Κόναν ο Βάρβαρος (ταινία, 1982)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κόναν ο βάρβαρος (ταινία))
Κόναν ο βάρβαρος
ΣκηνοθεσίαΤζον Μίλιους[1][2][3]
ΠαραγωγήΝτίνο ντε Λαουρέντις και Raffaella De Laurentiis
ΣενάριοΌλιβερ Στόουν και Τζον Μίλιους
Βασισμένο σεΚόναν ο βάρβαρος
ΠρωταγωνιστέςΆρνολντ Σβαρτσενέγκερ[4][2][3], Τζέιμς Ερλ Τζόουνς[4][2][5], Μαξ φον Σίντοφ[2][5][6], Sandahl Bergman[2][6], Μάκο Ιβαμάτσου, Τζακ Τέιλορ[6][7], Jorge Sanz[6], Μπεν Ντέιβιντσον[6], Κασσάνδρα Γκαβά[6], Gerry Lopez[6], Valérie Quennessen[6], Γουίλιαμ Σμιθ[6], Φράνκο Κολόμπου[6], Luis Barboo[6], Ρον Κομπ[6], Σβεν Όλε Θόρσεν[6], Τζον Μίλιους[7], Donald Gibb[7] και Nadiuska
ΜουσικήΒασίλης Πολυδούρης
ΦωτογραφίαDuke Callaghan
ΜοντάζCarroll Timothy O'Meara
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox, Dino De Laurentiis Corporation και Universal Studios
ΔιανομήUniversal Studios, Netflix και Vudu
Πρώτη προβολή14  Μαΐου 1982 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[8], 25  Αυγούστου 1982 (Γερμανία)[9], 2  Απριλίου 1982 (Σουηδία)[10] και 1982
Διάρκεια126 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[11][12][13]
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιConan the Destroyer

Το Κόναν ο Βάρβαρος είναι κινηματογραφική ταινία του 1982 σε σκηνοθεσία του Τζον Μίλιους. Το σενάριο του έργου βασίζεται χαλαρά στις ιστορίες του Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ με ήρωα τον ομώνυμο χαρακτήρα και διαμορφώθηκε από τον Όλιβερ Στόουν και τον Τζον Μίλιους.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία αρχίζει με τον Κόναν, ένα μικρό αγόρι που ζει στην φανταστική χώρα Κιμμερία, και γίνεται αυτόπτης μάρτυρας στην καταστροφή του χωριού του και τον θάνατο των γονέων του από τον αρχηγό μιας πολεμοχαρούς φυλής, τον Τάλσα Ντουμ.

Ο Κόναν θα επιζήσει της καταστροφής, θα γίνει όμως σκλάβος για την αγωνιστική αρένα. Ο ιδιοκτήτης του ανακαλύπτει το ταλέντο και την δύναμη του Κόναν και τον πηγαίνει στην Άπω Ανατολή, όπου και εκπαιδεύεται από πολεμιστές. Μετά από πολλές επιτυχείς πάλεις, ο ιδιοκτήτης του τον απελευθερώνει αυθόρμητα. Ο Κόναν από εδώ και πέρα αφιερώνει την ζωή του στην εκδίκηση του Τάλσα Ντουμ.

Κατά την διάρκεια των ταξιδιών του, ο Κόναν συναντά δύο συντρόφους, τον Σουμποτάι και την Βαλέρια, την οποία και ερωτεύεται. Σύντομα μαθαίνουν ότι διοργανώνεται η τελετή της «Ημέρας της Κρίσεως», στην οποία θα γίνουν και τελετές λατρείας του φιδιού. Οι τρεις μπαίνουν κρυφά σε έναν από τους πύργους της τελετής στην τοποθεσία Ιάνθη, όπου ο Κόναν ανακαλύπτει ότι ο ανώτατος ιεροτελεστής της σχετικής τελετής, καθώς και της λατρείας, είναι ο Τάλσα. Κατά την διάρκεια της τελετής, ο Τάλσα μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο φίδι και απομακρύνεται. Ο Κόναν και οι άλλοι δύο επιτίθενται και ενώ η τελετή βρίσκεται στο αποκορύφωμα σκοτώνουν το φίδι.

Η κόρη του βασιλιά Όζρικ του βασιλείου Όφιρ προστάζει τους τρεις να απελευθερώσουν την κόρη του που είναι όμηρος των οπαδών της λατρείας. Όταν ο Σουμποτάι και η Βαλέρια αρνούνται γιατί φοβούνται τον Τάλσα, ο Κόναν αποφασίζει να εγκαταλείψει τους συντρόφους του για να κατατρέξει τον δολοφόνο της οικογένειάς του. Καθ' οδόν συναντά έναν μάγο που ζει πάνω σε ένα ερημιτικό καταφύγιο και φυλά τους τάφους των νεκρών. Ο Κόναν δείχνει σεβασμό στον μάγο, και συζητεί μαζί του σαν δύο παλιοί φίλοι. Προτού φύγει, ο Κόναν κάνει μια τελευταία ερώτηση και ρωτά τον μάγο "πού φυτρώνουν λουλούδια εκεί γύρω". Ο μάγος δείχνει. Την επόμενη ημέρα, ο Κόναν εγκαταλείπει τον μάγο με τα λουλούδια που μάζεψε. Ο μάγος τον ρωτά για ποιόν είναι, και ο Κόναν απαντά: "είναι για ένα κορίτσι".

