Καταβατικός άνεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχεδιάγραμμα καταβατικού ανέμου

Ο λεγόμενος καταβατικός άνεμος, ή καταβάτης, (κοινώς "κατεβασιά"), ανήκει στη κατηγορία των περιοδικών ανέμων.

Ο Καταβάτης άνεμος είναι εκείνος που πνέει προς τα κάτω από τις κορυφές βουνών ή υψηλές ακτές. Η δημιουργία του οφείλεται στη διαφορά πυκνότητας του αέρος που βρίσκεται στις πλαγιές των βουνών ή τις ακτές΄με εκείνο των παρακείμενων περιοχών. Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στη ψύξη λόγω νυκτερινής ακτινοβολίας ή και σε άλλα αίτια (π.χ. στο χιονοσκεπές των κορυφών ή των ακτών).

Κάποιες φορές μάλιστα ο καταβατικός άνεμος λαμβάνει μεγάλη ένταση η οποία και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή θαλασσοταραχή πλησίον των ακτών, που μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για μικρά σκάφη αναψυχής, λέμβους, και εκπαιδευτικά ιστιοπλοϊκά, όπου και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Οι πλέον επικίνδυνοι καταβατικοί άνεμοι που παρατηρούνται στον ελληνικό χώρο είναι στο Ακρωτήριο του Άθω και στο Ακρωτήριο Μαλέας. Μικρότερης έντασης είναι οι καταβατικοί που παρατηρούνται σε μυχούς κόλπων όπως στο Σαρωνικό, (θαλάσσια περιοχή Βουλιαγμένης), το Θερμαϊκό τον Παγασητικό και το Λακωνικό κόλπο.

Από τέτοιο άνεμο πιθανολογείται ότι συνέβη και η καταστροφή του περσικού στόλου στο Άθως, το 493 π.Χ. Αντίθετος άνεμος είναι ο αναβατικός άνεμος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]