Κοτζάελισπορ (ποδοσφαιρικός σύλλογος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κοτσαέλισπορ)
Κοτζάελισπορ
Επίσημη ονομασίαKocaelispor Kulübü
ΠροσωνύμιοYeşil Şimşekler
(Πράσινοί Κεραυνοί)
Ίδρυση1966
ΈδραΙζμίτ, Τουρκία
ΣτάδιοKocaeli Stadium, Ιζμίτ
ΠρόεδροςEngin Koyun
ΠροπονητήςErhan Altın
ΠρωτάθλημαΔεύτερη Κατηγορία ποδοσφαίρου Τουρκίας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Κοτζάελισπορ[1] (τουρκικά: Kocaelispor) είναι ποδοσφαιρική ομάδα από το Ιζμίτ της Τουρκίας. Ιδρύθηκε το 1966 και αγωνιζόταν στην Σούπερ Λιγκ Τουρκίας το διάστημα μεταξύ 1980–1988 και 1992–2003. Καλύτερη επίδοσή της ήταν η κατάληψη της 4ης θέσης την σεζόν 1992–93. Έχει κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο Τουρκίας (ποδόσφαιρο ανδρών) και πιο συγκεκριμένα το 1997 και το 2002.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προ της ιδρύσεως της Κοτσαελίσπορ, εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Επιτροπής της Μπατσσπόρ, μιας τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας, είχαν ζητήσει την παραχώρηση μιας νέας έκτασης από τον Δήμο του Ιζμίτ ώστε να εξασφαλιστεί ένας χώρος προπόνησης για τους αθλητές του συλλόγου το 1957. Ο Οσμάν Γκενκάλ, ο τότε δήμαρχος της πόλης, είχε δείξει ενδιαφέρον για την εύρεση έκτασης για την προπόνηση των παικτών, κυρίως λόγω της προέλευσής του, καθώς επρόκειτο για πρώην αθλητή και μέλος της Μπατσσπόρ.[2] Στην πορεία, η δημοτική αρχή της πόλης παραχώρησε στην Μπατσσπόρ έκταση της τάξεως των 110.000 m2, συναλλαγή της οποίας το ύψος ανήλθε στο συμβολικό ποσό της 1 Λίρας.

Αργότερα, η Μπατσσπόρ παραχώρησε την συγκεκριμένη έκταση έναντι του ποσού των 283.000 Λιρών και βρήκε νέα έκταση στην συνοικία Μπατς του Ιζμίτ, ξεκινώντας, εκεί, νέα κατασκευαστικά έργα. Το 1964, η διοίκηση της Μπατσσπόρ αποφάιασε την ίδρυση νέας ομάδας η οποία θα αγωνιζόταν υπό επαγγελματικό καταστατικό στην Β΄ Κατηγορία.[2] Ωστόσο, οι κανονισμοί της Ομοσπονδίας που ίσχυαν εκείνη την περίοδο ανέφεραν ρητώς ότι η ομάδα αυτή θα έπρεπε να αποτελείται από τουλάχιστον τρεις προϋπάρχουσες, αλλά και να διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Τότε, το 1966, τρεις ομάδες οι οποίες ήταν η Μπατσσπόρ, η Ιζμίτ Γεντσλίκ και η Ντογανσπόρ έφτασαν σε μεταξύ τους συμφωνία, συγχωνευόμενες και ιδρύοντας την Κοτσαελίσπορ. Οι διοικήσεις των τριών αυτών συλλόγων έφτασαν σε μεταξύ τους συμφωνία αναφορικά με τα όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στη μεταξύ τους διάσκεψη, διαλέγοντας ως χρώματα της νεοϊδρυθείσας ομάδας το πράσινο και το μαύρο. Στη συνέχεια, συγκλήθηκε από κοινού διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου για την ανάδειξη της νέας διοικούσας επιτροπής του. Η Κοτσαελίσπορ ξόδευσε ένα συνολικό ποσό κοντά στις 175.000 Λίρες για να πετύχει την συμμετοχή της ομάδας της στην Β΄ Κατηγορία το 1966.[2]

Η Κοτσαελίσπορ προβιβάστηκε στην Α΄ Κατηγορία για πρώτη φορά το 1980. Αγωνίστηκε εκεί επί 8 συνεχόμενες σεζόν έως τον υποβιβασμό της το 1988. Ωστόσο, στη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο σύλλογος είχε ήδη υποβιβαστεί μία φορά την σεζόν 1986–87, όμως τελικά παρέμεινε στην κατηγορία έπειτα από σχετική απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας.[3]

Σεζόν 1992–93: η καλύτερη πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον υποβιβασμό της το 1988, γλίτωσε τον υποβιβασμό στην Γ΄ Κατηγορία το 1990, με την Μπαρτινσπόρ να υποβιβάζεται στη θέση της. Επανήλθε δριμύτερη στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία του τουρκικού ποδοσφαίρου το 1992. Μετά την επιστροφή της αυτή, η Κοτσαελίσπορ πέτυχε την κατάληψη της καλύτερης θέσης στην ιστορία της στο πρωτάθλημα. Η ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετικό ξεκίνημα στην σεζόν. Επικρατώντας της Καϊσερίσπορ με τελικό σκορ 7–2 για την πρώτη αγωνιστική, έχοντας μαζέψει συνολικά 31 βαθμούς στις πρώτες 10 αγωνιστικές, η Κοτσαελίσπορ ολοκλήρωσε το πρώτο μισό ως η πρωτοπόρος ομάδα στον βαθμολογικό πίνακα. Ωστόσο, η ομάδα γνώρισε στη συνέχεια απανωτές ήττες οι οποίες την οδήγησαν στο να τερματίσει, τελικά, στην 4η θέση του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν 1992–93. Ο σύλλογος, ως αποτέλεσμα της πορείας του αυτής, εκπροσώπησε την Τουρκία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν.

