Μιτροβίτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα)

Συντεταγμένες: 42°53′N 20°52′E / 42.883°N 20.867°E / 42.883; 20.867

Μιτροβίτσα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μιτροβίτσα
42°53′0″N 20°52′0″E
Χώρα Κόσοβο
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα
Έκταση350km²
Υψόμετρο500 μέτρα
Πληθυσμός83250
Ταχ. κωδ.40000
Ζώνη ώραςώρα Κεντρικής Ευρώπης
Ιστότοποςhttps://kk.rks-gov.net/mitroviceejugut/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μιτροβίτσα (αλβανικά: Mitrovicë) ή Μιτρόβιτσα (σερβικά: Косовска Митровица / Kosovska Mitrovica) είναι πόλη και δήμος στο Κοσσυφοπέδιο.[α] Ο δήμος το 2018 είχε 81.000 κατοίκους, από τους οποίους υπολογίζεται ότι 45.000 κατοικούν στην πόλη. Η μεγαλύτερη εθνική ομάδα στην πόλη είναι οι Αλβανοί και ακολουθούν οι Σέρβοι, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι στο βόρειο τμήμα της πόλης. Η Βόρεια Μιτρόβιτσα είναι η de facto πρωτεύουσα του βόρειου Κοσόβου. Η πόλη βρίσκεται σε μια κοιλάδα την οποία διαρρέει ο ποταμός Ιμπάρ, ο οποίος διχοτομεί την πόλη, και ο ποταμός Σίτνικα. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 508 μέτρων.[1]

Ονομασία πόλεως[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομά της το πήρε από τη σλάβικη παραφθορά του ονόματος του Αγίου Δημητρίου από μία εκκλησία που υπήρχε από τον 14ο αιώνα.Την περίοδο από 1981 έως 1991 ονομαζόταν Τίτοβα Μιτρόβιτσα από το όνομα του στρατάρχη Τίτο της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη δημιουργήθηκε περίπου τον 14ο αιώνα και η πρώτη αναφορά σε αυτή γίνεται το 1455. Παρέμεινε μια μικρή πόλη μέχρι την ανακάλυψη μεταλλευμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου των οποίων η εκμετάλλευση ώθησε την πόλη σε γρήγορη ανάπτυξη με αποτέλεσμα να γίνει μια από τις σημαντικότερες πόλεις στη Σερβία. Η πόλη το 1999, όταν άρχισε ο πόλεμος του Κοσόβου, είχε 116.500 κατοίκους.[1] Η πόλη καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μετά τη λήξη του πολέμου η πόλη έγινε ένα από τα σύμβολα της διαίρεσης του Κοσόβου. Για ένα διάστημα μετά το πόλεμο τις γέφυρες στο ποταμό Ιμπάρ φυλούσαν δυνάμεις της KFOR ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.[2] Η πόλη έχει γίνει θέατρο πολλών συγκρούσεων ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους, όπως το 2004 με συνολικά 19 νεκρούς, με την ύπαρξη εξτρεμιστικών ομάδων και στις δύο πλευρές.

Στην πόλη στεγάζεται προσωρινά από το 2001 το Πανεπιστήμιο της Πρίστινα καθώς κατά τη διάρκεια του πολέμου καθηγητές και φοιτητές που διδάσκονταν στα σερβικά εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Το πανεπιστήμιο αρχικά μεταφέρθηκε στο Κρούσεβατς και σε άλλες πόλεις και το 2001 με απόφαση της σερβικής κυβέρνησης η έδρα του πανεπιστημίου μεταφέρθηκε στη Μιτροβίτσα. Σήμερα στο πανεπιστήμιο φοιτούν περίπου 10.000 φοιτητές.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αντικείμενο εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και της Δημοκρατίας της Σερβίας. Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της στις 17 Φεβρουαρίου 2008, αλλά η Σερβία εξακολουθεί να την διεκδικεί ως μέρος της δικής της κυριαρχικής επικράτειας. Οι δύο κυβερνήσεις άρχισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους το 2013, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών. Το Κοσσυφοπέδιο έχει λάβει επίσημη αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος από 98 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Mitrovica, Kosovo στο Wikimedia Commons