Κερτ Ανγκλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κερτ Ανγκλ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Kurt Angle (Αγγλικά)
Γέννηση9  Δεκεμβρίου 1968
Μάουντ Λίμπανον
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ύψος178 cm Edit this on Wikidata
Βάρος100 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
ΣπουδέςPennWest Clarion[2]
Mt. Lebanon High School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαγγελματίας παλαιστής (1998–2019)
παλαιστής
Περίοδος ακμής1998 - 2019
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΡεπουμπλικανικό Κόμμα
Οικογένεια
ΣύζυγοςKaren Jarrett (1998–2008)
ΑδέλφιαEric Angle
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςWWE Hall of Fame
Wrestling Observer Newsletter Hall of Fame
Ιστότοπος
kurtanglebrand.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κερτ Στίβεν Ανγκλ (Kurt Steven Angle, 9 Δεκεμβρίου 1968) είναι Αμερικανός επαγγελματίας παλαιστής, περιστασιακός ηθοποιός και χρυσός ολυμπιονίκης του 1996. Έχει συμβόλαιο με την εταιρεία πάλης WWE, όπου είναι αναγνωρισμένος ως 11 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Επίσης είναι γνωστός για το χρόνο του στην εταιρεία πάλης TNA

Καριέρα στην ερασιτεχνική πάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανγκλ ασχολήθηκε με την ερασιτεχνική πάλη στο σχολείο και στο κολέγιο. Στο Πανεπιστήμιο Κλάριον της Πενσυλβάνια, κατέκτησε σημαντικές διακρίσεις. Όταν αποφοίτησε, συμμετείχε στο Wrestling World Championships του 1995 και κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην ελεύθερη πάλη. Επίσης αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, όπου κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην ελεύθερη πάλη βαρέων βαρών. Ο Ανγκλ είναι ένας από τους τέσσερις ανθρώπους στο κόσμο που έχουν αγωνιστεί στα National Collegiate Athletic Association, Wrestling Championship και Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους καλύτερους παλαιστές κολεγιακού επιπέδου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καριέρα στην επαγγελματική πάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

WWE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 1998, ο Κερτ Ανγκλ υπέγραψε οκταετές συμβόλαιο με την εταιρεία πάλης WWE (τότε World Wrestling Federation). Μετά απο ένα χρόνο, έκανε το ντεμπούτο του στο Survivor Series. Ο Ανγκλ ήταν αήττητος για αρκετές εβδομάδες και είχε τον ρόλο του Αμερικάνου ήρωα, λόγω του χρυσού μεταλλίου που είχε απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Στις εισόδους του στο ρινγκ, φορούσε αντίγραφα μεταλλίων και παρουσίαζε τον εαυτό του ως πρότυπο. Σύντομα όμως, άλλαξε ρόλο και υποδυόταν τον αλαζόνα που πίστευε πως ήταν καλύτερος απο τους οπαδούς. Το WWE του έδωσε μεγάλη ώθηση τον Φεβρουάριο του 2000, όταν είχε στη κατοχή του το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα. Μετά απο δυο μήνες έχασε και τα δύο πρωταθλήματα.


Ο Ανγκλ συμμετείχε σε μια ομάδα με τους Ετζ και Κρίστιαν. Οι τρεις τους, είχαν κόντρα με τους Του Κουλ και τον Ρικίσι, τον οποίο και νίκησε για να γίνει ο King of the Ring (ελλ: Βασιλιάς του ρινγκ). Έπειτα, άρχισε μια κόντρα με ένα μεγάλο όνομα του WWE, τον Τριπλ Έιτς, απο τον οποίο έχασε. Σύντομα, ο Κερτ Ανγκλ άρχισε να διεκδικεί το Πρωτάθλημα WWE και κατάφερε να το κατακτήσει απέναντι στον Ροκ τον Οκτώβριο. Ο Ανγκλ διατήρησε τον τίτλο μέχρι το τέλος του έτους. Η τετράμηνη θητεία του ως πρωταθλητής τελείωσε τον Φεβρουάριο του 2001 απο τον Ροκ. Μετά την απώλεια του πρωταθλήματος, άρχισε μια κόντρα με τον Κρις Μπενουά , με τον οποίο πάλεψαν αρκετές φορές.

