Κομητείες του Ηνωμένου Βασιλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι κομητείες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα είδος υποεθνικής διαίρεσης με ιστορική προέλευση· το Μεσαίωνα είχαν σταθεροποιηθεί ως μια μονάδα τοπικής κυβέρνησης.[1] Σε κάποιες περιοχές οι αρχαίες κομητείες έχουν προσαρμοστεί να εμφανίζουν τις εξουσίες της σύγχρονης τοπικής κυβέρνησης ενώ σε άλλες έχουν αντικατασταθεί με εναλλακτικά, ενωτικά, συστήματα· τα οποία θεωρούνται αρχές στο επίπεδο των κομητειών.[2]

Αγγλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τωρινές επίσημες κομητείες της Αγγλίας

Στην Αγγλία, οι κομητείες είναι ένα τωρινό επίπεδο υποεθνικών διαιρέσεων και είναι ευρέως βασισμένες στις ιστορικές κομητείες της Αγγλίας.[3] Νόμοι του Κοινοβουλίου τους τελευταίους δύο αιώνες μετέβαλαν τα όρια των κομητειών[4] και, επιπροσθέτως σε αυτές τις αλλαγές, το 1889 δημιούργησε διοικητικές κομητείες και διοικητικά διαμερίσματα κομητειών.[5] Οι κομητείες και τα όρια που είχαν υπάρξει πριν από αυτές τις αλλαγές είναι γνωστές ποικιλοτρόπως ως οι αρχαίες ή ιστορικές κομητείες.

Οι αλλαγές που δημιούργησαν την υπάρχουσα δομή άρχισε το 1965 με τον Νόμο της Κυβέρνησης του Λονδίνου του 1963 και την δημιουργία του Μείζονος Λονδίνου. Το 1974 οι διοικητικές κομητείες και τα διοικητικά διαμερίσματα κομητειών καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν με μητροπολιτικές κομητείες και με μη μητροπολιτικές κομητείες (επίσης γνωστές ως shires)[6] με πολύ μεταβλημένα όρια.[7] Στα 1990 δημιουργήθηκαν επίσης ενωτικές αρχές που συνδυάζουν εξουσίες της κομητείας και της περιφέρειας.

Αντίθετα με την Σκωτία και την Ουαλία, η Αγγλία έχει τώρα ένα μεικτό είδος υποεθνικής διαίρεσης επιπέδου κομητειών:[2]

Οι περιοχές της Αγγλίας στις οποίες διορίζεται ένας Τοποτηρητής του Βασιλέως είναι οι Επίσημες κομητείες της Αγγλίας.

Σκωτία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υπολοχανίες της Σκωτίας

Στη Σκωτία, οι κομητείες της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημιουργημένες από τον Νόμο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σκωτία) του 1899, καταργήθηκαν το 1975 από τον Νόμο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σκωτία) του 1973, υπέρ των περιοχών και των περιφερειών και των νησιωτικές περιοχές συμβουλίων. Οι περιοχές και οι περιφέρειες αυτοκαταργήθηκαν το 1996, από τον Νόμο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σκωτία) του 1994,[8] υπέρ των ενωτικών Σκωτσέζικες περιοχές συμβουλίων. (οι νησιωτικές περιοχές είχαν δημιουργηθεί ως ενωτικές περιοχές συμβουλίων, και τα όρια τους δεν επηρεάστηκαν.)

Η νομοθεσία του 1889 δημιούργησε τα κομητειακά συμβούλια, μετέτρεψε κάθε αστική κομητεία (με μια εξαίρεση) σε μια συνεχόμενη περιοχή (χωρίς ξεχωριστά τμήματα) και προσάρμοσε τα σύνορα όπου οι κοινότητες παραβίαζαν τα όρια των κομητειών, ή είχαν τμήματα σε περισσότερες παό μία κομητείες. Οι κομητείες του Ρος Ρος και του Κρόμαρτυ συγχωνεύθηκαν για να δημιουργήσουν το Ρος και Κρόμαρτυ.[9]

Μια περιοχή και πολλές περιφέρειες, δημιουργημένες το 1975, είχαν περιοχές παρόμοιες με εκείνες των περιοχών των αρχικών κομητειών,και πολλές περιοχές συμβουλίων, δημιουργημένες το 1996, επίσης είναι παρόμοιες. Δύο από τις τρεις νησιωτικές περιοχές - το Όρκνεϋ και το Σέτλαντ - έχουν όρια ολόίδια με αυτά των αρχικών κομητειών.

Η Σκωτία έχει επίσης κομητείες καταγραφής, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα. Οι περιοχές της Σκωτίας στις οποίες διορίζεται ένας Τοποτηρητής του Βασιλέως αποκαλούνται περιοχές βασιλικής τοποτήρησης της Σκωτίας.

Ουαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικές κομητείες της Ουαλίας

Οι δεκατρείς ιστορικές κομητείες της Ουαλίας καθορίστηκαν με νόμο το 1535 (αν και κομητείες όπως το Πέμπροκσαιρ χρονολογούνται από το 1138). Οι Διοικητικές Κομητείες της Ουαλίας που δημιουργήθηκαν το 1889 βασίστηκαν σε αυτές. Το 1974 ένα νέο σύστημα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας πολύ διαφορετικές οντότητες.Αυτές καταργήθηκαν το 1996 και από τότε η Ουαλία είναι πλήρως διαιρεμένη σε ένα σύστημα από ενωτικές αρχές καλούμενο οι Κυριότερες περιοχές της Ουαλίας

Οι περιοχές της Ουαλίας στις οποίες διορίζεται ένας Τοποτηρητής του Βασιλέως είναι οι διατηρητέες περιοχές της Ουαλίας· βασισμένες στις κομητείες που συγκροτήθηκαν το 1974.

Βόρεια Ιρλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιστορικές κομητείες της Βόρειας Ιρλανδίας, σε ροζ

Οι έξι ιστορικές κομητείες της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι πια αυστηρά σε χρήση για διοικητικούς σκοπούς. Συνδυασμένες με τα διοικητικά διαμερίσματα του Μπέλφαστ και του Ντέρρυ, οι κομητείες εξυπηρετούν οργανωτικούς σκοπούς μέσα στην κυβέρνηση, και συχνά με ιδιωτικές επιχειρήσεις και αθλητικούς συλλόγους.

Οι κομητείες της Βόρειας Ιρλανδίας περιέχονται όλες πλήρως μέσα στην επαρχία του Ούλστερ. Μια κομητεία έχει αλλάξει το όνομα της από Κομητεία Κόλρεϊν σε Κομητεία Λόντονντερρυ (επίσης γνωστή ως κομητεία Ντέρρυ).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bryne, T., Local Government in Britain, (1994)
  2. 2,0 2,1 Jones, B. et al, Politics UK, (2004)
  3. Hampton, W., Local Government and Urban Politics, (1991)
  4. Her Majesty's Stationary Office, Aspects of Britain: Local Government, (1996)
  5. Kingdom, J., Local Government and Politics in Britain, (1991)
  6. Arnold-Baker, C., Local Government Act 1972, (1973)
  7. Redcliffe-Maud & Wood, B., English Local Government Reformed, (1974)
  8. OPSI - Local Government etc. (Scotland) Act 1994
  9. Boundaries of Counties and Parishes in Scotland, Hay Shennan, 1892