Κωνσταντία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κωνσταντία
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Κρατίδιο:Βάδη-Βυρτεμβέργη
Περιφέρεια:Φράιμπουργκ
Δήμαρχος:Uli Burchardt
Δημοτικά διαμερ:15
Πληθυσμός:81.692
Έκταση:54,11 χμ²
Υψόμετρο:405 μ
Τηλ. κωδικός:7533 και 7531
Ταχ. κώδικας:78462–78467
Πιν. κυκλοφορίας:ΚΝ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κωνσταντία (γερμανικά: Konstanz, προφέρεται Κόνσταντς) είναι πανεπιστημιακή πόλη με περίπου 85.000 κατοίκους στη νοτιοδυτική γωνία της Γερμανίας, στα σύνορα με την Ελβετία. Η πόλη στεγάζει το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη της Κωνσταντίας

Η Κωνσταντία βρίσκεται βρίσκεται στο δυτικό άκρο της ομώνυμης λίμνης. Ο ποταμός Ρήνος, που ξεκινά από στις Ελβετικές Άλπεις, περνά μέσα από τη λίμνη της Κωνσταντίας. Βόρεια του ποταμού βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, με κατοικημένες περιοχές, βιομηχανικές περιοχές, και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας. Νότια του ποταμού είναι η παλιά πόλη, που στεγάζει το διοικητικό κέντρο και καταστήματα. Υποδιαιρείται σε 15 περιφέρειες ή περιοχές (Stadtteile). Το νησί Μάιναου (Mainau) ανήκει στην πτέρυγα των Λιτσελστέτεν (Litzelstetten), ένα ξεχωριστό δήμο μέχρι την ενσωμάτωσή του στην Κωνσταντία την 1η Δεκεμβρίου 1971.

Η Παλαιά Πόλη (Altstadt) έχει πολλά παλιά κτίρια και σοκάκια. Στον ορίζοντα της πόλης δεσπόζουν ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός "Münster unserer Lieben Frau", αλλά και αρκετές άλλες εκκλησίες και τρεις πύργοι που έχουν απομείνει από το τείχος της πόλης.

Η Κωνσταντία είναι ουσιαστικά ενωμένη με την ελβετική πόλη Κρόιτσλινγκεν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεθοριακά φυλάκια εντός της αστικής ζώνης.

Πανεπιστήμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας ιδρύθηκε το 1966. Στεγάζει μια εξαιρετική βιβλιοθήκη με περίπου δύο εκατομμύρια βιβλία, όλα ελεύθερα προσβάσιμα, καθώς και ένα βοτανικό κήπο (Botanischer Garten der Universität Konstanz). Στην κατάταξη του 2007 το πανεπιστήμιο θεωρείτο ένα από τα εννέα καλύτερα γερμανικά πανεπιστήμια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κωνσταντία είναι η γενέτειρα του κόμη Φέρντιναντ φον Ζέπελιν, κατασκευαστή των διάσημων αερόπλοιων.



Συντεταγμένες: 47°39′48″N 9°10′31″E / 47.66333°N 9.17528°E / 47.66333; 9.17528