Έπειτα, το WWE άρχισε ένα σενάριο, στο οποίο οι εταιρείες WCW και ECW συνεργάστηκαν δημιουργώντας την "Συμμαχία" και εισέβαλαν στο σόου. Ο Ανγκλ αρχικά τάχθηκε ενάντια στη Συμμαχία, όμως μετά συμμετείχε σε αυτήν, προδίδωντας την ομάδα του. Όσο ήταν εκεί, ο Ανγκλ κέρδισε το Πρωτάθλημα WCW, το Πρωτάθλημα Ηνωμένων Πολιτειών WCW και το Σκληροπυρηνικό Πρωτάθλημα WWE. Τον Σεπτέμβριο ο Ανγκλ νίκησε τον Στιβ Όστιν για να γίνει ο νέος Πρωταθλητής WWE. Τελικά, ο Ανγκλ πρόδωσε την Συμμαχία, κοστίζοντας της έναν αγώνα που θα καθόριζε την ύπαρξη της, δείχνοντας έτσι πως ήταν πάντα με το WWE. Όταν ο Ανγκλ έχασε το Πρωτάθλημα Ηνωμένων Πολιτειών, άρχισε μια μεγάλη κόντρα με τον Ετζ. Σε έναν αγώνα ιδιομορφία, ο Ανγκλ έχασε απο τον Ετζ και ο τελευταίος του ξύρισε τα μαλλιά. Στη συνέχεια, ο Ανγκλ πήρε μια σημαντική νίκη απέναντι στον Χαλκ Χόγκαν.

Ο Λέσναρ και ο Ανγκλ μετά απο αγώνα τους.

Αφού κέρδισε το Ομαδικό Πρωτάθλημα WWE με τον Κρις Μπενουά, ο Ανγκλ κατέκτησε το Πρωτάθλημα WWE τον Δεκέμβριο του 2002, νικώντας τον Μπιγκ Σόου. Τον Ιανουάριο του 2003, άρχισε μια κόντρα με τον Μπροκ Λέσναρ, αφού ο τελευταίος δήλωσε πως είναι ο καλύτερος στο σόου. Τον Απρίλιο ο Λέσναρ τον νίκησε και έγινε ο νέος πρωταθλητής. Αφού έλειψε απο το WWE για να χειρουργηθεί, ο Ανγκλ επέστρεψε τον Ιούνιο με τον ρόλο του "καλού". Σύντομα, πήρε για τέταρτη φορά το Πρωτάθλημα WWE. Η κόντρα του με τον Λέσναρ συνεχίστηκε, αρχικά με νίκη του Ανγκλ και μετά με νίκη του Λέσναρ, ο οποίος και έγινε ο νέος πρωταθλητής. Τελικά, η κόντρα τους τελείωσε όταν μια ομάδα πέντε παλαιστών με αρχηγό τον Ανγκλ νίκησε μια αντίστοιχη ομάδα με αρχηγό τον Λέσναρ.

