Κεντρική Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κεντρική Ευρωπαϊκή Συμφωνία
Ελεύθερου Εμπορίου

Σημαία
Χάρτης
Χάρτης με τα μέλη του ΚΕΣΕΕ
Επίσημη γλώσσα
Επίσημες γλώσσες
συμβαλλομένων κρατών
Ηγέτες
Ρενάτα Βιτέζ: Η θέση καταλαμβάνεται σταδιακά από όλα τα μέλη κράτη και ξεκινούν την υπηρεσία τους στις 1 Ιανουαρίου εκάστου έτους[1]
ΊδρυσηΈναρξη ισχύος του Χάρτη: 21 Δεκεμβρίου 1992

Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ή ΚΕΣΕΕ (CEFTA) είναι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέλη της οποίας έχουν πλέον ως επί το πλείστον βρίσκονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αφού ιδρύθηκε από τους εκπροσώπους της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της πρώην Τσεχοσλοβακίας, η ΚΕΣΕΕ επεκτάθηκε στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Αποστολή Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο για λογαριασμό της διαφιλονικούμενης περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Μόλις μια συμμετέχουσα χώρα εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η συμμετοχή της τελειώνει. Από την 1η Ιουλίου 2013, τα μέρη της ΚΕΣΕΕ είναι: Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Σερβία και η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για προσωρινή διοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) για λογαριασμό του Κοσσυφοπεδίου.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική συμφωνία της ΚΕΣΕΕ υπεγράφη από τις χώρες που απάρτιζαν την Ομάδα Βίσεγκραντ, δηλαδή την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στις 21 Δεκεμβρίου 1992 στην Κρακοβία, Πολωνία. Τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 1994. Μέσω της ΚΕΣΕΕ, οι συμμετέχουσες χώρες ήλπιζαν πως α κινητοποιούνταν οι προσπάθειες για την ενσωμάτωση στα δυτικά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και μέσω αυτής, να εντάξουν τα ευρωπαϊκά πολιτικά συστήματα, τα οικονομικά, και τις υπηρεσίες ασφαλείας, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημοκρατία και την ελεύθερη οικονομία της αγοράς.

Η συμφωνία αυτή τροποποιήθηκε με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 1995 στο Μπρνο και στις 4 Ιουλίου 2003 στο Μπλετ.

Η Σλοβενία εντάχθηκε το 1996, η Ρουμανία το 1997, η Βουλγαρία το 1999, η Κροατία το 2003 και η πΓΔΜ το 2006.

Συμφωνία του 2006[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα μέρη της αρχικής συμφωνίας είχαν πλέον προσχωρήσει στην ΕΕ εγκαταλείποντας συνεπώς τον ΚΕΣΕΕ. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να επεκταθεί ο οργανισμός για να καλύψει το υπόλοιπο των βαλκανικών κρατών, η οποία είχε ήδη ολοκληρώσει ένα πλέγμα διμερών συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στις 6 Απριλίου 2006, στη Σύνοδο Κορυφής Πρωθυπουργών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Βουκουρέστι, εγκρίθηκε κοινή δήλωση σχετικά με την επέκταση του ΚΕΣΕΕ στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Μολδαβία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και της UNMIK για λογαριασμό του Κοσσυφοπεδίου,[3] ενώ συζητήθηκε και η προσχώρηση της Ουκρανίας.[4] Η νέα διευρυμένη συμφωνία μονογραφήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2006 στις Βρυξέλλες και υπεγράφη στις 19 Δεκεμβρίου 2006 στη Σύνοδο Κορυφής Πρωθυπουργών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Βουκουρέστι.[5] Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 26 Ιουλ 2007 για την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ, τη Μολδαβία και το Μαυροβούνιο, στις 22 Αυγούστου για την Κροατία, στις 24 Οκτωβρίου για τη Σερβία, και στις 22 Νοεμβρίου 2007 για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο στόχος της συμφωνίας ήταν η δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου στις 17 Φεβρουαρίου 2008 η UNMIK συνέχισε να εκπροσωπεί το Κοσσυφοπέδιο σε όλες τις συνεδριάσεις της ΚΕΣΕΕ. Στο τέλος του 2008 το Κοσσυφοπέδιο άλλαξε τις τελωνειακές σφραγίδες του αντικαθιστώντας τις με αυτές της UNMIK. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα τον εμπορικό αποκλεισμό του από τη Σερβία και τη Βοσνία που δεν αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.[6] Η κυβέρνηση στην Πρίστινα ανταπέδωσε με την επιβολή του αποκλεισμού από τις εισαγωγές της από τη Σερβία. Η ολη κατάσταση οδήγησε σε συγκρούσεις στα σύνορα κατά τον Ιούλιο του 2011.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Chair in Office». CEFTA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2016. 
  2. «Central European Free Trade Agreement - CEFTA 2006». Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2016. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2016. 
  4. Ukraine, Croatia broaden ties
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2016. 
  6. GAP Policy brief #17: Kosovo and CEFTA: In or Out? March 2011 [1][νεκρός σύνδεσμος]
  7. «Kosovo Serbs block disputed border crossings». The Australian. 16 September 2011. http://www.theaustralian.com.au/news/world/kosovo-serbs-block-disputed-border-crossings/story-e6frg6so-1226138792265. Ανακτήθηκε στις 1 November 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]