Κρατήρας Βρέντεφορντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 27°0′S 27°30′E / 27.000°S 27.500°E / -27.000; 27.500

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Θόλος Βρέντεφορντ
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Ο Κρατήρας του Βρέντενφορντ
Χάρτης
Χώρα μέλος Νότια Αφρική
ΤύποςΦυσικό
Κριτήριαviii
Ταυτότητα1162
ΠεριοχήΑφρική
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή2005 (29η συνεδρίαση)

Ο κρατήρας του Βρέντεφορντ (αγγλ. Vredefort crater) είναι ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος κρατήρας στην επιφάνεια της Γης.[1] Βρίσκεται στη Νότια Αφρική και πήρε το όνομά του από την πόλη Βρέντεφορντ, που είναι χτισμένη μέσα του και κοντά στο κέντρο του κρατήρα.

Η περιοχή αναφέρεται επίσης ως θόλος του Βρέντεφορντ (αγγλ. Vredefort dome) ή δομή πρόσκρουσης στο Βρέντεφορντ (αγγλ. Vredefort impact structure). Το 2005, ο θόλος του Βρέντεφορντ προστέθηκε στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO εξαιτίας της γεωλογικής σημασίας του.

Σχηματισμός και δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αστεροειδής που έπεσε στο Βρέντεφορντ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν χτυπήσει ποτέ τη Γη. Υπολογίζεται ότι είχε διάμετρο μεγαλύτερη των 10 χλμ, ενώ το αρχικό μέγεθος της δομής του πεδίου της πρόσκρουσης πιστεύεται ότι είχε διάμετρο 250 χλμ, ή ενδεχομένως και μεγαλύτερο. Ο κρατήρας έχει σήμερα διάμετρο περίπου 300 χλμ. Η ηλικία του υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια έτη (συγκεκριμένα 2.023 ± 4 εκατομμύρια έτη), κάτι που τοποθετεί χρονικά την πρόσκρουση κατά τη διάρκεια της Παλαιοπρωτεροζωϊκής εποχής.

Είναι ο δεύτερος σε ηλικία γνωστός κρατήρας στη γη, λίγο νεότερος από τον κρατήρα Σουαβγιάρβι στη Ρωσία.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο θόλος στο κέντρο του κρατήρα διαμορφώθηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1990 τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η περιοχή ήταν ο τόπος που έπεσε μια τεράστια βολίδα, σχηματίζοντας και άλλους κώνους κοντά στην κοίτη του ποταμού Βαλ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Deep Impact - The Vredefort Dome». Hartebeesthoek Radio Astronomy Observatory. 1 Αυγούστου 2006. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]