Ο Ανγκλ αντιμετώπισε προβλήματα με τον αυχένα του για άλλη μια φορά και γι'αυτό απείχε για ένα διάστημα απο τα σόου του WWE. Τον Απρίλιο του 2004 επέστρεψε ως ο Γενικός Διευθυντής του SmackDown και ο τραυματισμός του μετατράπηκε σε σενάριο, αφού χρησιμοποιούσε αναπηρική καρέκλα. Ο Ανγκλ ήταν σε αυτό το πόστο μέχρι που απολύθηκε απο τον Βινς Μακμάν, όταν ανακάλυψε ότι ο Ανγκλ προσποιούνταν πως είχε παράλυση. Τον Νοέμβριο, ο Ανγκλ προκαλούσε τοπικούς παλαιστές σε διάφορες πόλεις που ταξίδευε το WWE, βάζοντας το χρυσό του μετάλλιο ως έπαθλο. Τον Ιανουάριο του 2005, ο Ανγκλ άρχισε μια κόντρα με τον Σον Μάικλς. Για να ρίξει ψυχολογικά τον αντίπαλο του, ο Ανγκλ επιτέθηκε στον πρώην σύμμαχο του Μάικλς, Μάρτι Τζανέτι και την πρώην μάνατζερ του, Σέρι Μάρτελ. Στην πρώτη τους αναμέτρηση, ο Ανγκλ νίκησε, σε έναν αγώνα που βραβεύτηκε απο το περιοδικό PWI ως ο καλύτερος του 2005. Στον επόμενο αγώνα τους, κέρδισε ο Μάικλς και η κόντρα τους τελείωσε. Ο Ανγκλ διεκδίκησε το Πρωτάθλημα WWE κόντρα στον Τζον Σίνα τον Σεπτέμβριο, όμως απέτυχε να γίνει πρωταθλητής.

Τον Ιανουάριο του 2006, ο Ανγκλ νίκησε σε ένα τουρνουά είκοσι παλαιστών και έγινε ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών. Ο Ανγκλ υπερασπίστηκε δύο φορές τον τίτλο του, αρχικά ενάντια στον Μαρκ Χένρι και μετά ενάντια στον Αντερτέικερ. Σε έναν τριπλό αγώνα έχασε τον τίτλο απο τον Ρέι Μιστέριο. Στα μέσα του 2006, ο Ανγκλ εμφανιζόταν σποραδικά για το WWE. Τον Αύγουστο, ο Ανγκλ το συμβόλαιο του λύθηκε γρηγορότερα, για λόγους υγείας. Ο Ανγκλ αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του με το WWE.

TNA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν πέρασαν λίγες εβδομάδες απο την αποχώρηση του απο το WWE, ο Ανγκλ υπέγραψε με την εταιρεία Total Nonstop Action Wrestling (TNA), όπου και θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία της εταιρείας. Ο Ανγκλ ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Σαμόα Τζο και αργότερα με άλλους παλαιστές του σόου. Τον Μάιο του 2007, ο Ανγκλ νίκησε τους Κρίστιαν Κέιτζ και Στινγκ, για να αναδειχθεί ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών του TNA. Τον επόμενο μήνα, κατάφερε να διατηρήσει τον τίτλο σε έναν αγώνα με τους Σαμόα Τζο, Έι Τζέι Στάιλς, Κρις Χάρρις και Κρίστιαν Κέιτζ.

Ο Ανγκλ άρχισε μια κόντρα με τον Σαμόα Τζο, ο οποίος έκανε την κόντρα τους πιο σοβαρή όταν έκανε αναφορές στη προσωπική του ζωή. Το TNA έδωσε μεγάλη ώθηση στον Ανγκλ, αφού ο παλαιστής κέρδισε το Ομαδικό Πρωτάθλημα και το Πρωτάθλημα Κατηγορίας Χ, όταν νίκησε τον Σαμόα Τζο. Λόγω της κατάκτησης των τίτλων, έγινε πρωταθλητής Triple Crown. Ο Ανγκλ ήταν ο δεύτερος πρωταθλητής Triple Crown και ο πρώτος παλαιστής που ταυτόχρονα κρατούσε τους τρεις τίτλους της εταιρείας. Σύντομα, ο Ανγκλ έχασε τα πρωταθλήματα και τον Οκτώβριο έχασε το Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών απο τον Στινγκ.

Το 2008, ο Ανγκλ έγινε ο ηγέτης της ομάδας Main Event Mafia, που συμπεριλαμβάνονταν οι Μπούκερ Τι, Κέβιν Νας, Στινγκ, Σαμόα Τζο και Σκοτ Στάινερ. Όλα τα μέλη ήταν βετεράνοι παλαιστές και σύντομα η ομάδα ξεχώρισε. Τον Ιούνιο του 2009, ο Ανγκλ κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών στο Slammiversary, ενώ μετά το Hard Justice η Main Event Mafia κυριάρχησε στο TNA, αφού όλοι τους ήταν πρωταθλητές. Στις αρχές του 2010, η ομάδα διαλύθηκε, λόγω της αποχώρησης του Σκοτ Στάινερ.

