Κατάλογος νομών Ελλάδας ανά πληθυσμό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή είναι μια λίστα των νομών της Ελλάδας, ταξινομημένη με βάση τον πραγματικό πληθυσμό κάθε νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (απογραφή 2018).

Θέση Νομός Πληθυσμός Σχόλια
1 Νομός Αττικής* 3.761.810 Ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός ολόκληρης της Ελλάδας, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, να κατοικεί κυρίως, στο κέντρο της Αττικής, στο Λεκανοπέδιο Αττικής, και κυρίως στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς. Η Αττική, λόγω του υπερβολικά μεγάλου πληθυσμού της, έχει χωριστεί σε δεκάδες περιφερειακές ενότητες (παράδειγμα Βόρειος Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νήσοι, Πειραιάς, Δυτική Αττική, Ανατολική Αττική κ.α.), προκειμένου να υπάρχει καλύτερη Διοίκηση στις περιοχές της. Στον υπόλοιπο νομό το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού συγκεντρώνεται κυρίως σε πόλεις όπως η Ελευσίνα, η Μάνδρα, η Ραφήνα, τα Γλυκά Νερά, τα Μέγαρα και η Σαλαμίνα. Αντίθετα η περιοχή της Τροιζήνας, τα περισσότερα Νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδας.
2 Νομός Θεσσαλονίκης** 1.057.825 Ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός της Βόρειας Ελλάδας, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, να κατοικεί κυρίως, στα δυτικά του νομού, στην περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, και κυρίως στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Στον υπόλοιπο νομό το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού συγκεντρώνεται κυρίως σε πόλεις όπως ο Λαγκαδάς, η Νέα Μηχανιώνα, το Ωραιόκαστρο η Περαία και ο Άγιος Αθανάσιος.
3 Νομός Αχαΐας 313.766 Ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός της Πελοποννήσου, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, να κατοικεί κυρίως, στα βόρεια του νομού, στις περιοχές των Πατρών και της Αιγιαλείας, με την Πάτρα, να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και τη μεγαλύτερη πόλη του Νομού Αχαΐας, ενώ αντίστοιχα και το Αίγιο, είναι επίσης αρκετά πυκνοκατοικημένο και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Πελοποννήσου, ενώ αντίθετα οι περιοχές των Καλαβρύτων, του Ερυμάνθου και της Δυτικής Αχαΐας, είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας και αποτελούνται κυρίως από χωριά.
4 Νομός Ηρακλείου 298.996 Ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός της Κρήτης, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, να κατοικεί κυρίως στα βόρεια του Νομού, με το Ηράκλειο, να αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού και του Νομού, και την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
5 Νομός Λάρισας 279.305 Ο πιο πυκνοκατοικημένος της Θεσσαλίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, να κατοικεί κυρίως στην περιοχή της Λάρισας, η οποία λόγω της γεωγραφικής θέσης, στο κέντρο της χώρας και του κάμπου της, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Αρκετά πυκνοκατοικημένες, είναι και οι πολυάριθμες σημαντικές κωμοπόλεις και χωριά του νομού, όπως ο Τύρναβος (η πέμπτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό της Θεσσαλίας), η Αγιά, τα Φάρσαλα, ο Αγιόκαμπος, το Μακρυχώρι, το Κιλελέρ και η Ελασσόνα.
6 Νομός Αιτωλοακαρνανίας 224.429 Το Αγρίνιο, φιλοξενεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού, του Νομού, και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στη χώρα, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού, είναι η Ναύπακτος, ενώ αντίστοιχα η πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, το Μεσολόγγι, είναι αρκετά μικρότερο πληθυσμιακά, έχοντας περίπου 12.000 κατοίκους. Αρκετά πυκνοκατοικημένες, είναι επίσης και οι σημαντικές κωμοπόλεις του νομού, όπως η Αμφιλοχία, το Θέρμο, η Πάλαιρος, ο Αστακός, το Αιτωλικό, το Αντίρριο και η Βόνιτσα.
7 Νομός Εύβοιας 215.136 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως, στα κεντρικά και νότια του νησιού της Εύβοιας, στον Δήμο Χαλκιδέων και ειδικότερα την Χαλκίδα, την ένατη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό της Ελλάδας, και την μεγαλύτερη σε πληθυσμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. ο νομός συνδέεται και οδικώς, και ακτοπλοϊκώς με την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω του ότι βρίσκεται στο κέντρο της χώρας μας. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο νομό, επίσης συγκεντρώνεται και στις κωμοπόλεις του νησιού Ερέτρια, Κάρυστος, Αλιβέρι, Ψαχνά, Κύμη, Αιδηψός, Ιστιαία, Ωρεοί και Μαντούδι. Στην Σκύρο το σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού συγκεντρώνεται στην Χώρα και την Λιναριά.
