όσα πιστεύει και γνωρίζει η οικογένεια. Η γυναίκα αυτή στήνει κάποιο σχέδιο προκειμένου να μπορεί να βλέπει έστω και για λίγες ώρες τον γιο της Αλέξη και τα υπόλοιπα παιδιά. Είναι μια σχετικά ώριμη κυρία, αριστοκρατικότατη, που δυστυχώς υποφέρει λόγω ενός τρομερού δυστυχήματος που είχε στο παρελθόν, όταν έπεσε με αεροπλάνο. Προκειμένου να μην υποψιαστούν την πραγματική της ταυτότητα, ισχυρίζεται πως το δυστύχημα δεν ήταν αεροπορικό, μα αυτοκινητιστικό.

Η γραμματέας της, Βερόνικα, με την οποία κατοικούν μαζί σε μία έπαυλη στη λεωφόρο των Κάκτων, κοντά στο σπίτι της οικογένειας Δράκου, συναντά τον Αλέξη και ζητά να αναλάβει την κυρία Κένιχ ως προσωπικός της ιατρός. Ο ίδιος μαγεύεται από την Κένιχ και νιώθει απερίγραπτα και ανάμεικτα συναισθήματα κάθε φορά που τη συναντά. Η γραμματέας της συλλαμβάνεται κάποια στιγμή την ώρα που ήταν έτοιμη να αγοράσει βαριά ναρκωτικά. Φυσικά αυτά δεν προορίζονταν για την ίδια, μα για την εργοδότρια της, καθώς τη βοηθούν να καταπραΰνει τους πόνους της. Η Βίρνα, φανατική δικαστής, πρόσφατα επιφορτισμένη με την εποπτεία των ερευνών για την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών, αναλαμβάνει την υπόθεση. Επισκέπτεται δύο φορές τη Χριστίνα στο σπίτι της και κάνει μία έρευνα σχετικά με το παρελθόν της, που όμως δεν της παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για αυτήν. Ανακαλύπτει όμως πως η κυρία Κένιχ είναι ιδιαιτέρως πλούσια (με περιουσία 200.000.000 δολάρια, ήτοι 40 δις δραχμές τότε) και αναρωτιέται πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο να είναι εφικτό, δεδομένου της κατάστασής της (ανάπηρη) και της αδυναμίας της να εργαστεί. Υποψιάζεται πως τα χρήματά της προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών. Επιπλέον, αισθάνεται πως ο Αλέξης δεν ενδιαφέρεται απλώς για την ασθενή του, παρά νιώθει ερωτικά συναισθήματα γι' αυτήν. Σε αυτό το διάστημα ο Αλέξης αντιλαμβάνεται πόσο πολύ τον αγαπάει η Βίρνα.

Ο Ιάγος, ένας άντρας που λόγω δικαστικής πλάνης κατηγορήθηκε και κλείστηκε άδικα στη φυλακή, έχει πλέον αποδράσει και απειλεί να εκδικηθεί όχι μονάχα τη Βίρνα (που τον καταδίκασε), αλλά γενικότερα όλη την οικογένεια. Ύστερα από μια σειρά αποτυχημένες απόπειρες, καταφέρνει να απαγάγει τη Σελήνη, μια νεαρή ασθενή του Αλέξη που εδώ και 2 χρόνια κατοικεί στην έπαυλη και έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητή από όλη την οικογένεια. Ο Αλέξης συναντά τυχαία έναν από τους απαγωγείς σε κάποιο πρατήριο βενζίνης. Αποφασίζει να τους ακολουθήσει με το αυτοκίνητο με σκοπό να εντοπίσει τη Σελήνη. Οι απαγωγείς αναδεικνύονται κυρίαρχοι της κατάστασης και ζητούν επιπλέον λύτρα. Τελικά κάποια στιγμή ο Αλέξης και η Σελήνη επιστρέφουν σώοι και αβλαβείς στο σπίτι.

