Κλιφ Μπέρτον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κλιφ Μπάρτον)
Κλιφ Μπέρτον
Όνομα γέννησηςΚλίφορντ Λι Μπέρτον (Clifford Lee Burton)
Γέννηση10  Φεβρουαρίου 1962[1][2][3]
Castro Valley
Θάνατος27  Σεπτεμβρίου 1986[2][3][4]
Dörarp
ΚαταγωγήΗΠΑ Country flag
EίδοςHeavy metal, Thrash Metal, Speed Metal
ΙδιότητεςΜουσικός, συνθέτης
Μουσικά όργαναΜπάσο
Παρουσία1979-1986
ΣυμμετοχέςMetallica, Agents of Misfortune, EZ-Street, Trauma
Ιστότοπος
www.metallica.com
Κλιφ Μπέρτον

Ο Κλίφορντ Λι Μπέρτον, γνωστότερος ως Κλιφ Μπέρτον (αγγλικά: Clifford Lee "Cliff" Burton‎‎, 10 Φεβρουαρίου 1962–27 Σεπτεμβρίου 1986) ήταν Αμερικανός μουσικός, γνωστός ως ο μπασίστας του αμερικάνικου thrash metal συγκροτήματος, Metallica. Συμμετείχε μόνο στα τρία πρώτα studio albums του συγκροτήματος, καθώς το 1986 απεβίωσε σε τροχαίο δυστύχημα στη Σουηδία κατά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου "Master of Puppets".[5] Αποτελεί έναν από τους πιο επιδραστικούς μπασίστες του heavy metal. Χαρακτηριστικό του παιξίματος του είναι η solo προσέγγιση του και η χρήση αλλοιωμένου ήχου με wah-wah, σε αντίθεση με τους συμβατικούς μπασίστες. Δείγματα αυτής της ιδιαιτερότητας είναι τα τρία ορχηστρικά κομμάτια των Metallica στα οποία συμμετείχε ("Anesthesia (Pulling Teeth)", "The Call of Ktulu" και "Orion") και η χρωματική εισαγωγή του τραγουδιού "For Whom the Bell Tolls" του δίσκου "Ride the Lightning". Έπαιζε αποκλειστικά με τα δάχτυλα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κλιφ Μπέρτον γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1962 στο Castro Valley της Καλιφόρνια και ήταν μέλος μιας πενταμελούς οικογένειας (είχε δύο μεγαλύτερα αδέρφια). Ο πατέρας του σε μικρή ηλικία τον μύησε στην κλασική μουσική, έτσι ο Κλιφ ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Σε ηλικία δεκατριών ετών, μετά τον θάνατο του μεγαλύτερού του αδερφού, αγόρασε το πρώτο του μπάσο. Ήδη έδειχνε ενδιαφέρον για συγκροτήματα όπως οι Queen, οι Thin Lizzy, οι Misfits και οι Blue Öyster Cult, ενώ έχει αναφέρει τον μπασίστα των Black Sabbath, Γκίζερ Μπάτλερ ως κύρια επιρροή του. Στο σχολείο ίδρυσε το πρώτο του συγκρότημα, τους EZ-Street, στο οποίο συμμετείχαν μέλη που αργότερα έπαιξαν στους Faith No More και στο συγκρότημα του Ozzy Osbourne. Το 1982 εντάχθηκε στους Trauma και ξεκίνησε περιοδείες με το συγκρότημα[5].

Metallica[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο εις μνήμη του Κλιφ Μπέρτον στη Σουηδία

