Καφέ Ανζελινά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καφέ Ανζελινά
Angelina
Χάρτης
Είδοςκαφετέρια
ΑρχιτεκτονικήΜπελ Επόκ
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°51′55″N 2°19′41″E
Διοικητική υπαγωγήΠαρίσι
ΧώραΓαλλία
Έναρξη κατασκευής1903[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Το Καφέ Ανζελινά, Παρίσι.

Το Καφέ Ανζελινά (Café Angelina), ένα από τα πιο διάσημα και αριστοκρατικά καφέ – ζαχαροπλαστεία του Παρισιού, βρίσκεται κάτω από τις αψίδες της οδού Ριβολί (Rue de Rivoli) στον αριθμό 226 και απέναντι ακριβώς από τον κήπο του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries) και το Μουσείο του Λούβρου.

Το Καφέ Ανζελινά ιδρύθηκε το 1903 από τον Αυστριακό ζαχαροπλάστη Αντουάν Ρούμπελμαγιερ (Antoine Rumpelmayer, 1832 - 1914), δίνοντας σ’ αυτό το όνομα της νύφης του. Αποτελεί τόπο συνάντησης της αριστοκρατίας του Παρισιού. Εδώ σύχναζαν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ, η Κοκό Σανέλ, η Όντρεϊ Χέπμπορν και οι μεγαλύτεροι Γάλλοι σχεδιαστές μόδας.

Η διακόσμηση στο εσωτερικό του, με τα μαρμάρινα τραπέζια, τις επιχρυσωμένες κορνίζες, τα καλαίσθητα φωτιστικά, τους τεράστιους καθρέπτες και τις εξαίσιες ζωγραφικές στους τοίχους, αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα διακοσμητικής τεχνοτροπίας της Μπελ Επόκ (Belle Époque), σχεδιασμένα από το διάσημο ολλανδικής καταγωγής αρχιτέκτονα Εντουάρ – Ζαν Νίερμανς (Édouard – Jean Niermans, 1859 – 1928).

Το Καφέ Ανζελινά θεωρείται ότι σερβίρει την καλύτερη ζεστή σοκολάτα στο Παρίσι, γνωστή ως «Σοκολά Λ’ Αφρικαίν» (Chocolat L’ Africain), καθώς και τα περίφημα γλυκά «Μον Μπλαν» (Mont Blanc).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Επίσημος ιστότοπος
  • «Παρίσι» (Οδηγοί του Κόσμου), σελ. 130, Εκδόσεις Καθημερινή/Dorling Kindersley Ltd (ελληνική έκδοση), Αθήνα, 1998.
  1. Ανακτήθηκε στις 16  Νοεμβρίου 2018.