Λίγες μέρες αργότερα, η Χριστίνα Κένιχ κατηγορείται δίκαια για τη δολοφονία κάποιου άντρα. Ο Μπέρκας, όπως ονομαζόταν, δολοφονήθηκε με πιστόλι από την ίδια, καθώς ήταν ένας από τους λίγους που γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα και την εκβίαζε διαρκώς, απαιτώντας μετρητά, για να μην την «καρφώσει» στην οικογένειά της. Την υπεράσπισή της στο δικαστήριο αναλαμβάνει ο Αλέξης ως δικηγόρος, καθώς έχει και πτυχίο νομικής. Η Βίρνα βρίσκεται και εκείνη εκεί ως εισαγγελέας. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Βίρνα, αν και ήταν η εισαγγελέας εναντίον της, ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα της Κένιχ και την ανακοινώνει μέσα στο δικαστήριο, ομολογώντας επίσης μέσα στην αίθουσα ότι διέπραξε το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας της με τα όσα είχε νομίσει εναντίον της Κένιχ, και ο γάμος του Γιάγκου με τη Βίρνα θεωρείται αυτομάτως άκυρος. Τότε ο Αλέξης βρίσκει την ευκαιρία να ζητήσει σε γάμο τη Βίρνα, της οποίας οι αξίες, τα ιδανικά και η γενικότερη ιδεολογία της δεν της επιτρέπουν να δεχτεί. Ο Γιάγκος που προηγουμένως ενημερώθηκε από τον Αλέξη για την πρόταση αυτή, παθαίνει μια οξεία νευρική κρίση που τον κρατά στο κρεβάτι. Όταν συνέρχεται πηγαίνει στο γραφείο της Βίρνας και της ζητά να τον ξαναπαντρευτεί. Εκείνη ύστερα από ένα μήνα που πάλευε να βρει το κουράγιο να πει το ναι, τη δέχεται. Τώρα η Βίρνα βρίσκεται στη πολύ δύσκολη θέση να το ανακοινώσει στον Αλέξη. Εκείνος εξαγριώνεται. Με συνοπτικές διαδικασίες, την επόμενη μέρα ο Γιάγκος και η Βίρνα ξαναπαντρεύονται.

Η Σελήνη φεύγει οριστικά από την έπαυλη το 1993, όταν μια θεία της έρχεται στην Ελλάδα για να την πάρει. Η ψυχική ισορροπία του Αλέξη κλονίζεται ακόμα περισσότερο. Η Βίρνα αγαπά τον Αλέξη και ο Αλέξης τη Βίρνα και αυτό έχει καταρρακώσει μετά τα τελευταία γεγονότα και τους δυο. Ο Αλέξης αποφασίζει να παντρευτεί μια νεαρή συνάδελφό του (ψυχίατρο) τη Λίλη, ίσως ένα από τα πιο άτυχα πρόσωπα της ιστορίας, καθώς δεν αγαπήθηκε πραγματικά ποτέ από τον Αλέξη και αποτέλεσε μονάχα το σωσίβιο που τον έσωσε όταν άρχισε το ψυχολογικό του ναυάγιο. Ο Γιάγκος φυσικά όλα αυτά τα χρόνια συνέχισε την άστατη ζωή του. Μεταγενέστερα απέκτησε νέα ερωμένη, μια νεαρή ιδιοκτήτρια μπαρ, τη Νένα. Η Βίρνα, αφού έμαθε για τη σχέση αυτή από τις εφημερίδες και διάφορα άλλα σκανδαλοθηρικά έντυπα, αποφάσισε να φύγει από το σπίτι και να ζητήσει διαζύγιο. Ο Αλέξης την επισκέφτηκε τουλάχιστον δύο φορές, ζητώντας της να φύγουν μαζί για το άγνωστο.