8 Νομός Μαγνησίας 206.995 Το 70% του πληθυσμού κατοικεί στο Δήμο Βόλου. Ο Βόλος, είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και ο δεύτερος πιο πυκνοκατοικημένος της Θεσσαλίας. Αρκετά πυκνοκατοικημένες, είναι και οι πολυάριθμες σημαντικές κωμοπόλεις και χωριά του νομού, όπως ο Αλμυρός, το Βελεστίνο, η Μακρυνίτσα, η Ζαγορά Πηλίου, η Νέα Αγχίαλος, η Αργαλαστή και η Νέα Ιωνία. Επίσης αρκετά πυκνοκατοικημένα είναι και δύο νησιά των Σποράδων, η Σκιάθος και η Σκόπελος.
9 Νομός Ηλείας 193.288 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως, στην περιοχή του Πύργου, ενώ σημαντικό ποσοστό πληθυσμού στο νομό, επίσης συγκεντρώνεται και στις κωμοπόλεις Αμαλιάδα, Λεχαινά, Αρχαία Ολυμπία, Κρέστενα, Κυλλήνη, Βάρδα και Ανδρίτσαινα.
10 Νομός Δωδεκανήσου 190.071 Πάνω από το 60% του πληθυσμού κατοικεί στη Νήσο Ρόδο, το οποίο συγκεντρώνεται κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού στην πόλη της Ρόδου, αλλά και στις πόλεις Ιαλυσός, Αρχάγγελος και Λίνδος, και το 10% στις νήσους Κω (κυρίως στην Πόλη της Κω) και Κάλυμνο (κυρίως στην Πόθια), ενώ τα περισσότερα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου (όπως για παράδειγμα η Λέρος, η Χάλκη, οι Λειψοί, το Καστελόριζο, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι), θεωρούνται απομακρυσμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα επειδή βρίσκονται πολύ κοντά στα παράλια της Τουρκίας, ενώ κάποια από αυτά είναι και πολύ αραιοκατοικημένα, ενώ μερικά από αυτά, δεν κατοικούνται.
11 Νομός Φθιώτιδας 178.771 Λιγότερο από το μισό (40%) κατοικεί στη Λαμία, πρωτεύουσα του νομού, και σε πολλές σημαντικές κωμοπόλεις της Φθιώτιδας, όπως ο Δομοκός, η Αταλάντη, η Στυλίδα, ο Μώλος, η Σπερχειάδα, η Μακρακώμη, η Αμφίκλεια, η Ελάτεια και τα Καμένα Βούρλα, ενώ λόγω της «ιδιαίτερης» έκτασης της, και του γεωγραφικού αναγλύφου της, στο κέντρο της χώρας, η Φθιώτιδα, είναι από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς της χώρας.
12 Νομός Μεσσηνίας 176.876 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας Καλαμάτας. Αρκετά πυκνοκατοικημένες, είναι και οι σημαντικές κωμοπόλεις του νομού, όπως η Κυπαρισσία, η Μεσσήνη, η Πύλος, οι Γαργαλιάνοι και τα Φιλιατρά.
13 Νομός Σερρών 176.430 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στα κεντρικά του νομού και ειδικότερα στην περιοχή των Σερρών, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας, και η δέκατη της Ελλάδας, ενώ στον Νομό αυτό υπάρχουν τα περισσότερα χωριά στη χώρα. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο νομό, συγκεντρώνεται και στις κωμοπόλεις του νομού, Σιδηρόκαστρο, Νιγρίτα, Νέα Ζίχνη, Ροδολίβος και Ηράκλεια.
14 Νομός Ιωαννίνων 170.239 Είναι κυρίως αραιοκατοικημένος νομός και περιλαμβάνει περιοχές με πολλά ορεινά χωριά, όπως τα Ζαγοροχώρια, τα Μαστοροχώρια, τα Κατσανοχώρια και το Πωγώνι. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως, στα κεντρικά του νομού, και γύρω από την Λίμνη Παμβώτιδα, στην περιοχή των Ιωαννίνων, το οποίο είναι και το πολυπληθέστερο της Ηπείρου, και το έβδομο μεγαλύτερο της χώρας. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο νομό, επίσης συγκεντρώνεται και στις κωμοπόλεις του νομού, Μέτσοβο, Κόνιτσα, Δελβινάκι και Ζίτσα.
15 Νομός Κοζάνης 155.324 Η ομώνυμη πόλη της Κοζάνης αλλά και η Πτολεμαΐδα, είναι οι δύο μεγαλύτερες πόλεις σε πληθυσμό στη Δυτική Μακεδονία, στις οποίες συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, ενώ οι δήμοι Κοζάνης και Εορδαίας είναι επίσης αρκετά πυκνοκατοικημένοι και περιλαμβάνουν πολλές κωμοπόλεις και χωριά, που ξεπερνάνε σε πληθυσμό τους 2.000 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του νομού όμως έχει μειωθεί σημαντικά λόγω κοιτάσματος λιγνίτη, στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του νομού, εξ αυτού έχουν εγκαταλειφθεί και εκκενωθεί πολλά χωριά, όπως η Καρδία, ο Κλείτος και η Χαραυγή, ενώ αντίθετα το δυτικό τμήμα του νομού Κοζάνης (η περιοχή του Βοΐου) είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής να κατοικεί στη Σιάτιστα, την Νεάπολη και το Τσοτύλι. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο νομό, επίσης συγκεντρώνεται και στα Σέρβια, την τρίτη κατά σειρά πόλη σε πληθυσμό που βρίσκεται στα νότια του νομού Κοζάνης, κοντά στην Θεσσαλία.
