Κομητεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μια κομητεία είναι μια υποδιαίρεση της διοικητικής διαίρεσης της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα σε μια χώρα. Μια κομητεία μπορεί να έχει πόλεις και κωμοπόλεις μέσα στην έκταση της.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, στην ηπειρωτική Ευρώπη, μια κομητεία (county, comté, Grafschaft) ήταν η γη κάτω από τη δικαιοδοσία ενός κόμητα (comte, Graf). Ο όρος county προέρχεται από τη Βρετανία και εισάχθηκε από τους Νορμανδούς κατά την κατάκτηση των βρετανικών νησιών από αυτούς.

Οι Κόμητες καλούνται earls στην μετα-Κελτική Βρετανία και την Ιρλανδία - ο όρος είναι από το Παλαιό Νορμανδικό jarl και εισάχθηκε από τους Βίκινγκς, αλλά δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στις κομητείες και τα "earldoms".

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κομητεία χρησιμοποιείται ως διοικητική υποδιαίρεση σε αρκετές χώρες του κόσμου. Ανάλογα με τη χώρα, μπορεί να έχει διαφορετικό μέγεθος και σχέση με άλλες μονάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης: μπορεί οι Δήμοι και οι Κοινότητες να υπάγονται διοικητικά σε αυτές, ή όχι. Το μέγεθος μια κομητείας μπορεί να ποικίλλει, από μια μικρή έκταση λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων και μερικές εκατοντάδες κατοίκους, έως εκτάσεις μεγαλύτερες από χώρες και πληθυσμούς εκατομμυρίων. Η Κομητεία του Λος Άντζελες, στις ΗΠΑ, έχει σχεδόν 10.000.000 κατοίκους και αν ήταν ανεξάρτητο κράτος, το ΑΕΠ του θα ήταν μεταξύ των 20 μεγαλύτερων κρατών του κόσμου.[1]

Χώρες που διαθέτουν κομητείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Role of Metro Areas in the US Economy. United States Conference of Mayors, 2002: 5. USmayors.org Αρχειοθετήθηκε 2013-03-28 στο Wayback Machine.