Έπειτα από λίγες μέρες, ο μικρός γιος της Τατιάνας από κάποια παράνομη σχέση που είχε στο παρελθόν, έρχεται να ταράξει τη ζωή των Δράκων. Τότε η Βίρνα αποφασίζει να πει πως το παιδί αυτό είναι δικό της στην προσπάθεια της να προστατέψει την Τατιάνα και να σώσει το γάμο αυτής. Ο Αλέξης πληγωμένος, πάει στο γραφείο της Βίρνας και της ζητάει να του απολογηθεί. Είναι ιδιαίτερα βίαιος, μα ακόμα περισσότερο λίγες μέρες αργότερα στο σαλόνι της έπαυλης όπου μεθυσμένος προσβάλλει, χαστουκίζει, φιλά παρά τη θέλησή της και ρίχνει στον καναπέ τη γυναίκα του πατέρα του.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταγωνιστικό Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος Κύκλοι Εμφάνισης Σεζόν Εμφάνισης
Χρήστος Πολίτης Γιάγκος Δράκος 1-14 1991-2005[2][3]
Κάτια Δανδουλάκη Βίρνα Λιώσση Δράκου 1-7 1991-1998[4]
Γιώργος Βασιλείου Βάσος Λιώσσης 1 1991-1992
Λουκία Παπαδάκη Σάντρα Ρολάνδου Δράκου 1-8, 10-12 1991-1999, 2000-2003
Κώστας Σπυρόπουλος Αλέξης Δράκος 1-5 1991-1996
Αλέξανδρος Σταύρου 6 1996-1997[5]
Σωκράτης Αλαφούζος 8-9 1998-2000
Νίκος Παπαδόπουλος 10-12 2000-2003
Δημήτρης Δρακόπουλος 13-14 2003-2005
Κώστας Δίγκας Ρένος Βελμύρας 1-4 1991-1995
Τάκης Ανούσης Τίμος Δράκος 1 1991-1992
Ανδρέας Ανδρεόπουλος 2-5, 13-14 1992-1996, 2003-2005[6]
Λεωνίδας Κακούρης 6-7 1996-1998[7]
Βαγγέλης Ρόκκος 8-12 1998-2003
Τάνια Καψάλη Τατιάνα Δράκου 1-3 1991-1994
Καλλιόπη Ευαγγελίδου 5-11 1995-2002
Μαίρη Βλουτή 12-13 2002-2004
Ελευθερία Ρήγου 14 2004-2005[8]
Χρήστος Κωνσταντόπουλος Σέβος Δράκος 1-3 1991-1993
Νίκος Απέργης 3-14 1993-2005

Άλλοι Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος Εμφάνιση
Ελένη Κούρκουλα Σελήνη Λάσκου 1991-1993[9]
Γιώργος Βουτσίνος Γιωργος Βούρβαχης 1991-1998[10]
Γιώργος Χριστοδούλου Ζάχος / Άνγκελ Ντορφ 1991-1994[11]
Νάντια Μουρούζη Σεμίνα Δράκου 1991-1993
Τζώνης Θεοδωρίδης Στράτος Φωτεινός 1991-2002[12][13]
Μαρίνα Ψάλτη Ελβίρα Κατακουζηνού Φωτεινού 1991-1997
Μαρία Γιαννοπούλου Άννα Βεντήρη 1991-1994
Κατερίνα Βακαλοπούλου Κατερίνα Μπαλατσούκα 1991-1995
Ελίνα Ακριτίδου Δώρα Βερνίκου 1991-1993[14]
Γιώργος Ματαράγκας Ευθύμης Καραΐσκος 1991-1993[15]
Γιώργος Πετρόχειλος Αστέρης 1991-1994[16]
Βανέσσα Ντζελβέ Φρίντα Μολφέση 1991-1992
Δήμητρα Ζέρβα Νίκη 1991-1992
Μαρία Ντόκα Βέρα Οικονομίδου 1991-1993
Τζώρτζια Θεοδώρου Βαλέρια Τρέσκου 1991-2005
Νόρα Κατσέλη Ήρα Γιαννίδη 1991-1997[17]
Έλενα Στρατή Έλενα 1991-1992
Τζένη Μπαλατσινού συνείδηση Βίρνας Δράκου 1991-1993[18]
Χρήστος Μάντακας Φάνης Βαρβέρης / Ταγματάρχης Ριχάρδος Στάικος 1991-1993
Μαριαλένα Ανδρέου Βάνα 1991-1992
Απόστολος Σοφιανός Ερρίκος Βλαντής 1991
Τίμος Περλέγκας κλόουν 1992
Γιώργος Γεωγλέρης Υπουργός Πολυχρονόπουλος 1991-1992