16 Νομός Κορινθίας 154.624 Η Κορινθιακή Πεδιάδα φιλοξενεί το 70% του πληθυσμού. Η Κόρινθος και το Λουτράκι, αποτελούν τις μεγαλύτερες πόλεις του Νομού. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο νομό, συγκεντρώνεται και στις κωμοπόλεις του νομού, Ξυλόκαστρο, Κιάτο και Νεμέα ενώ τα τελευταία χρόνια πυκνοκατοικημένα είναι και τα Τρίκαλα Κορινθίας, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού στην περιοχή.
17 Νομός Χανίων 150.387 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στα βόρεια του νομού και ειδικότερα στην περιοχή των Χανίων, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης. Είναι κυρίως αραιοκατοικημένος νομός και περιλαμβάνει περιοχές με πολλά ορεινά και πυκνοκατοικημένα ιστορικά χωριά, όπως η Παλαιόχωρα, ο Κάντανος, η Γεωργιούπολη, το Κολυμβάρι, η Χώρα Σφακίων και η Ασή Γωνία.
18 Νομός Έβρου 149.354 Είναι αραιοκατοικημένος νομός. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού (πάνω από το 65%) κατοικεί, στα νότια του νομού, κυρίως στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι και το πολυπληθέστερο της Θράκης, και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, ενώ αντίθετα ο βόρειος και κεντρικός Έβρος είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής να κατοικεί στην Ορεστιάδα. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο νομό, συγκεντρώνεται και στις κωμοπόλεις του νομού, Διδυμότειχο, Σουφλί και Φέρες, οι οποίες βρίσκονται δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία, και οι περιοχές τους θεωρούνται υποβαθμισμένες λόγω της μόνιμης παρουσίας του Ελληνικού στρατού, αλλά και του φράχτη, που έχει κατασκευαστεί στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, με στόχο να αντιμετωπιστεί στην περιοχή το έντονο μεταναστευτικό πρόβλημα. Αραιοκατοικημένη είναι επίσης και η Σαμοθράκη, λόγω του ορεινού ανάγλυφου της, με σημαντικούς οικισμούς την Χώρα και την Καμαριώτισσα (Λιμάνι). Λόγω της Γεωγραφικής του θέσης, στο ανατολικό άκρο της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια ο Νομός Έβρου, αποτελεί τόπος καταφυγίου και για πολλούς λαθρομετανάστες, και αποτελεί η κυρία πύλη εισόδου για αυτούς προς την Ευρώπη, οι οποίοι εισέρχονται, μέσω του ομώνυμου ποταμού Έβρου στην Ελλάδα.
19 Νομός Πέλλας 145.797 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στις περιοχές των Γιαννιτσών και της Έδεσσας, με τα Γιαννιτσά να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, στο Νομό Πέλλας, ενώ η πρωτεύουσα Έδεσσα, είναι η δεύτερη κατά σειρά σε πληθυσμό, αντίθετα η περιοχή της Αλμωπίας (Αριδαία και χωριά) είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες και ορεινές περιοχές της χώρας, αν και έχει τα περισσότερα χωριά στον νομό. Αρκετά πυκνοκατοικημένες, είναι και οι κωμοπόλεις και τα χωριά του νομού, όπως η Κρύα Βρύση, η Πέλλα και Σκύδρα, οι οποίες είναι πεδινές πόλεις.
20 Νομός Καβάλας 144.850 Η Καβάλα, φιλοξενεί το 60% του πληθυσμού, του Νομού, και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στη χώρα, ενώ αντίστοιχα οι υπόλοιπες περιοχές του νομού, είναι αρκετά ορεινές και αραιοκατοικημένες. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο νομό, συγκεντρώνεται και στις κωμοπόλεις του νομού, Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη και Νέα Πέραμος. Αντίστοιχα η Θάσος, είναι επίσης λόγω του ορεινού ανάγλυφου της, αραιοκατοικημένη, με σημαντικούς οικισμούς τον Λιμένα και τα Λιμενάρια.
21 Νομός Ημαθίας 143.618 Ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους και πεδινούς νομούς της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στην πρωτεύουσα Βέροια και τη Νάουσα, που είναι οι δυο μεγαλύτερες πόλεις της Ημαθίας, ενώ πυκνοκατοικημένη είναι και η Αλεξάνδρεια, η τρίτη κατά σειρά μεγαλύτερη πόλη στον νομό, έχοντας περίπου 14.000 κατοίκους. Αρκετά πυκνοκατοικημένες, είναι και οι πολυάριθμες σημαντικές κωμοπόλεις και χωριά του νομού, όπως το Μακροχώρι, το Πλατύ και η Βεργίνα.