Toν Ιανουάριο του 2011, ο Ανγκλ άρχισε μια κόντρα με τον Τζεφ Τζάρετ. Η πρώην γυναίκα του Ανγκλ, Κάρεν, είχε σχέση με τον Τζάρετ και η κόντρα τους στηρίχθηκε σε αυτό. Μετά απο πολλούς αγώνες, η κόντρα τους τέλειωσε τον Ιούνιο με τον Ανγκλ να νικά. Τον Ιούνιο, ο Ανγκλ νίκησε τον Στινγκ, κατακτώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του TNA για πέμπτη φορά. Η θητεία του διήρκεσε μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Το 2012 συνέχισε τη πορεία του λιγότερο δυναμικά, κερδίζοντας μια φορά το Ομαδικό Πρωτάθλημα, με τον Έι Τζέι Στάιλς. Τον Ιούνιο του 2013, ο Ανγκλ συμμετείχε στην ανανεωμένη Main Event Mafia, υπό την αρχηγία του Στινγκ. Τον Οκτώβριο ο Ανγκλ εντάχθηκε στο Hall of Fame του TNA, που είναι μια τιμητική διάκριση για τους θρυλικούς παλαιστές. Παράλληλα ο Ανγκλ είχε κόντρα με τον Μπόμπι Ρουντ, τον οποίο και νίκησε. Τον Φεβρουάριο του 2014, ο Ανγκλ άρχισε μια κόντρα με τον ανερχόμενο Έθαν Κάρτερ III. Τον Μάιο έχασε απο τον Κάρτερ και ανακοινώθηκε πως έπαθε ρήξη χιαστών, με το χειρουργείο να τον κρατά εκτός ρινγκ για τέσσερις μήνες και με το συμβόλαιο του να λήγει τον Σεπτέμβριο.Στο τέλος του 2014 ο kurt angle ανανέωσε το συμβόλαιο του με την εταιρια TNA για ακομη εναν χρόνο.

Επιτεύγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κερτ Ανγκλ είναι ο μόνος που έχει γίνει Πρωταθλητής Triple Crown στο WWE και στο TNA. Επίσης είναι ο μόνος που κέρδισε το Πρωτάθλημα WWE, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών, το Πρωτάθλημα WCW και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα TNA. Ανάμεσα στο WWE, TNA και ιαπωνικές εταιρίες, ο Ανγκλ έχει κατακτήσει συνολικά 20 τίτλους. Το 2010 το Wrestling Observer Newsletter τον ανακήρυξε ως το παλαιστή της δεκαετίας του 2000.

Στην επαγγελματική πάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανγκλ εκτελεί το Ankle Lock.
Ο Ανγκλ στο SummerSlam του 2005.
Ο Ανγκλ ως Πρωταθλητής TNA και IWGP.

Τελειωτικές Κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Angle Slam / Olumpic Slam (Σήκωμα στους ώμους και ρίξιμο)
  • Ankle Lock (Λαβή υποταγής στον αστράγαλο)

Χαρακτηριστικές Κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Overhead belly to belly (κάποιες φορές απ’ τον εντατήρα)
  • Overhead German Suplex
  • German Suplex
  • European Uppercut
  • Snap Suplex
  • Moonsault
  • Body scissors
  • Rear naked choke

Ψευδώνυμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "The American Hero" (WWE / NJPW)
  • "The Olympic Gold Medalist" (WWE / TNA)
  • "The Olympic Hero" (WWE)
  • "Your Olympic Hero" (WWE)
  • "The Wrestling Machine" (WWE)

Τίτλοι και Κατορθώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο WWE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο TNA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές & Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  1. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 20  Μαΐου 2020.
  2. Ανακτήθηκε στις 21  Απριλίου 2021.