Ανέστης Βλάχος Μιλτιάδης Μπέρκας 1992
Νίκος Παναγιωτούνης Κλέαρχος Διμινιός / Φίλιππος 1992, 2004
Ζαχαρίας Ρόχας Ορφέας Δημηνιός / πρίγκιπας Ξαβιέ Αρτούρας του Ιλβερστάιν / Λευτέρης Αντωνόπουλος 1992-1993, 1999-2000[19] 2001-2002
Αγάπη Μανουρά Φάνη Μπέρκα 1992-1993
Άγγελος Προβελέγγιος Ιάγος 1992-1993
Μάρθα Κουμπάρου Βέρα Σερπιέρη 1992-1993
Βίκυ Πρωτογεράκη Αλέξια Αγραφιώτου 1992-1993
Γιώργος Μπέλλος Αγαμέμνων Αγραφιώτης 1992-1993
Μαρία Νίκα Ρενάτα Δημηνιού 1992-1993
Μπέσυ Αργυράκη Μπέσσυ Αργυρίου 1992-1993
Νατάσα Μποζώνη Βίκυ Ρωμανού 1992-1993
Μαρίνα Κουρουνιώτη Μαρίνα Σταθάτου 1992-1993
Διονύσης Ξάνθος Ορέστης Δέρβος 1992-1994
Μάνια Τεχριτζόγλου Έλενα Δράκου 1992-1994
Μάρθα Πολίτου Βερόνικα Ορφανίδου 1992-1994
Ράνια Χιόνη Νεφέλη 1992-1994
Δέσποινα Δρεπανιά Τέσα Αναγνώστου 1992-1994
Νένα Χρονοπούλου Νένα Ασήμου 1992-1997
Λίνα Μαρκάκη Λίλλυ Αγραφιώτου Δράκου 1992-1997
Αλεξάνδρα Παλαιολόγου Βάντα Βούρβαχη 1992-1997[20]
Ευαγγελία Βαλσαμά 1997-1998
Φαίδων Γεωργίτσης Αννίβας Κατακουζηνός 1992-1993, 1998-2000
Βαγγέλης Πανταζής ανακριτής Καποδίστριας 1992-2000
Γιάννης Νάπας Βλάσσης 1992-2005
Γιάννης Καρατζογιάννης Βλαδίμηρος 1993
Ελευθερία Βιδάκη Έλλη Δέργου 1993
Χρήστος Νάτσιος πατέρας Σελήνης 1991
Γιάννης Κατράνης Στάμος Ρώσσογλου 1994
Νίκος Σιδέρης Μάνθος 1993-1994
Αθηνά Μαυρομάτη Εκάτη 1994-1995
Μαράια Βουράκη Ρένα Βούρου 1993-1998
Λάκης Κομνηνός Θέμης Παλαιολόγος 1994
Καλή Καλό Χρύσα 1994
Γεωργία Ζώη Σάντυ Χάσνα 1994
Μαρίνα Λαμπροπούλου Κάτια 1994
Νίκος Βασταρδής Αρμαγεδδών 1994-1995
Ανδρέας Ντούζος Μάξιμος 1994-1995
Τζένη Ρουσσέα Βέρα Ζαγορίτου 1994-1995
Κωνσταντίνα Κούτσιου Ρεγγίνα Μπάρκου 1994-1995
Νίκος Σταγόπουλος Ορέστης Πριμάρας / Στέφανος 1995-1996
Καίτη Παπανίκα Δώρα Κατακουζηνού 1994-1997
Λίλα Μουτσοπούλου Λίλα 1994-1997
Μαίρη Αλυφαντή Μαρία Σέκερη 1994-1998
Μελίσσα Στοΐλη Μάρθα / Μελίσσα 1994-2000
Βαρβάρα Κυρίτση Βαρβάρα 1994-2002
Βαγγέλης Βουλγαρίδης Μάνος Σταραμόπουλος 1995[21]
Γιώργος Σίσκος 1995-1996
Χλόη Λιάσκου Μυρσίνη Κούβαρη 1995-1996
Στέλλα Παπαδημητρίου Ιφιγένεια Βλαστάκη 1995-1996
Μάνος Βακούσης Άλκης Βούρβαχης 1995-1996
Άριελ Κωνσταντινίδη Άριελ Μαυρίδη 1995
Μαρία Ξενουδάκη Ντίξι Στράφορντ 1995
Χρήστος Κάλοου Κρις Πατριάρκα 1995
Όλγα Πολίτου Κλειώ Λοβέρδου 1995-1997
Ειρήνη Βελιμαχίτη Στέφη Πολυχρονίου 1995-1997
Γιώργος Παπαζήσης Αστυνόμος Παπαζώης 1995-1997
Γιάννης Βογιατζής Μπέμπης Πράσινος 1995-2000
Κατερίνα Πετούση Πέρσα Μπαλατσούκα 1995-2003
Έφη Πίκουλα Έφη Μπαλατσούκα 1995-2005
Αθηνά Τσιλύρα Νάσια Μπαλατσούκα Φωτεινού 1995-1998
Αντωνία Γιαννούλη 1998-2005
Daniel McVicar Τζέζους 1996
Νότα Παρούση αρχιφύλακας / Χαρίκλεια 1993-1994, 2001
