Κότσανη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°55′0″N 22°24′45″E / 41.91667°N 22.41250°E / 41.91667; 22.41250

Κότσανη

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κότσανη
41°55′0″N 22°24′45″E
ΧώραΒόρεια Μακεδονία
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κότσανης
Έκταση318,6 km²
Υψόμετρο375 μέτρα
Πληθυσμός28.330 (2002)
Ταχ. κωδ.2300
Τηλ. κωδ.033
Ζώνη ώραςώρα Κεντρικής Ευρώπης
θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κότσανη ή Κότσιανη ή το Κότσανι (σλαβομακεδονικά: Кочани‎‎, ΔΦΑˈkɔtʃani) είναι πόλη της Βόρειας Μακεδονίας 120 χλμ από τα Σκόπια, στο ανατολικό τμήμα της επικράτειας, με πληθυσμό 28.330 ατόμων. Η πόλη είναι έδρα του Δήμου Κότσανη.

Γεωγραφία και δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη είναι κτισμένη κατά μήκος της νότιας πλευράς της κοιλάδας Κότσανη, κατά μήκος των όχθεων του ομώνυμου ποταμού, που διασχίζει κατά μήκος την κοιλάδα. Βόρεια της πόλης υπάρχει το όρος Οσόγκοβο 2252 μ. Προς τον Νότο η κοιλάδα περιβάλλεται από το όρος Πλακοβίτσα (1754 μ.). Η πόλη βρίσκεται 450 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η Κότσανη έχει έκταση 18,6 τ.χλμ. και έχει πληθυσμό 28.330 κατοίκων γεγονός που την κάνει τρίτο περιφερειακό κέντρο στο ανατολικό τμήμα της χώρας:

  • 1948 - 6.657 κάτοικοι
  • 1994 - 26.364 κάτοικοι
  • 2002 - 28.330 κάτοικοι

Εθνοτική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κότσανη

Θρησκευτική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα είναι ήπιο ηπειρωτικό, και επηρεάζεται από το μεσογειακό κλίμα που διεισδύει μέσω του ποταμού Μπρεγκάλνικα. Η μέση θερμοκρασία είναι 12.9 C με 538χιλ βροχόπτωσης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Kočani in 1942
Η Κότσανη το 1942

Εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης, και των φυσικών κλιματικών χαρακτηριστικών του, η Κότσανη κατοικήθηκε σε πρώιμους χρόνους από Παίονες και Θράκες.

Αργότερα κατά τον 6ο αιώνα οι Σλάβοι κατοίκησαν τμήματα της περιοχής. Ακριβέστερα, κατά τον 7ο αι. μέλη της σλαβικής φυλής Σμόλυανι αποίκησαν την κοιλάδα Κότσανη και έχτισαν οχυρό. Οι Κύριλλος και Μεθόδιος, θεμελιωτές της σλαβικής εκπαίδευσης, έμειναν στην κοιλάδα από το έτος 845 έως το 855 και στην περιοχή Μπρεγκάλνικα άρχισαν να κηρύσσουν τον χριστιανισμό στη σλαβική γλώσσα.

Αν και η εγκατάσταση προϋπήρχε, η Κότσανη πρωτοαναφέρθηκε σε συμφωνητικό ειδικής παραχώρησης του 1337, στο οποίο ο Γιοβάν Όλιβερ δώρισε την εκκλησία του αγ. Δημητρίου στην Κότσανη.

Αρχαιολογική μαρτυρία|Αρχαιολογικά ευρήματα στην ίδια την πόλη αποκάλυψαν λείψανα ρωμαϊκής και βυζαντινής εγκατάστασης. Στις αρχές του 15ου αι. η περιοχή υποτάχθηκε στην οθωμανική κυριαρχία. Ο χρονικογράφος ταξιδευτής Εβλιγιά Τσελεμπί, που επισκέφθηκε την πόλη το 1662, ανέφερε ότι είχε 600 νοικοκυριά, ένα τζαμί, ένα μαζίντ[1], ένα πανδοχείο και 15 καταστήματα χειροτεχνίας. Κατά τον 18ο και στις αρχές του 19ου αι. Η πόλη απέκτησε δημογραφικό πρόβλημα. Η πληθυσμιακή ανάκαμψη ξεκίνησε το 1878, περίοδο κατά την οποία η πόλη διέθετε 450 - 500 νοικοκυριά. Στην πόλη υπήρχαν δύο φεουδαλικές κατοικίες σε σχήμα πύργων που θεωρείται ότι χρονολογούνται από τον 16ο - 17ο αι.

Το 1945 εγκαταστάθηκαν στην Κότσανη, πολλές οικογένειες Σαρακατσαναίων που ζούσαν σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας, πολλοί από τους οποίους σήμερα έχουν προσφύγει στην Ελλάδα. Το ακόλουθο δημοτικό τραγούδι της Κότσιανης, εξιστορεί το γεγονός:

Εσείς βουνά, ψηλά βουνά, της Μπάρας και τ’ Αλτσιάκι
φέτος μη λουλουδίσετε, χορτάρι μη φυτρώστε
κι εσείς βρύσες, κρυόβρυσες, ούλες να ξηραθείτε
για το κακό που γένηκε με τους Σαρακατσάνους.
Τα πρόβατα τα πήρανε, τα όμορφα μπινέκια
Ρημάξανε τα μαντριά και τα σκυλιά ουρλιάζουν
Κι αυτούς τους ξενιτέψανε στη έρημη τη Κότσιανη[2]

Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυάριθμα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, από την αρχαία εποχή έως τον μεσαίωνα είναι απλωμένα στην ευρύτερη περιοχή της Κότσανης. Ένα από αυτά αφορά στην αρχαιολογική θέση Ντόλνο Γκράντιστε και το άλλο τους μεσαιωνικούς πύργους ης Κότσανης στο κέντρο της πόλης.

Τα μοναστηριακά συμπλέγματα των γειτονικών χωριών Μορόντβις και Παντελέι είναι γνωστά τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και τις τοιχογραφίες τους.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου
Το μνημείο της Ελευθερίας

Η πόλη καλύπτεται από πράσινο, ιδίως κατά μήκος του ποταμού Κότσανι. Η πόλη είναι πολύ καθαρή και έχει τον τίτλο της καθαρότερης πόλης της χώρας.

Σήμερα η Κότσανη είναι μια σύγχρονη πόλη με σχεδιασμένες υποδομές, δρόμους, πολλά μοντέρνα κτίρια και πολυκατοικίες, νοσοκομείο, εμπορικό κέντρο, πάρκο και νεόδμητη βιομηχανική ζώνη. Όλα αυτά είναι προσεκτικά σχεδιασμένα και δομημένα, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα διαβίωσης και αισθητικής. Νέα προάστια έχουν κατασκευαστεί κυρίως στα ανατολικά, όπου η πόλη φθάνει σχεδόν τα πρώτα σπίτια του Οριζάρι και στα δυτικά, πέρα από τη βιομηχανική ζώνη.

Αδελφές πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κότσανη διατηρεί δεσμούς με τις παρακάτω πόλεις:

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mosque or Masjid Αρχειοθετήθηκε 2012-08-05 στο Wayback Machine., τζαμί στην Αραβική γλώσσα, κυριολεκτικά ωστόσο "τόπος προσκύνησης".
  2. «Πορτραίτα Σαρακατσαναίων, Σαρακατσάνικα τραγούδια του Κ΄ αιώνα, Αθανάσιος Γαλατάς». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]