Ο Κόναν φτάνει στον ναό και προσπαθεί να μπει μέσα. Παίρνει τον τήβεννο ενός ιερέα, και μεταμφιεσμένος πλησιάζει τον Τάλσα. Τον ανακαλύπτουν όμως και τον συλλαμβάνουν, παρουσιάζοντάς τον στον Τάλσα, ο οποίος του λέει ότι κατέστρεψε το χωριό του όταν με την εκστρατεία «ατσάλι» ανέλαβε την εξουσία. Για να του αποδείξει την υπεροχή του, ο Τάλσα προστάζει έναν από τους ακόλουθούς του να αυτοκτονήσει. Μετά από αυτό, διατάζει την σταύρωση του Κόναν στο δέντρο της θλίψης που βρίσκεται στην έρημο.

Ο Κόναν είναι ετοιμοθάνατος στο δέντρο, όταν τον σώζουν η Βαλέρια και ο Σουμποτάι. Τον πηγαίνουν στον μάγο, και η Βαλέρια παρακαλά τον μάγο να σώσει την ζωή του Κόναν. Ο μάγος λέει στην Βαλέρια ότι η τιμή που θα ζητήσουν οι θεοί για να το κάνουν αυτό θα είναι πολύ μεγάλη. Η Βαλέρια αποφασίζει να πληρώσει αυτή τους θεούς. Ο μάγος κάνει κάνει τα μάγια του, διώχνει τα κακά πνεύματα και ξαναζωντανεύει τον Κόναν.

Οι τρεις τους επιστρέφουν στο ναό. Αρπάζουν την κόρη του βασιλιά Όσρικ και δραπετεύουν καβάλα στα άλογα. Εκείνη την στιγμή, ο Τάλσα ρίχνει ένα μαγικό βέλος που έφτιαξε από ένα δηλητηριώδες φίδι και σκοτώνει την Βαλέρια. Ο Κόναν, ο μάγος και ο Σουμποτάι αποτεφρώνουν το σώμα της Βαλέρια. Ο Σουμποτάι δακρύζει, και όταν ο μάγος τον ρωτά γιατί κλαίει, του λέει: «Το κάνω για χάρη του Κόναν, επειδή ο Κόναν δεν κλαίει ποτέ».

Ο Τάλσα Ντουμ ξεκινά με μια αποστολή για να αρπάξει ξανά την κόρη του βασιλιά, φορώντας την ίδια πανοπλία και το ίδιο κράνος όπως τότε που έκανε την εσκτρατεία «ατσάλι». Στην μάχη που ακολουθεί, ο Κόναν, ο Σουμποτάι και ο μάγος αποκρούουν επιτυχώς την επίθεση του Τάλσα και σκοτώνουν με το σπαθί και με παγίδες πολλούς από τους εχθρούς. Ο Κόναν σκοτώνει τον Θόργκριμ και στρέφεται στον Ρέξορ που τώρα κρατά το σπαθί που είχε αποσπάσει τότε από τον πατέρα του Κόναν. Ο Κόναν πολεμά γενναία, αλλά του πέφτει το σπαθί από το χέρι. Ο Ρέξορ πάει να τον σκοτώσει, αλλά εκείνη την στιγμή τον τυφλώνει μια λάμψη. Είναι από την θεϊκή μορφή της Βαλέρια που παρουσιάστηκε φορώντας χρυσή στολή. Ο Κόναν αρπάζει το σπαθί του και σκοτώνει τον Ρέξορ.

Ο Τάλσα προσπαθεί να σκοτωθεί την πριγκίπισσα με το ίδιο μαγικό βέλος που είχε σκοτώσει και την Βαλέρια, αλλά αποτυγχάνει επειδή ο μάγος την προστάτευσε με την ασπίδα του. Ο Τάλσα Ντουμ υποχωρεί και επιστρέφει στο ναό για να προετοιμάσει μια άλλη επίθεση.

Ο Κόναν τον ακολουθεί και εμφανίζεται από πίσω του την ώρα που ο Τάλσα κάνει κήρυγμα στους συγκεντρωμένους οπαδούς του. Ο Τάλσα τον ανακαλύπτει και προσπαθεί να τον υπνωτίσει με τα μάτια του, λέγοντάς του ταυτόχρονα ότι αυτός είναι ο πραγματικός του πατέρας. Ο Κόναν κατορθώνει να αντισταθεί. Με μια αφάνταστη προσπάθεια, ο Κόναν αποκεφαλίζει τον Τάλσα Ντουμ και καταστρέφει το ναό καίγοντας τα πάντα. Στο τέλος αναχωρεί με την πριγκίπισσα για να την επιστρέψει στον πατέρα της. Ο μάγος, που όλη την ώρα διηγιόνταν την ιστορία, λέει στον επίλογο ότι ο Κόναν αργότερα έγινε μεγάλος βασιλιάς, «αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0082198/. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=37176.html. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 www.filmaffinity.com/en/film684000.html. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 www.metacritic.com/movie/conan-the-barbarian. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 stopklatka.pl/film/conan-barbarzynca. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 www.imdb.com/title/tt0082198/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  7. 7,0 7,1 7,2 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  8. (Αγγλικά) Box Office Mojo. www.boxofficemojo.com/movies/?id=conanthebarbarian.htm. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2018.
  9. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0082198/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  10. (Σουηδικά) Swedish Film Database. Swedish Film Institute. www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=5963. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2018.
  11. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt0082198. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2020.
  12. (Γερμανικά) Λεξικό παγκόσμιων κινηματογραφικών ταινιών. Zweitausendeins. 22617. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2020.
  13. The American Film Institute Catalog of Motion Pictures. 56748. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2020.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]