Κωνσταντίνος Μάνος Ερρίκος Σερέτης 1996
Τόνια Αδαμοπούλου ψυχίατρος 1996
Τέλης Ζώτος Αριστοτέλης Σερέτης 1996-1997
Νίκος Γαλανός Άλκης Γερακάρης 1996-1997
Μπάμπης Χατζηδάκης Κίτσος Γερακάρης 1996-1997
Μπέτυ Βαλάση Ιφιγένεια Γερακάρη 1996-1997
Χριστίνα Παππά Αρμάνδα 1996-1997
Ευδοκία Σουβατζή Ελπινίκη Χατζηβέργου 1996-1997
Τάσος Κοντραφούρης Τόλης Μπαλατσούκας 1996-1997
Στέλιος Γεράνης 1997-1999
Χρήστος Φωτίδης Χάρης Βεργωτής 1996-1998
Τζένη Ιωακειμίδου Τζίνα Λιώσση Δράκου 1996-2000[22]
Τάκης Ανούσης Λίνος Σερέτης 1996-2005
Φωτεινή Δάρρα Φωτεινή Ηλιοπούλου 1997
Μαρία Τσακαλίδου Ρούσα Βεντούρη 1997-2000
Δήμητρα Καλπάκη Δήμητρα Δωρή 1997-2000
Τζοβάνα Φραγκούλη Σάσα 1998-1999
Άρτο Απαρτιάν Χασάν 1998-1999-2000/
Θεοδώρα Σιάρκου Λειλά Οσγκούν 1998-1999[23]
Γιώργος Τζώρτζης Οσμάν Μπαρκίζ 1998-2000
Σπύρος Μαβίδης Φερχάτ Μπαρκίζ / Καστίγιο 1998-2000/2001
Όλγα Τουρνάκη Εμινέ Μπαρκίζ 1998-2000
Μαρία Διακουμάκου Φατμέ Μπαρκίζ 1998-2000
Τρύφων Καρατζάς Νικηφόρος Πρωτονοτάριος 1998-1999 / 2003
Σπύρος Κουβαρδάς Σουχρί Οζγκιούν 1998-2000
Βύρων Κολάσης Νιαζίτ Οζγκιούν 1998-2000
Γιώργος Τζώρτζης αρχηγός αστυνομίας 2000-2003
Ανδρέας Χαραλάμπους Μάξιμος Δελής 1999-2005
Χριστίνα Θεοδωροπούλου Αντιγόνη Άρχου Δράκου 1998-2000[24]
Ειρήνη Κακαβούλη Βιργινία Θέου 1998-2003
Αρετή Ζαχαριάδου Μόιρα / κυρία Ελευθερίου 2000-2004
Μαρίνα Μακρή Συνήγορος 1997-1998
Κώστας Τερζάκης Πίτερ Άλεξ / Ευλογητός / Αλή Μπαρκίζ / Ίων Ρωμανός / Μάρκος Αγγελίδης 1997-2005[25][26]
Δημήτρης Μπικηρόπουλος 1999
Τάσος Κωστής Ίμρε 1999-2000
Μάκης Ρευματάς Βασίλειος / Καραθόδωρος 1999-2000 / 2001
Θεοδώρα Σιάρκου Έλλη 1999-2000
Μαρία Δρακοπούλου Σοφία / Αγγέλα Παυλίδη 1999-2000, 2004
Τόνια Καζιάνη Κλειώ 1999-2000
Μαρίζα Γεωργίτση Μαρία Βεατρίκη 1999-2000
Ιωάννα Τσερκεζίδου Βαρβάρα 2001-2003
Ηλιάνα Σώτου Σαμάνθα 1998-2000
Ιφιγένεια Στάικου Φαίη Δραγούμη / Νάντια Βελισάριου / Λίντα 1998-1999, 2002-2003
Ανθή Ιακωβίδου Ξένια Πολυχρονίου 1999-2002
Μαρία Διακουμάκου Μάρθα Βερνίκου / Μάγδα 2000-2001, 2003-2004
Άντζελα Εμμανουηλίδου Βάσια Πολυχρονίου 2000-2002
Ελένη Αγγελάκη Αρετή Στάϊκου Δράκου 2000-2004
Φούλμαν Μουντάνου Νταίζη Δεσύπρη 2000-2005
Φάνης Μαντζούνης 2000-2005
Έλενα Τσαβαλιά Εβελίνα Κράτσα / Ελπίδα Βενετάκου 2000-2001
Νίκος Βερλέκης Ζήσης Κυριακίδης 2001
Δημήτρης Τοπαλίδης Στέφος 2001
Αθανασία Αντωναράκου Τατιάνα Δράκου / Κάτια 2001
Νάντια Μουρούζη Χριστίνα Λεβέντη 2001-2002
Θανάσης Ζέρβας Άρης Λεβέντης 2001-2002
Γεωργία Ζώη Κλειώ Θεοδώρου 2001-2002
Βασιλική Αγιαννοπούλου Λάουρα / Αρετή Δράκου 2001-2002, 2003
Γιώργος Αρμαδώρος Γιώργος Αρμαδέλης 2001-2005
Σπύρος Βρακάς μικρός Γιάγκος Δράκος 2000-2005
Γιώτα Τζουάνη 2002