22 Νομός Τρικάλων 138.047 Ο Τρίτος πολυπληθέστερος νομός της Θεσσαλίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στις περιοχές των Τρικάλων και της Καλαμπάκας, με τα Τρίκαλα να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, στο Νομό, ενώ αντίστοιχα τα Τρίκαλα, είναι η όγδοη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό της Ελλάδας, και η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό της Θεσσαλίας. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο νομό, συγκεντρώνεται και στις κωμοπόλεις του νομού, Καλαμπάκα και Φαρκαδόνα. Αντίθετα η περιοχή της Πύλης είναι από πιο αραιοκατοικημένες, και αποτελείται κυρίως από χωριά, επειδή βρίσκεται στην Πίνδο.
23 Νομός Βοιωτίας 131.085 Η Θήβα και η Λειβαδιά, είναι οι δύο μεγαλύτερες πόλεις σε πληθυσμό στον νομό, στις οποίες συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Το Υπόλοιπο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως, στα βόρεια και ανατολικά του νομού στη περιοχή της Κωπαίδας, κυρίως στον Δήμο Θηβαίων, και στις περιοχές της Τανάγρας και των Δερβενοχωρίων, περιοχές οι οποίες αποτελούνται κυρίως από κωμοπόλεις και χωριά και είναι αρκετά πυκνοκατοικημένες, με σημαντικότερους οικισμούς τον Ορχομενό και την Αλίαρτο, ενώ ορισμένες περιοχές της Βοιωτίας κοντά στα όρια με τη Φωκίδα και τη Φθιώτιδα, με εξαίρεση την Αράχωβα και τη Θίσβη, είναι αρκετά αραιοκατοικημένες, ενώ επίσης τα τελευταία χρόνια, η Βοιωτία έχει αναπτυχθεί τόσο πληθυσμιακά, όσο και οικονομικά επειδή βρίσκεται κοντά και στις πόλεις Αθήνα και Χαλκίδα.
24 Νομός Πιερίας 129.846 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί στα κεντρικά και τα ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα του νομού, κυρίως στην πρωτεύουσα Κατερίνη, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκων, καθώς και στις κωμοπόλεις και τα χωριά του νομού όπως το Αιγίνιο, ο Κορινός, ο Κολινδρός, ο Πλαταμώνας, η Λεπτοκαρυά και το Λιτόχωρο. Αντίθετα οι δυτικότερες περιοχές είναι αραιοκατοικημένες, λόγω του ορεινού αναγλύφου, επειδή βρίσκεται τόσο ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, αλλά και τα Πιέρια Όρη.
25 Νομός Καρδίτσας 129.541 Η πρωτεύουσα και ομώνυμη Καρδίτσα, και τα ανατολικά του νομού, φιλοξενούν το 80% του πληθυσμού, ενώ αντίθετα οι δυτικές περιοχές του νομού, είναι ορεινές και αραιοκατοικημένες, λόγω του ότι βρίσκονται στη Νότια Πίνδο. Αρκετά πυκνοκατοικημένες, είναι επίσης και οι κωμοπόλεις και τα χωριά του νομού, ειδικότερα αυτά που βρίσκονται στα ημιορεινά και τον Θεσσαλικό κάμπο, όπως οι Σοφάδες, ο Παλαμάς, και το Μουζάκι. Αντίθετα η περιοχή της Αργιθέας είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες, και αποτελείται κυρίως από χωριά, επειδή βρίσκεται και αυτή στην Πίνδο.
26 Νομός Κυκλάδων 112.615 Είναι κυρίως αραιοκατοικημένος νομός, με πολλά μικρότερα νησιά, να είναι πολύ αραιοκατοικημένα, ενώ ορισμένα δεν κατοικούνται, ενώ αντίστοιχα σημαντικά νησιά όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος, δεν κατοικούνται για ιστορικούς και πολιτικούς λόγους. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί στη Σύρο, το οποίο είναι και το πολυπληθέστερο των Κυκλάδων, και βρίσκεται σε αυτό η πρωτεύουσα του Νομού, Ερμούπολη, η οποία συγκεντρώνει πληθυσμό περίπου 11.000 κατοίκων και τον περισσότερο πληθυσμό από κάθε άλλο νησί στις Κυκλάδες, με κωμοπόλεις και χωριά να είναι επίσης πυκνοκατοικημένα, ενώ αντίστοιχα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά των Κυκλάδων είναι τα μεγαλύτερα και κάπως μικρότερα όπως η Νάξος, η Σαντορίνη, η Άνδρος, η Τήνος, η Πάρος και η Μύκονος.
27 Νομός Κέρκυρας 111.975 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί στα κεντρικά τμήματα του νομού και του νησιού της Κέρκυρας, στην Στην ομώνυμη Πόλη, με πληθυσμό περίπου 24.000 κατοίκων, ενώ αντίθετα τα Διαπόντια Νησιά είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα, απομωνώμενα και άγονα νησιά της χώρας, και βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στην Ιταλία και την Αλβανία.