Προπονητής της ομάδας εκείνης ήταν ο Γκιουβέντς Κουρτάρ και το ρόστερ της αποτελείτο από σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Ο Φαχρουντίν Ομέροβιτς ήταν αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Ο Στέβιτσα Κουζμανόφσκι και ο Μίρκο Μίρκοβιτς (ο οποίος αργότερα έλαβε την τουρκική υπηκοότητα λαμβάνοντας την ονομασία Μερτ Μερίτς) ήταν, άλλοι, επίσης Γιουγκοσλάβοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στην αμυντική γραμμή του συλλόγου. Ο Μπουλέντ Ουϊγκούν αγωνιζόταν στην επιθετική γραμμή της ομάδας, μαζί με τον παίκτη της Εθνικής Τουρκίας, Σαφέτ Σαντσακλί. Και οι δύο αυτοί παίκτες στη συνέχεια μεταγράφηκαν σε συλλόγους της Ιστανμπούλ. Ο Ουϊγκούν αναδείχτηκε κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος ενώσο αγωνιζόταν με την Φενερμπαχτσέ, ενώ ο Σαντσακλί αρχικώς μετγράφηκε στην Γαλατασαράι, προτού επιστρέψει στην ομάδα το 1995, απ'όπου και με το πέρας της σεζόν πήρε μεταγραφή για την Φενερμπαχτσέ. Οι Μπουλέντ Μπατουρμάν, Χαλίλ Ιμπραχίμ Καράμ, Μελίχ Ερντέμ και Εργκούν Κούλα ήταν μερικοί άλλοι σηαμντικοί ποδοσφαιριστές εκείνης της ομάδας.

Νεότερη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κοτσαελίσπορ είχε άλλη μια καλή πορεία την σεζόν 1995–96, όταν και κατέλαβε την 5η θέση στον βαθμολογικό πίνακα και αγωνίστηκε στο Κύπελλο Ιντερτότο της επόμενης σεζόν.

Η Κοτσαελίσπορ κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο Τουρκίας (ποδόσφαιρο ανδρών), το 1997 και το 2002 απέναντι στις Τραμπζονσπόρ και Μπεσίκτας, αντιστοίχως. Την αμέσως επόμενη σεζόν της 2002–03, η ομάδα υποβιβάστηκε εκ νέου τερματίζοντας στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος. Έπειτα από παραμονή διάρκειας 5 σεζόν στην Β΄ Κατηγορία Τουρκίας, η Κοτσαελίσπορ κατέκτησε το πρωτάθλημα την σεζόν 2007–08 και επέστρεψε στην Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο, η επιστροφή αυτή κράτησε μονάχα μία σεζόν, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες του συλλόγου τον οδήγησαν στον εκ νέου υποβιβασμό στην Β΄ Κατηγορία, έπειτα από την εντός έδρας ήττα του με σκορ 3–1 απέναντι στην Τραμπζονσπόρ στις 9 Μαΐου 2009, στα πλαίσια της 31ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, τερματίζοντας, τελικά, στην 17η θέση. Η Κοτσαελίσπορ υποβιβάστηκε στην Γ΄ Κατηγορία Τουρκίας μετά την εκτός έδρας ήττα της με σκορ 2–1 απέναντι στην Καρταλσπόρ στις 4 Απριλίου 2010.

Η Κοτσαελίσπορ γνώρισε τρεις διαφορετικούς προπονητές στην τεχνική της ηγεσία στη διάρκεια της σεζόν 2007–2008: τους Φουάτ Γιαμάν (από την 1η ως την 10η αγωνιστική), Καϊχάν Τσουμπουκλού (11η-31η) και Ενγκίν Ιπέκογλου (32η-34η). Επέστρεψε στην Σούπερ Λιγκ Τουρκίας ως κάτοχος του τίτλου της Β΄ Κατηγορίας Τουρκίας της προηγούμενης σεζόν. Ωστόσο, την άνοδο αυτή ακολούθησαν δύο διαδοχικοί υποβιβασμοί, με αποτέλεσμα η ομάδα να φτάσει να αγωνίζεται στην Γ΄ Κατηγορία Τουρκίας για την σεζόν 2010–11.

Οπαδοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κοτσαελίσπορ διαθέτει μεγάλη βάση οπαδών ανά την Τουρκία, με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών να είναι συγκεντρωμένος στην περιοχή του Μαρμαρά και της Μαύρης Θάλασσας. Ο κύριος φορέας οργανωμένων οπαδών του συλλόγου είναι γνωστός υπό την ονομασία Hodri Meydan.[4]

Πρώην χορηγοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα σήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερο σήμα της Κοτσαελίσπορ

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kocaelispor της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).