Το 1982, σε συναυλία των Trauma στο Λος Άντζελες παρευρισκόμενοι ήταν οι Τζέιμς Χέτφιλντ και Λαρς Ούλριχ, ιδρυτές των Metallica. Την ώρα που ο Μπάρτον έπαιζε ένα σόλο μπάσου, το οποίο αργότερα θα αποτελέσει το κομμάτι "Anesthesia (Pulling Teeth)" του δίσκου "Kill 'em All", οι Χέτφιλντ και Ούλριχ εντυπωσιάστηκαν και πρότειναν στον Μπέρτον θέση στο συγκρότημα. Αν και αρχικά αρνήθηκε, τελικά δέχτηκε, με τον όρο η μπάντα να μεταφερθεί στην Bay Area του Σαν Φρανσίσκο. Το 1983 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος των Metallica με τίτλο "Kill 'em All" και η απήχηση του συγκροτήματος ξεκίνησε να μεγαλώνει. Την επόμενη χρονιά, το 1984, ο Μπάρτον συμμετείχε συνθετικά σε έξι από τα οχτώ κομμάτια του δίσκου "Ride the Lightning"[6], έναν κλασσικό μέχρι σήμερα thrash metal δίσκο, από τους πιο επιτυχημένους των Metallica. Το 1986, κυκλοφόρησε ο επόμενος δίσκος των Metallica, το "Master of Puppets", για πολλούς ο καλύτερος δίσκος όλων των εποχών για το heavy metal. Ο ίδιος ο Κλιφ Μπέρτον έχει αναφέρει τα τραγούδια "Master of Puppets" και "Orion" ως τα αγαπημένα του. Αυτός ο δίσκος αποτέλεσε και τον τελευταίο του Μπέρτον.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου "Master of Puppets", τον Σεπτέμβριο του 1986, οι Metallica βρίσκονταν στην Ευρώπη. Στη Σουηδία, το ξημέρωμα της 27ης Σεπτεμβρίου, το λεωφορείο που μετέφερε το συγκρότημα γλίστρησε σε πάγο που βρισκόταν στο οδόστρωμα και έπεσε γυρισμένο στα χόρτα. Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος δεν έπαθαν τίποτα, ο Μπέρτον όμως πετάχτηκε από το παράθυρο της καμπίνας του και το λεωφορείο έπεσε πάνω του[7]. Ωστόσο, ο Τζέιμς Χέτφιλντ υποστήριξε πως ο οδηγός ήταν μεθυσμένος, ενώ ο ίδιος είχε ελέγξει το δρόμο και είχε διαπιστώσει πως δεν υπήρχε πάγος. Τελικά, το δικαστήριο έκρινε τον οδηγό αθώο. Πάνω στο μνημείο που στήθηκε προς τιμή του στην τοποθεσία του ατυχήματος έχουν γραφτεί οι στίχοι "Cannot the kingdom of salvation take me home" από το τραγούδι "To Live is to Die" του δίσκου "...And Justice for All", το τελευταίο τραγούδι στο οποίο συνέβαλε συνθετικά ο Μπέρτον[8].

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βρετανική ιστοσελίδα "Music Radar", σε δημοψήφισμα ανέδειξε τον Burton πέμπτο καλύτερο μπασίστα όλων των εποχών[9], ενώ η ιστοσελίδα λιστών "the-top-tens" τον κατατάσσει στην πρώτη θέση στη σχετική κατηγορία[10]. Το 2009, εντάχθηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των Metallica στο Rock and Roll Hall of Fame. Τον Κλιφ εκπροσώπησαν οι γονείς του, ενώ τον λόγο πήρε ο πατέρας του, Ρέι Μπέρτον.

Το τραγούδι των Megadeth, "In My Darkest Hour" από τον δίσκο "So Far, So Good... So What!", σύμφωνα με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος, Ντέιβ Μαστέιν, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κλιφ Μπέρτον, καθώς, όπως έχει δηλώσει, εμπνεύστηκε τη μουσική του όταν έμαθε τα νέα για το θάνατό του[11]. Το τραγούδι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή των Megadeth, οι οποίοι το παίζουν σε κάθε συναυλία τους.

Τα thrash metal συγκροτήματα Anthrax και Metal Church αφιέρωσαν τους δίσκους "Among the Living" και "The Dark" αντίστοιχα, στη μνήμη του Μπέρτον.

Ο Τζόι Μακ Κλάιβερ, μουσικός δημοσιογράφος και συγγραφέας, έγραψε το 2009 το βιβλίο To Live Is To Die: The Life And Death of Metallica's Cliff Burton, τη βιογραφία του χαρισματικού μπασίστα.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν συμπεριλαμβάνονται τα demo με τους Metallica και τους Trauma.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm1330178. Ανακτήθηκε στις 21  Ιουλίου 2015.
  2. 2,0 2,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb147910330. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 3200. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Encyclopaedia Metallum. 194. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 Metallica's Cliff Burton[νεκρός σύνδεσμος], Bass Player
  6. Ride the Lightning Αρχειοθετήθηκε 2009-11-24 στο Wayback Machine., metallica.com
  7. HISTORY - part 2 Αρχειοθετήθηκε 2010-12-03 στο Wayback Machine., metallica.com
  8. ...And Justice For All Αρχειοθετήθηκε 2011-02-07 στο Wayback Machine., metallica.com
  9. Cliff Burton Αρχειοθετήθηκε 2012-09-26 στο Wayback Machine., The 25 greatest bassists of all time, Music Radar
  10. http://www.the-top-tens.com/lists/best-bassists-ever.asp
  11. Dave Mustaine: Countdown to Extinction Αρχειοθετήθηκε 2012-09-08 at Archive.is, Guitar World

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]