28 Νομός Ροδόπης 110.828 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως, στα κεντρικά και ανατολικά του νομού, και κυρίως στην πόλη της Κομοτηνής, πρωτεύουσα του νομού, και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ αντίθετα στα βόρεια του νομού και κυρίως σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, ο νομός Ροδόπης είναι από τους πιο αραιοκατοικημένους και ιδιαίτερους της χώρας, με τα περισσότερα χωριά να κατοικούνται αποκλειστικά από Τούρκους, αυτόχθονους Πομάκους, Αλεβίτες (Ορεινούς Πομάκους), αλλά και πλυθυσμούς Ρομά, οι οποίοι ασπάζονται το Σουνιτικό Ισλαμισμό, σε ποσοστό 95%, και να αποτελεί η ίδια η Μουσουλμανική Μειονότητα Θράκης, σε Εθνικό επίπεδο το 3% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας.
29 Νομός Λέσβου 109.118 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως, στα ανατολικά του νησιού της Λέσβου, κυρίως στη Μυτιλήνη, και στα δυτικά της Λήμνου, ενώ αντίθετα ο Άγιος Ευστράτιος είναι ένα από τα πιο απομωνώμενα και άγονα νησιά της χώρας. Αντίστοιχα ορισμένες κωμοπόλεις και χωριά του νησιού της Λέσβου, είναι αρκετά πυκνοκατοικημένα όπως η Μήθυμνα, το Πλωμάρι, η Καλλονή και η Αγιασός.
30 Νομός Αργολίδας 105.770 Είναι κυρίως αραιοκατοικημένος και ορεινός νομός, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να κατοικεί στο Άργος και στην πρωτεύουσα Ναύπλιο. Αντίστοιχα ορισμένες κωμοπόλεις και χωριά της Αργολίδας όπως η Ερμιόνη, το Λυγουριό και το Κρανίδι, είναι αρκετά πυκνοκατοικημένα.
31 Νομός Χαλκιδικής 104.894 Είναι κυρίως αραιοκατοικημένος και ορεινός νομός, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να κατοικεί στα δυτικά του Νομού, στον Δήμο Νέας Προποντίδας, κυρίως στα Νέα Μουδανιά με 9.342 κατοίκους και τη Νέα Καλλικράτεια με 7.238 κατοίκους, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Χαλκιδικής. Πρωτεύουσα του Νομού είναι ο Πολύγυρος με 6.121 κατοίκους, στα κεντρικά του Νομού, η οποία περιοχή είναι αρκετά αραιοκατοικημένη, όπως και η ανατολική Χαλκιδική, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια λόγω των κοιτασμάτων χρυσού που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ αντίστοιχα τα «πόδια», η Κασσάνδρα και η Σιθωνία, είναι επίσης από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες.
32 Νομός Δράμας 103.975 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως, στα νότια του νομού, και κυρίως στην ομώνυμη πόλη της Δράμας, στην οποία κατοικεί περίπου το 70% του πληθυσμού, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες περιοχές του νομού, του Νευροκοπίου, της Προσοτσάνης και του Παρανεστίου είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, και αποτελούνται κυρίως από χωριά.
33 Νομός Αρκαδίας 102.035 Είναι ορεινός νομός. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του νομού έχει μειωθεί σημαντικά λόγω κοιτάσματος λιγνίτη, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στην περιοχή της Τρίπολης, με την Τρίπολη, να είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αρκαδίας, ενώ αντίθετα οι περιοχές της Μεγαλόπολης, της Γορτυνίας και της Κυνουρίας, είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχών αυτών να κατοικεί στα σημαντικότερα χωριά και κωμοπόλεις, όπως η Μεγαλόπολη, η Δημητσάνα, η Βυτίνα, η Στεμνίτσα, τα Τρόπαια, το Άστρος και το Λεωνίδιο.
34 Νομός Ξάνθης 101.856 Ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός της Θράκης, με την Ξάνθη, να αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη του νομού, ενώ αντίθετα τα βόρεια του νομού, είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας, με τα περισσότερα χωριά, τα αυτοκαλούμενα Πομακοχώρια, κατοικούνται αποκλειστικά επίσης από τους αυτόχθονους Πομάκους, Τούρκους και πληθυσμούς Ρομά, οι οποίοι ασπάζονται το Σουνιτικό Ισλαμισμό, σε ποσοστό 95%, όπως αντίστοιχα, συμβαίνει και στη γειτονική Ροδόπη, ενώ το μεγαλύτερο ελληνόφωνο χωριό είναι η Σταυρούπολη. Άλλοι σημαντικοί οικισμοί του νομού είναι το Πόρτο Λάγος και τα Άβδηρα.
35 Νομός Λακωνίας 99.637 Είναι αρκετά ορεινός νομός, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στις περιοχές της Σπάρτης, της Μονεμβασιάς και της Μάνης, ειδικότερα στο Γύθειο και το Οίτυλο.