Εύα Μαρία Λεονάρδου Βέρα Κοριζή 2002-2003
Εύη Ρίζου Μαρία Λεβέντη / Βίλμα Πρωτονοτάριου 2001-2003
Στέργιος Αποστολίνας Ρένος / Αγγελος Ραγκούσης 2002-2004
Αγγελική Δημητρακοπούλου Βέρα Αρματά / Μάρθα Αντωνοπούλου 2002-2004
Ραφαέλλα Αριστοπάνου Άννα Κατακουζηνού 2002-2004
Στέλλα Κωνσταντινίδου 2003
Τριαντάφυλλη Μπουτεράκου γραμματέας 2003-2004
Μπάμπης Αρώνης Σάββας 2003-2005
Κατερίνα Γαβαλλά Κατερίνα Βεΐκου Δράκου / Τζίνα 2003-2005[27]
Σταμάτης Γαρδέλης Ροβέρτος Κατακουζηνός 2003-2005
Στέλιος Δαλέζιος Χριστόφορος Κρεούζης 2003-2005
Ηλίας Στρατάκος Μάκης 2004
Ραφαέλλο Γεωργίτσης Σήφης 2004
Γιάννης Τοσουνίδης Φώτης 2004
Γαρυφαλιά Παναγιωτοπούλου Γαρυφαλιά 2004
Άρης Τσάπης εγγονός Γιάγκου Δράκου 2004
Έλενα Καστανά Μάρθα Αγγελίδη 2004-2005
Ορφέας Ζαφειρόπουλος Τάσος Αγγελίδης 2004-2005
Καλομοίρα Σαράντη Τζένιφερ Δράκου 2004-2005[28]
Νατάσα Καψαμπέλη κυρία Σμιθ 2004-2005
Ναταλία Παπαϊωάννου Νόρα Παυλίδη Δράκου 2004-2005
Νόνη Ιωαννίδου Αμαλία Αγγελίδη 2004-2005
Άννα Παντζέλη Ρίτσα 2004-2005
Θεόφιλος Βανδώρος Οδυσσέας 2005
Χριστίνα Συμεωνίδη Χριστίνα Μουρούζη / Λίντα 1996, 2005

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σαρώνει η Λάμψη στη Βουλγαρία». gossip-tv.gr. Νοέμβριος 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  2. «Ο Χρήστος Πολίτης αποκαλύπτει πόσα χρήματα έπαιρνε για τον ρόλο του Γιάγκου Δράκου στη «Λάμψη»». iefimerida.gr. 29 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  3. «Ο Χρήστος Πολίτης "σπάει" τη σιωπή του 15 χρόνια μετά το τέλος της "Λάμψης"». fthis.gr. 29 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  4. «Η Κάτια Δανδουλάκη, 20 χρόνια μετά, κάνει μια μεγάλη αποκάλυψη για τον μισθό της στη «Λάμψη»». iefimerida.gr. 2 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  5. «Δείτε τον Αλέξανδρο Σταύρου όταν έπαιζε στη “Λάμψη”». news.gr. 6 Νοεμβρίου 2014. http://www.news.gr/lifestyle/gossip/article/188392/deite-ton-alexandro-stavroy-otan-epaize-sth.html. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  6. «Γι' αυτό ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος είχε αποχωρήσει από τη Λάμψη – Τι είχε συμβεί με τον Νίκο Φώσκολο;». zappit.gr. 22 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  7. «Λεωνίδας Κακούρης: Θυμάστε τον Δούκα από τις "Άγριες Μέλισσες" στη Λάμψη;». thecaller.gr. 2 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  8. «Ελευθερία Ρήγου: «Έπαιξα στη Λάμψη για να υπάρχω στον χώρο»». gossip-tv.gr. 30 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  9. Team, Newsgr (31 Οκτωβρίου 2013). «Η Έλενα Κούρκουλα μίλησε για τον Νίκο Φώσκολο». news.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2013. 
