Κονσταντίν Καντακουζηνός (πιλότος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κονσταντίν Καντακουζηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11  Νοεμβρίου 1905
Βουκουρέστι
Θάνατος26  Μαΐου 1958
Ισπανία
Τόπος ταφήςCivil Cemetery, Madrid (40°25′16″ s. š., 3°38′3″ z. d.)
Χώρα πολιτογράφησηςΡουμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡουμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααντισφαιριστής
d:Q10497074
μηχανικός
στρατιωτικός
παίκτης χόκεϊ επί πάγου[1]
Οικογένεια
ΤέκναOana Orlea
ΓονείςΜιχαήλ Γ. Καντακουζηνός και Marie Cantacuzène
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςλοχαγός/Romanian Air Force
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα του Μιχαήλ του Γενναίου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κονσταντίν Καντακουζηνός (Constantin Cantacuzino, 11 Νοεμβρίου 1905 - 26 Μαΐου 1958) γνωστός με το παρατσούκλι Bâzu, ήταν Ρουμάνος αθλητής και αεροπόρος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου με καταγωγή από παλιά ρουμανική αριστοκρατική οικογένεια.

Ο πατέρας του ήταν ο Μιχαήλ Καντακουζηνός (Mihai Cantacuzinο) και καταγόταν από την πριγκηπική Οικογένεια των Καντακουζηνών με καταγωγή από την Σμύρνη και η μητέρα του Μαρία Ροσέτι ήταν από τις παλαιές ρουμανικές ευγενείς οικογένειες. Αφότου πέθανε ο πατέρας του, η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τον George Enescu (από τους μεγαλύτερους Ρουμάνους συνθέτες). Ο Κονσταντίν πήγε σχολείο στο Βουκουρέστι. Από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, ήταν αθλητής της ποδηλασίας με πολλές εθνικές νίκες, αθλητής του τένις και αρχηγός της εθνικής ομάδας χόκεϊ επί πάγου της Ρουμανίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1933. Ήταν ο πατέρας του Ρουμάνου μυθιστοριογράφου Oana Orlea.

Το 1939 κέρδισε τον εθνικό εναέριο διαγωνισμό ακροβατικών με το Bü 133 Jungmeister και το 1941 ονομάστηκε διευθυντής των ρουμανικών εθνικών αερομεταφορών. Παρόλα αυτά ο Κονσταντίν κατατάχτηκε στην 53η μοίρα μαχητών. Μετά από την κατάληψη της Οδησσού, ο ρουμανικός στρατός μείωσε τον αριθμό στρατιωτών και ο Κονσταντίν αποστρατεύτηκε, προσωρινά όμως γιατί κατάφερε να επιστρέψει στην ενεργό δράση το 1943. Στις 26 Απριλίου 1943. Συμμετείχε σε πολλές αερομαχίες και έχει καταγεγραμμένες 43 πιστοποιημένες και 11 μη επιβεβαιωμένες καταρρίψεις.

Με την επιβολή του κομμουνιστικού καθεστώτος έχασε την δουλειά του και κυνηγήθηκε από το καθεστώς, όπως και όλη η Ρουμανική ελίτ, με αποτέλεσμα να τον εγκαταλείψει η σύζυγος του. Το 1947 δραπέτευσε στην Ιταλία και αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ισπανία. Μάλιστα αγόρασε και ένα αεροπλάνο με την βοήθεια της Ρουμανικής κοινότητας από το οποίο έβγαζε τα προς το ζην.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Vasile Tudor, "Constantin "Bâzu" Cantacuzino - Prinţul aşilor", Editura MODELISM, 2000; Dénes Bernád, "Rumanian Air Force, the prime decade 1938-1947", Squadron/Signal Publications, 1999.
  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.