36 Νομός Κιλκίς 80.550 Είναι ημιορεινός νομός, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στα κεντρικά και νότια του νομού, στις περιοχές του Κιλκίς και του Δήμου Παιονίας, ενώ λόγω της θέσης του, αποτελεί τη σημαντικότερη και κυριότερη από όλες πύλη εισόδου και εξόδου, στη χώρα μας, προς τα Βαλκάνια και γενικότερα την Ευρώπη. Αντίστοιχα ορισμένες κωμοπόλεις και χωριά του νομού Κιλκίς όπως το Πολύκαστρο, η Γουμένισσα, η Αξιούπολη και το Δροσάτο, είναι αρκετά πυκνοκατοικημένα.
37 Νομός Ρεθύμνου 81.936 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, κατοικεί στα βόρεια του νομού και κυρίως στην ομώνυμη πρωτεύουσα του νομού, Ρέθυμνο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού της Κρήτης. Ο Νομός Ρεθύμνης είναι γενικά από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς της Ελλάδας, και αποτελείται κυρίως από χωριά, στα κεντρικά και τα νότια του νομού.
38 Νομός Άρτας 78.134 Είναι αρκετά αραιοκατοικημένος και ορεινός νομός, και αποτελείται κυρίως από χωριά, ειδικότερα στα βόρεια του νομού, λόγω του ότι βρίσκεται στην Κεντρική Πίνδο, με σημαντικότερη οροσειρά τα Αθαμανικά Όρη. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί, στα κεντρικά του νομού, το οποίο είναι αρκετά πεδινό, κυρίως στην περιοχή της Άρτας, το οποίο είναι και το δεύτερο πολυπληθέστερο της Ηπείρου.
39 Νομός Λασιθίου 76.319 Ο πιο αραιοκατοικημένος νομός της Κρήτης, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, να κατοικεί κυρίως στον Άγιο Νικόλαο (πρωτεύουσα), την Ιεράπετρα (μεγαλύτερη πόλη στον Νομό, και τη Νότια Κρήτη) και τη Σητεία, αποτελώντας τις μεγαλύτερες πόλεις του Νομού, ενώ η περιοχή του Οροπεδίου, είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες αλλά και πιο όμορφες του νησιού.
40 Νομός Πρέβεζας 59.356 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, κατοικεί στην Πρέβεζα. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο νομό, συγκεντρώνεται και στις κωμοπόλεις του νομού, Πάργα, Καναλλάκι και Φιλιππιάδα.
41 Νομός Φλώρινας 54.768 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, κατοικεί κυρίως στις περιοχές της Φλώρινας και του Αμυνταίου, και σε σημαντικά ιστορικά χωριά του νομού όπως το Νυμφαίο, το Λέχοβο, την Βεύη και την Μελίτη, ενώ τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του νομού έχει μειωθεί σημαντικά λόγω κοιτάσματος λιγνίτη, στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νομού, και έχουν εγκαταλειφθεί και εκκενωθεί ορισμένα χωριά, ενώ αντίθετα η περιοχή των Πρεσπών είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, επειδή αποτελείται αποκλειστικά από χωριά, και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο νομός Φλώρινας γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, λόγω του οδικού άξονα που διαπερνά από τον νομό (κάθετος της Εγνατίας Οδού), ενώ λόγω της θέσης του στη χώρα, αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
42 Νομός Καστοριάς 53.483 Είναι από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής να κατοικεί στην Καστοριά και γύρω από την ομώνυμη λίμνη, καθώς και το Άργος Ορεστικό, ενώ αντίθετα ο υπόλοιπος νόμος, είναι πολύ ορεινός και αποτελείται αποκλειστικά από χωριά, με τα Κορέστεια, να αποτελούν την πιο αραιοκατοικημένη περιοχή της χώρας, περιλαμβάνοντας χωριά που δεν ξεπερνάνε τους 50 κατοίκους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο νομός Καστοριάς γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, λόγω του οδικού άξονα που διαπερνά από τον νομό (κάθετος της Εγνατίας Οδού), ενώ αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου προς την Αλβανία.
43 Νομός Χίου 53.408 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, κατοικεί στα ανατολικά του νομού και κυρίως στην ομώνυμη Πόλη της Χίου (πρωτεύουσα του νομού) και σε σημαντικά ιστορικά χωριά του νομού όπως τα Καρδάμυλα και την Βολισσό, αντίθετα τα Ψαρά και οι Οινούσσες είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας, και είναι ακριτικά νησιά λόγω του βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
44 Νομός Φωκίδας 48.284 Είναι επίσης από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής να κατοικεί κυρίως στα κεντρικά και νότια του νομού στην πρωτεύουσα Άμφισσα και το Λιδωρίκι. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο νομό, συγκεντρώνεται και στις κωμοπόλεις, Ιτέα, Γαλαξίδι, Δεσφίνα, Ευπάλιο και Δελφοί, με ορισμένες μάλιστα να είναι αρκετά κοντά στον Κορινθιακό Κόλπο. Αντίθετα ο υπόλοιπος νομός, είναι πολύ ορεινός και αποτελείται αποκλειστικά από χωριά με σημαντικότερο ιστορικό χωριό να είναι η Γραβιά, κοντά στα όρια με τον Νομό Φθιώτιδας.
