Κώστας Κροντηράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κώστας Κροντηράς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κώστας Κροντηράς (Ελληνικά)
ΓέννησηΚώστας Κροντηράς
1903[1]
Αθήνα, Ελλάδα
Θάνατος1983[1]
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
νέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΝομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣυγγραφέας και σκηνοθέτης Ραδιοφωνικών έργων
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑντιγόνη Μεταξά
ΤέκναΛήδα Κροντηρά
ΣυγγενείςΜαρία Ηλιού (εγγονή)

Ο Κώστας Κροντηράς (Νοέμβριος 190310 Μαρτίου 1983) ήταν σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης και σκηνοθέτης του θεάτρου και του ραδιοφώνου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1903. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Αν και υπήρξε Λυκειάρχης τελικά ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέατρο. Αρχικά συμμετείχε στο "Θέατρο Τέχνης" του Σπύρου Μελά, όπου και εμφανίσθηκε σε σημαντικούς ρόλους στο θέατρο "Αθήναιον" και στο Βασιλικό Θέατρο (Ελλάδα).

Το 1926 ανέλαβε τη διεύθυνση της Σχολής Μεταξά και από το 1936 επιδόθηκε στη ραδιοφωνική σκηνοθεσία, αρχικά στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών και αργότερα στην ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ. Σκηνοθέτησε εκατοντάδες ραδιοφωνικά έργα όλων των ειδών από τραγωδία ελληνική και ξένη μέχρι επιθεώρηση. Διασκεύασε και σκηνοθέτησε πλήθος ιστορικών έργων μεταξύ των οποίων "Ρήγας Φεραίος", από το μυθιστόρημα οι "Μαυρόλυκοι", "Μεγάλη νύκτα" του Πέτρου Χάρη, "Το συμπόσιο των 7 Σοφών" του Πλούταρχου κ.ά. Διετέλεσε επίσης καθηγητής υποκριτικής σε πολλές Σχολές και διευθυντής του Δραματολογίου στην ΕΡΤ. Έγραψε επίσης πολλά θεατρικά έργα όπως: "Η Κυρία κάνει σπορ", που έλαβε βραβείο Σαββίδειου διαγωνισμού, "Σύζυγοι Νο 2", "Μάσκες" κ.ά., καθώς και ιστορικά δοκίμια όπως "Ο Βυζαντινός ιππόδρομος", "Η Φιλική Εταιρία", "Η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα" κ.ά.

Μαζί με την Αντιγόνη Μεταξά, σύζυγό του, συνέγραψε την τρίτομη "Εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής Μυθολογίας", "Το Μικρό μου Μυθολογικό Λεξικό" και το "Συμπόσιο των 7 Σοφών". Επίσης μετέφρασε και διασκεύασε την "Ιλιάδα", "Οδύσσεια", "Παγκόσμια Ιστορία", "Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος" κ.ά. ενώ συμπλήρωσε και τη σχολική πεντάτομη "Εγκυκλοπαίδεια του Παιδιού" της συζύγου του.

Ο Κώστας Κροντηράς υπήρξε Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων και Σκηνοθετών Ραδιοφώνου, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων καθώς και της Εφορείας Θεατρικού Μουσείου. Μιλούσε επίσης γαλλικά και αγγλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών (περιοχής Χίλτον). Πέθανε στις 10 Μαρτίου του 1983.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Who;s Who 1979" σ. 332

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]