Κερσοβλέπτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κερσοβλέπτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΟδρύσαι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΣεύθης Γ΄
ΓονείςΚότυς Α΄ (Οδρυσών)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς των Οδρυσών

Ο Κερσοβλέπτης ήταν βασιλιάς των Οδρυσών της Θράκης 357 - 341 π.Χ.

Ο Κερσοβλέπτης ήταν γιος του Κότυ A΄, βασιλιά της Θράκης. Όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε ο Κερσοβλέπτης ήταν ο νόμιμος διάδοχος του, αλλά ήταν σε πολύ μικρή ηλικία και δημιουργήθηκαν έριδες από τα αδέλφια του. Τέλος το βασίλειο μοιράστηκε ανάμεσα στα τρία αδέλφια, ο Κερσοβλέπτης πήρε την κοιλάδα του Έβρου με πρωτεύουσα τα Κύψελα, ο Αμάδοκος την περιοχή από τον Έβρο έως τον Νέστο και ο Βηρισάδης την περιοχή από τον Νέστο έως τον Στρυμόνα. Ήταν πολύ νέος τότε και όλη τη διαχείριση των υποθέσεων του ανέλαβε ο τυχοδιώκτης από την Εύβοια Χαρίδημος, που συνδεόταν με γάμο με τη βασιλική οικογένεια. Η περιοχή που ελεγχόταν από τον Κερσοβλέπτη ήταν ανατολικά του ποταμού Έβρου.

Ο Χαρίδημος ανέλαβε σημαντικό ρόλο στον ανταγωνισμό και τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με την Αθήνα για την κατοχή της Θρακικής Χερσονήσου, με τον Κερσοβλέπτη να εμφανίζεται παντού ως απλή μαριονέτα του Χαρίδημου. Η χερσόνησος φαίνεται ότι τελικά παραχωρήθηκε στους Αθηναίους το 357 π.Χ., αν και την κατέλαβαν με τους εποίκους τους μόνο το 353 π.Χ., αν και ο Ισοκράτης είναι λιγότερο σίγουρος για τη χρονολογία αυτή. Για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την εκχώρηση της Χερσονήσου ο Κερσοβλέπτης συνέχισε να επιδιώκει διακαώς την εύνοια των Αθηναίων, αποφεύγοντας κάθε επιθετικότητα, φοβούμενος τον Αθηναϊκό στόλο, που έδρευε στον Ελλήσποντο.

Το 357 π.Χ. ο Βηρισάδης πεθαίνει και ο Κερσοβλέπτης εισβάλλει σε αυτό αλλά και στου Αμαδόκου χωρίς επιτυχία. Μετά τον θάνατο του Βηρισάδη, το 357 π.Χ., ο Κερσοβλέπτης συνέλαβε, ή πιο σωστά ο Χαρίδημος συνέλαβε για λογαριασμό του, την ιδέα του αποκλεισμού των παιδιών του εκλιπόντος πρίγκιπα από την κληρονομιά τους, και του σφετερισμού όλων των κτήσεων του Κότυ. Εχοντας αυτό κατά νου ο Χαρίδημος απέσπασε από τους Αθηναίους, μέσω του κόμματός του μεταξύ των ρητόρων, ψήφισμα υπέρ του. Αντιδρώντας σε αυτή την εξέλιξη, ο Δημοσθένης εκφώνησε ομιλία (που σώζεται ακόμη) με την οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταγγείλει τον υποκινητή του ψηφίσματος, Αριστοκράτη. Από μια αναφορά στον λόγο του Δημοσθένη, φαίνεται ότι ο Κερσοβλέπτης διαπραγματευόταν με τον βασιλιά Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας για μια συνδυασμένη επίθεση στη Χερσόνησο. Ωστόσο, αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν πουθενά, ως συνέπεια της άρνησης του Αμαδόκου να επιτρέψει στον Φίλιππο να περάσει μέσα από τη χώρα του. Όμως, μετά την έγκριση του Αθηναϊκού ψηφίσματος οι Αθηναίοι συνήψαν συμμαχία με τον Φίλιππο εγκαταλείποντας τον Κερσοβλέπτη. Ο Φίλιππος είχε καταλάβει τις Μαρώνεια και Άβδηρα που ανήκαν στο βασίλειο του Αμαδόκου, ο Αμάδοκος αργότερα συμμάχησε με τον Φίλιππο και τον βοήθησε κατά του Κερσοβλέπτη. Ο Φίλιππος στράφηκε κατά του Κερσοβλέπτη και το 352 π.Χ. έκανε μια επιτυχή εκστρατεία στη Θράκη, απέκτησε σταθερή υπεροχή στη χώρα και πήρε τον γιο του Κερσοβλέπτη ως όμηρο.

Τόσο ο Κερσοβλέπτης όσο και ο Αμάδοκος φαίνεται να είχαν υποταχθεί στον Φίλιππο στις αρχές του 347 π.Χ., λίγο μετά την ίδια τύχη του Κετρίπορι, γιου και διάδοχου του Βηρισάδη. Οι δύο κυβερνήτες, αφού προσέφυγαν στον Μακεδόνα ηγεμόνα για να δικάσει τις μεταξύ τους διαφορές, στη συνέχεια αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την επικυριαρχία του όταν ο «δικαστής» εμφανίστηκε με στρατό.

Το διάστημα της ειρήνης μεταξύ Αθηναίων και Φιλίππου το 346 π.Χ. ο Κερσοβλέπτης ενεπλάκη και πάλι σε εχθροπραξίες με τον Μακεδόνα βασιλιά, που ήταν στη Θράκη, όταν η δεύτερη αθηναϊκή πρεσβεία έφτασε στην πρωτεύουσα του Πέλλα, και επέστρεψε για να τους ακροασθεί μόνο όταν είχε κατακτήσει πλήρως τη χώρα του Κερσοβλέπτη.

Τα επόμενα τρία χρόνια ο Κερσοβλέπτης φαίνεται ότι είχε ανακτήσει αρκετή δύναμη για να αποτινάξει τον μακεδονικό ζυγό και, σύμφωνα με τον Διόδωρο, επέμενε στις επιθέσεις του στις ελληνικές πόλεις που βρίσκονται στον Ελλήσποντο. Έτσι το 343 π.Χ. ο Φίλιππος εκστράτευσε και πάλι εναντίον του, τον νίκησε σε πολλές μάχες και τον περιόρισε σε καθεστώς υποτελούς. Μετά τον θάνατο του το 341 π.Χ. το βασίλειο του ενσωματώθηκε στη Μακεδονία.

Ο Κερσοβλέπτης είχε παντρευτεί με Ελληνίδα και μαζί απέκτησε τέσσερις γιους, τον Τήρη, τον Μηδίστα, τον Ιόλαο και τον Ποσειδώνα. Η αδελφή του παντρεύτηκε τον Αθηναίο στρατηγό Χαρίδημο, που βρισκόταν αποσπασμένος στη Θράκη. Είχε κόψει χάλκινα νομίσματα που στη μία όψη είχαν γυναικεία κεφαλή με σφενδόνη στα μαλλιά και στην άλλη αγγείο με την επιγραφή ΚΕΡ'.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κωνσταντίνος Κουρτίδης: Ιστορία της Θράκης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 54 μ.Χ., Τυπογραφείο Αλευρόπουλου, Εν Αθήναις 1932, σελ. 50
  • Θράκη, Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, 1994, ISBN 960-85609-O-X