45 Νομός Θεσπρωτίας 46.091 Ο μισός και παραπάνω πληθυσμός του νομού, κατοικεί στα παράλια του νομού και στην Ηγουμενίτσα, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, και λόγω του γεωγραφικού αναγλύφου, η Θεσπρωτία είναι αρκετά αραιοκατοικημένος νομός. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο νομό, συγκεντρώνεται και στις κωμοπόλεις Φιλιάτες και Παραμυθιά και σε ορισμένα χωριά κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
46 Νομός Σάμου 43.595 Το μεγαλύτερο ποσοστό του νομού, κατοικεί κυρίως στα ανατολικά του νησιού της Σάμου, στην ομώνυμη πόλη της Σάμου, στο Πυθαγόρειο, καθώς και στον Άγιο Κήρυκο και στον Εύδηλο της Ικαρίας, ενώ αντίστοιχα οι υπόλοιπες περιοχές (συμπεριλαμβανομένης και της Ικαρίας), αποτελούνται κυρίως από χωριά, και είναι αρκετά αραιοκατοικημένες, συμπεριλαμβανομένων και των Φούρνων.
47 Νομός Κεφαλληνίας 39.488 Το μεγαλύτερο ποσοστό του νομού, κατοικεί κυρίως στα δυτικά του νησιού της Κεφαλλονιάς, γύρω από τον κόλπο του Αργοστολίου, στην πρωτεύουσα Αργοστόλι, το Ληξούρι καθώς και την Σάμη στα ανατολικά, ενώ πληθυσμιακά σημαντικά χωριά είναι η Αγία Ευφημία και το Φισκάρδο, ενώ η Κεφαλλονιά είναι ορεινό νησί, με ψηλότερη κορυφή την οροσειρά του Αίνου, με υψόμετρο τα 1.628 μέτρα. Αντίστοιχα η Ιθάκη και οι παρακείμενες νησίδες, γύρω από όλα τα νησιά, που απαρτίζουν τον Νομό, είναι πολύ αραιοκατοικημένες, ενώ νησιωτικά συμπλέγματα του Νομού όπως οι Εχινάδες Νήσοι, είναι ακατοίκητα, με πολλά μάλιστα να αποτελούν και ιδιωτικές ιδιοκτησίες.
48 Νομός Ζακύνθου 39.015 Το δεύτερο πυκνοκατοικημένο νησί των Επτανήσων, με το μεγαλύτερο ποσοστό να συγκεντρώνεται στην Πόλη της Ζακύνθου.
49 Νομός Γρεβενών 37.947 Από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς της χώρας, και ορεινός νομός, και αποτελείται κυρίως από χωριά, με δημοφιλέστερο τη Σαμαρίνα, το ορεινότερο χωριό της Ελλάδας, λόγω του ότι βρίσκεται στη Βόρεια Πίνδο, με το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής να κατοικεί στα ομώνυμα Γρεβενά και εν μέρει στη Δεσκάτη, αν και τα τελευταία χρόνια, ο νομός γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, λόγω των μεγάλων οδικών αξόνων που διαπερνούν από τον νομό όπως η Εγνατία Οδός και η υπό κατασκευή Κεντρική Οδός.
50 Νομός Ευρυτανίας 32.053 Ο πιο αραιοκατοικημένος νόμος της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να κατοικεί στο Καρπενήσι, το οποίο είναι η μοναδική πόλη, οικονομικό κέντρο και πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας, ενώ αντίθετα ο υπόλοιπος νόμος, είναι πολύ ορεινός, με πολλές οροσειρές να ξεπερνάνε τα 2.000 μέτρα υψόμετρο, και αποτελείται αποκλειστικά από χωριά και χιονοδρομικά θέρετρα, ενώ ορισμένα χωριά, βρίσκονται κυρίως στην οροσειρά των Αγράφων, τα οποία συγκεντρώνουν σημαντικό πληθυσμό, όπως τα ομώνυμα Άγραφα και το Κερασοχώρι. Η Ευρυτανία, λόγω του αναγλύφου της, είναι απομονωμένος νομός, διαθέτει επίσης εξαιρετικά κακό οδικό δίκτυο στη χώρα, αλλά συνάμα προσβάσιμο, λόγω του ότι είναι πολύ κοντά και στις πόλεις Αγρίνιο και Λαμία, ενώ δεν διαθέτει ούτε αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικό δίκτυο. Ωστόσο η Ευρυτανία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ραγδαία λόγω του τουρισμού, με σημαντικότερους προορισμούς να είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, το φαράγγι Πάντα Βρέχει και το Μοναστήρι της Παναγίας την Προυσιώτισσας.
51 Νομός Λευκάδας 22.506 Το μεγαλύτερο ποσοστό, συγκεντρώνεται στα βόρεια του νησιού, στην Πόλη της Λευκάδας, η οποία συνδέεται και οδικώς με την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω του ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αιτωλοακαρνανία. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο νομό, συγκεντρώνεται και στην κωμόπολη Νυδρί. Ο μικρότερος και σε έκταση νομός της Ελλάδας.
