Κτενασίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κτενασίτης
Κτενασίτης. Προέλευση:Αλμερία, Ανδαλουσία, Ισπανία
Γενικά
ΚατηγορίαΘειικά
Χημικός τύπος(Cu, Zn)5(SO4)2(OH)6 •6H2O
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα2,95 - 2,97 gr/cm3
ΧρώμαΓαλαζοπράσινο έως σμαραγδοπράσινο
Σύστημα κρυστάλλωσηςΜονοκλινές
ΚρύσταλλοιΤραπεζοειδείς
ΥφήΣυμπαγής
ΔιδυμίαΌχι
Σκληρότητα2 - 2,5
ΣχισμόςΌχι
ΘραύσηΚογχοειδής
ΛάμψηΥαλώδης
Γραμμή κόνεωςΑνοικτοπράσινη
ΠλεοχρωισμόςΔιάξων. Χ=άχρους, Υ=γαλαζοπράσινο Ζ=ανοικτοπράσινο
ΔιαφάνειαΔιαφανής

Ο κτενασίτης (αγγλ. ktenasite) είναι ένυδρο θειικό ορυκτό του χαλκού και του ψευδαργύρου. Έλαβε το όνομά του προς τιμήν του καθηγητή Ορυκτολογίας Κωνσταντίνου Αντ. Κτενά (1884-1935). Ανευρέθη και περιγράφηκε πρώτα από τον, επίσης καθηγητή Ορυκτολογίας του ΑΠΘ, Π. Κόκκορο το 1950.

Είναι ασύνηθες δευτερογενές ορυκτό, σχηματιζόμενο από την οξείδωση χαλκοπυρίτη και σφαλερίτη σε υδροθερμικές χαλκούχες - ψευδαργυρούχες αποθέσεις καθώς και σε μεταλλευτικά απόβλητα.

Ορυκτά με τα οποία σχετίζεται είναι ο γλαυκοκερινίτης, ο σερπιερίτης, ο σμιθσονίτης, η γύψος, ο ναμουβίτης και ο σουλενμπεργίτης.

Δεν απαντά σε πολλές περιοχές της Γης. Πρωτοβρέθηκε και μελετήθηκε στα μεταλλεία Λαυρίου (των οποίων αποτελεί και type locality) και συγκεκριμένα ανευρίσκεται στα μεταλλευτικά απόβλητα της παραλίας Θορικού, το μεταλλείο αρ. 19 στο Σούνιο και τα ορυχεία «Βίλλια», «Χριστιάνα», «Ιλάριον» αρ. 50, «Σερπιέρη» και «Ζαν Μπατίστ» της Καμάριζας.

Απαντάται, επίσης, στην Ιταλία (Σαρδηνία, περιοχή Βιντσέντσα), τη Γερμανία, την περιοχή Αριέζ στη Γαλλία, την Κάμπρια και την Ουαλία (περιοχή Cardigan) στη Βρετανία και τις Πολιτείες Αριζόνα, Νέο Μεξικό, Γιούτα και Κολοράντο των ΗΠΑ. Λιγότερο σημαντικές εμφανίσεις του έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • James Dwight Dana, Manual of Mineralogy and Lithology, Containing the Elements of the Science of Minerals and Rocks, READ BOOKS, 2008 ISBN 1443742244