Κοσμάς Κάμηλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κοσμάς Κάμηλος ήταν ιερέας και βυζαντινός βιβλιογράφος του 14ου αιώνα.

Ώσπερ ξένοι χαίρουσιν ιδείν πατρίδα
και οι θαλαττεύοντες ιδείν λιμένα,
ούτως και οι γράψαντες ιδείν βιβλίου τέλος.

Σημείωση του Κοσμά Κάμηλου
σε κώδικα του 1339

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του ήταν από την Αθήνα. Έγραψε σε περγαμηνή τον κώδικα που φυλάγεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού με τον αύξοντα αριθμό 2243. Ο κώδικας περιέχει την ιατρική συγγραφή του Νικολάου του Μυρεψού και άλλα ιατρικά συγγράμματα. Ο κώδικας επεκδόθηκε το 1708 από τον Montfaucon στην σειρά Palaeographia Graeca, σελ. 70., καθώς και το 1891 από τον Omont στην σειρά Fac-similés des manuscrits Grecs datés de la Bibliothèque Nationale du IX au XIV siècle στο Παρίσι.

Η έκδοση του Omont περιέχει πανομοιότυπο των σελίδων 11 και 620 του κώδικα. Τα πολλά ορθογραφικά λάθη που παρατηρούμε στο πανομοιότυπο αυτό είναι ενδεικτικό σημείο για την θλιβερή εικόνα της ελληνικής παιδείας στην Αθήνα τον καιρό των Καταλωνίων. Χάρη της εκδόσεως του Οmont μαθαίνουμε και το όνομα του ιατρού Δημήτριου Χλωμού, που πιθανώς να διέτριβε στην Αθήνα, και για χάρη του οποίου ο Κάμηλος έγραψε τον κώδικα.

Ιστορική μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημείωση αυτή είναι και από άλλης άποψης πολύτιμη για τους ιστορικούς, εφόσον βλέπουμε τον έξαρχο της αγιωτάτης μητρόπολης Αθηνών Κάμηλο, την εποχή των κατακτητών και υπό Λατίνων αρχιεπισκόπων. Από εκεί συμπεραίνουμε ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δεν είχε παραιτηθεί από τα δικαιώματα που είχε στην Αθήνα. Αν και δεν χειροτονούνταν ορθόδοξοι μητροπολίτες, οι έξαρχοι της μητροπόλεως ήταν άνθρωποι του Πατριαρχείου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]