Κυνηγός-συλλέκτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια ομάδα κυνηγών-συλλεκτών, πίνακας του 1882

Ο όρος κυνηγός-συλλέκτης ή τροφοσυλλέκτης, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα μέλη των κοινωνιών στις οποίες η περισσότερη ή όλη η τροφή εξασφαλίζεται μόνο από το κυνήγι άγριων ζώων, ψάρεμα, τη συλλογή των φρούτων και γενικότερα καρπών των δέντρων και φυτών, καθώς και συνολικά τη συλλογή πρώτων υλών από τη φύση. Σε αντίθεση, οι αγροτικές και κτηνοτροφικές κοινωνίες εξαρτώνται για τη διατροφή τους κυρίως στα εξημερωμένα ζώα, καθώς και στην καλλιέργεια σιτηρών και οπορωλαχανικών.

Εξέλιξη του ανθρώπινου είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης των ανθρώπινων πολιτισμών το 2000 π.Χ., όπου σημαντικό ποσοστό του κόσμου(κίτρινο χρώμα) αποτελούνταν από κυνηγούς-συλλέκτες.

Οι κυνηγοί-συλλέκτες ήταν ο αρχικός τρόπος ζωής του είδους Χόμο, διήρκησε για σχεδόν τα 9/10 της παρουσίας του ανθρώπου στη Γη, και έως 12.000 χρόνια πριν όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες ζούσαν με αυτό τον τρόπο[1]. Με την ανάπτυξη της γεωργίας, οι κυνηγοί-συλλέκτες εκτοπίστηκαν σταδιακά με την πάροδο των χιλιετιών από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές κοινωνίες στα περισσότερα μέρη του κόσμου, αρχικά κυρίως στη Μέση Ανατολή, Κίνα, Ινδία, και Αίγυπτο όπου αναπτύχθηκαν και οι πρώτοι μεγάλοι σύνθετοι πολιτισμοί.

Σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγχρονα δείγματα κοινωνιών που εξακολουθούν να ζουν ως κυνηγοί-συλλέκτες αποτελούν οι:

καθώς και μικρός αριθμός άλλων διάσπαρτων σε Αμαζόνιο, Σιβηρία, Νοτιοανατολική Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού[4].

Λαοί οι οποίοι ενώ έχουν μεταβεί σε πιο σύγχρονο τρόπο ζωής ή πλήρως εκσυγχρονιστεί, εξακολουθούν να διατηρούν το κυνήγι-συλλογή ως παράδοση:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lee, Richard B (1999). Cambridge Encyclopedia of Hunters and Gatherers. http://books.google.com/?id=5eEASHGLg3MC&pg=PP2&lpg=PP2&dq=%22all+humans+lived+this+way%22+90+12,000: Cambridge University Press. σελίδες 1–2. ISBN 9780521609197. 
  2. Roy, B. K. (2000). Cartography for development of outlying states and islands of India: short papers submitted at NATMO Seminar. Καλκούτα, Ινδία: Ministry of Science and Technology, Government of India. σελ. 203. 
  3. Goodheart, Adam (2000). The Last Island of the Savages. The American Scholar. 
  4. « Jimmy Nelson, Before they pass away | Σύγχρονο φωτογραφικό υλικό και έρευνα | Χάρτης ανθρώπινων φυλών υπό εξαφάνιση». 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]