Άγιο Όρος 2.262 Λόγω του Ιερατικού χαρακτήρα της περιοχής, κατοικούν μόνιμα αποκλειστικά άνδρες καλόγεροι, ενώ για τις γυναίκες υπάρχει άβατο και απαγορεύεται να επισκεφθούν την περιοχή και επιτρέπεται μόνο να γυρίσουν τουριστικά την χερσόνησο με φεριμπότ διά θαλάσσης, ενώ αντίστοιχα η περιοχή του Αγίου Όρους, αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από μοναστικά χωριά και μοναστήρια, με μεγαλύτερο σε πληθυσμό και μοναδικό οικισμό τις Καρυές, το Διοικητικό κέντρο της Ιεράς Κοινότητας, ενώ η Χερσόνησος του Άθω, λόγω του ιδιαίτερου ορεινού γεωγραφικού αναγλύφου της, έχει εξαιρετικά μικρό ασφαλτόρμενο οδικό δίκτυο, με πολλούς επαρχιακούς δρόμους να είναι χωματόδρομοι, ενώ η πρόσβαση στην χερσόνησο για απλούς Άνδρες πολίτες γίνεται μόνο με αστυνομική ταυτότητα.
Σύνολο Ελλάδας 10.964.020 Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, περιλαμβάνουν μαζί σχεδόν τα τέσσερα δέκατα του πληθυσμού της χώρας, ενώ και τα περίχωρα των Νομών αυτών, είναι επίσης πολύ πυκνοκατοικημένα, με πολλές κωμοπόλεις (όπως παράδειγμα η Ελευσίνα, η Μάνδρα, η Ραφήνα, τα Γλυκά Νερά, τα Μέγαρα, το Λαύριο, ο Λαγκαδάς, η Νέα Μηχανιώνα, το Ωραιόκαστρο και η Περαία) και χωριά (όπως παράδειγμα η Μαλακάσα και ο Άγιος Αθανάσιος Θεσσαλονίκης) να ξεπερνάνε τους 10.000 κατοίκους. Αντίστοιχα πολλά προάστια της Αθήνας, όπως ο Πειραιάς, η Νέα Σμύρνη, η Καλλιθέα, το Αιγάλεω και το Περιστέρι, και συνοικίες της Θεσσαλονίκης, όπως η Καλαμαριά και η Πυλαία, είναι επίσης από τα πιο πυκνοκατοικημένα προάστια των πόλεων αυτών, τα οποία αποτελούν αυτόνομοι δήμοι.

*: Αναλυτικότερα για την Αττική:

Νομαρχία Πληθυσμός Σχόλια
Αθηνών 2.664.776 Η Νομαρχία Αθηνών είναι η πολυπληθέστερη περιοχή της Ελλάδας επειδή περιλαμβάνει την Πόλη της Αθήνας και τα προάστια της. Πολλά προάστια της Αθήνας ξεπερνάνε σε πληθυσμό τους 100.000 κατοίκους, ενώ ακόμα λόγω του υπερβολικά μεγάλου πληθυσμού τους, πολλές περιοχές είναι και αυτόνομοι Δήμοι. Μεγαλύτερος σε πληθυσμό Δήμος, είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος μάλιστα σε αντίθεση με τους άλλους Δήμους της χώρας αποτελεί και αυτόνομη Εκλογική Περιφέρεια, την Α' Αθηνών, και αντίστοιχα φιλοξενούνται και οι διοικητικές υπηρεσίες και τα όργανα της χώρας.
Ανατολικής Αττικής 403.918 Είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη αφού περιλαμβάνει τις πόλεις Ραφήνα, Λαύριο, σημαντικά λιμάνια της Αττικής, και άλλες πόλεις όπως η Ανάβυσσος, το Μακρόπουλο Μεσογαίας και ο Ωρωπός, αλλά και αρκετά μεγάλα χωριά όπως την Μαλακάσα, την Κερατέα και το Σούνιο.
Δυτικής Αττικής 151.612 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, κατοικεί κυρίως στα νότια της Νομαρχίας, στην Ελευσίνα και τα Μέγαρα, ενώ το υπόλοιπο της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής είναι αρκετά αραιοκατοικημένο, με σημαντικούς οικισμούς τα Βίλια, το Πόρτο Γερμενό και την Αγία Σωτήρα.
Πειραιά 541.504 Πάνω από το 70% του πληθυσμού κατοικεί στον Πειραιά και τα προάστια του (Δραπετσώνα, Κερατσίνι κ.α), καθώς και στην Αίγινα και τα Κύθηρα. Η υπόλοιπη Νομαρχία Πειραιά είναι αρκετά αραιοκατοικημένη και ειδικότερα τα νησιά του Αργοσαρωνικού Ύδρα, Σπέτσες, Δοκός, Αγκίστρι και τα Αντικύθηρα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]