  10. Newsroom, Thecaller (21 Δεκεμβρίου 2019). ««Ήταν αχαριστία εκ μέρους του ΑΝΤ1 να φερθεί στον Νίκο Φώσκολο έτσι»». thecaller.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2019. 
  11. Team, Iefimerida (14 Μαρτίου 2016). «Flashback στη Λάμψη: Πώς η Βουγιουκλάκη είχε διαλέξει όλο το καστ της σειράς [βίντεο]». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2016. 
  12. «Τζώνυ Θεοδωρίδης: Η «Λάμψη» τελείωσε, η δικαστική διαμάχη συνεχίζεται». topontiki.gr. 6 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  13. «Η δικαστική διαμάχη του Τζώνη Θεοδωρίδη για τη «Λάμψη», που τον έστειλε εκτός TV». iefimerida.gr. 9 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  14. «Ελίνα Ακριτίδου: Άγνωστο περιστατικό στη Λάμψη με τον Φώσκολο». ethnos.gr. 22 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  15. «Γιώργος Ματαράγκας: Όλα όσα είπε για «Λάμψη» και «Καλημέρα Ζωή»». zappit.gr. 28 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  16. «Γιώργος Πετρόχειλος: «Όταν φύγαμε από τη «Λάμψη» ήταν στο 75% και σε πέντε μήνες πήγε στο 25%»». gossip-tv.gr. 28 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  17. «Νόρα Κατσέλη: Έπαιξα στη Λάμψη για να βγάλω χρήματα για την προεκλογική μου εκστρατεία». ourlife.gr. 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  18. «Η Τζένη Μπαλατσινού ως συνείδηση στην τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» [βίντεο]». reader.gr. 31 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  19. «Ο Ζαχαρίας Ρόχας αποκαλύπτει: "Στη Λάμψη πληρωνόμασταν με τον μήνα και έπαιρνα…"». fthis.gr. 15 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  20. «Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: «Ο Νίκος Φώσκολος, όταν πρωτοπήγα σπίτι του να κουβεντιάσουμε για τη Λάμψη δεν…»». zappit.gr. 2 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  21. «Βαγγέλης Βουλγαρίδης: Η συμμετοχή μου στη «Λάμψη» του Φώσκολου έφερε το τέλος της καριέρας μου». topontiki.gr. 16 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  22. Team, Freddonews (17 Σεπτεμβρίου 2016). «Τζένη Ιωακειμίδου: Δείτε πώς είναι σήμερα η «Τζίνα» της σειράς «Λάμψη»». Freddonews. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2016. 
  23. Newsroom, Tlife (26 Φεβρουαρίου 2017). «Θεοδώρα Σιάρκου: Πώς είναι σήμερα η πρωταγωνίστρια της «Λάμψης» και των «Αέρινων σιωπών»». Tlife. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2017. 
  24. Ζιώγας, Χρήστος (17 Απριλίου 2018). «Χριστίνα Θεοδωροπούλου: "Η Λάμψη άλλαξε τα οικονομικά μου. Μπόρεσα και μεγάλωσα την κόρη μου"». fthis. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2018. 
  25. Newsroom, Iefimerida (19 Απριλίου 2018). «Ποιος ηθοποιός υποδυόταν τον Ευλογητό στη «Λάμψη» -Τον ψυχοπαθή δολοφόνο με την τρομακτική μάσκα». Iefimerida. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2018. 
  26. Team, Fthis (14 Μαρτίου 2016). «Κώστας Τερζάκης: Ο "Ευλογητός" της Λάμψης σήμερα. Σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση μετά από χρόνια». fthis.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2016. 
  27. Ζιώγας, Χρήστος (30 Οκτωβρίου 2017). «Δείτε πως είναι σήμερα η τελευταία σύζυγος του "Γιάγκου Δράκου" από τη "Λάμψη"». FTHIS. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2017. 
  28. Only, Women (13 Οκτωβρίου 2004). «Η Καλομοίρα στη "Λάμψη"!». Womenonly. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2004.