Καρχεμίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρχεμίς
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καρχεμίς
36°49′47″N 38°0′54″E
ΧώραΣυρία, Τουρκία και Καρχεμίς
Διοικητική υπαγωγήΑσσυρία
Ίδρυση1321 π.Χ. και 19ος αιώνας π.Χ.
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Καρχεμίς (μετέπειτα Ευρωπός) ήταν αρχαία πόλη της Συρίας, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ήδη από την εποχή του Χαλκού. Αναφέρεται επίσης στη Βίβλο. Η Ευρωπός φαίνεται να κτίστηκε από τον Σέλευκο Α΄ τον Νικάτορα, κατά το 300 π.Χ., στη θέση της Καρχεμίδος, σε ανάμνηση της γενέτειράς του, Ευρωπού, στη Μακεδονία. Ο Λουκιανός βέβαια αναφέρει ότι την ίδρυσαν οι Εδεσσαίοι της Μακεδονίας. Ο Ιησούς ο Στηλίτης έγραφε για αυτήν ότι: castrum Europus, quod in provincia Mabugensi ad occidentem Euphratis est positum[ασαφές]. Στα βυζαντινά χρόνια, μετά τις επιδρομές των Σασσανιδών, ο Ιουστινιανός ξανάκτισε την πόλη.

Βρισκόταν στην επαρχία της αρχαίας Κυρρηστικής, μεταξύ της Νικατορίδος και του Ζεύγματος, στις όχθες του ποταμού Ευφράτη. Την πόλη αναφέρουν ο Στέφανος Βυζάντιος, ο Προκόπιος, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος και ο Ιεροκλής στον Συνέκδημό του, ο οποίος την κατατάσσει στη βυζαντινή επαρχία Ευφρατησίας, της Συρίας.

Η Ευρωπός απείχε περί τα 27 χιλιόμετρα από τη Μακεδονόπολη, την οποία, κατά την παράδοση, ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Βρίσκεται κοντά στη Καργκαμίς (Kargamış) της Τουρκίας και την Τζαραμπλούς της Συρίας, στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Carchemish στο Wikimedia Commons