Καπετάν Κόζιακας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καπετάν Κόζιακας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1917
Θάνατος1949
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααντιστασιακός[1]

Ο Καπετάν Κόζιακας (Θωμάς Πάλλας, 1917-1949) ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Εθνικής Αντίστασης. Συντέλεσε αποφασιστικά στη δημιουργία της ραχοκοκαλιάς του ΕΑΜ στην Πίνδο.

Του Καπετάν Κόζιακα

Κατέβηκε ο Κόζιακας επάνω απ' τό βουνό παρέλαση να κάνει μέ τό ευζωνικό. Εδιάλεξε παιδάκια με μάτια γαλανά ξέρουν και πολεμάνε για την ελευθερία. Και τώρα τό αποφασίσανε μαζί μέ τό μωριά στα Τρίκαλα να πάνε στά φόρα μια βραδυά.

(Λαϊκό τραγούδι της περιοχής Τρικάλων)

[2]

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ της Θεσσαλίας, δραστηριοποιούμενος στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στην Ανατολική Μακεδονία. Είναι από τα πρώτα θύματα της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας.[3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά) Κατάλογος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γερμανίας. 138410011. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουλίου 2021.
  2. Ανθολογία Τό αντάρτικο και επαναστατικό τραγούδι, Αθήνα: εκδόσεις Πολιτεία, σελ 98]
  3. Κώστας Μιχαλάκης: Καπετάν Κόζιακας: ο ξεχασμένος ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Θωμάς Πάλλας, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις, Αθήνα/Τρίκαλα 2006

ΟΘωμας Πάλλας γεννήθηκε(1917) δτην Κρανιά (ορεινό χωριό) Καλαμπάκας από βράχους γονείς.Η μητέρα του Νίτσα καταγόταν από το διπλανό χωριό Δολιανά (ονομαστό σήμερα το μοναστήρι Δολιανών-Κρανιάς,μετόχι της Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου Μετεώρων), η οποία χήρεψε νωρίς και εγκαταστήστε στην Φαρκαδόνα ,όπου και ξαναπαντρέφθη κερδοφορία. Ο Θωμάς Πάλλας αφού ολοκλήρωσε τις εγκυκλιες σπουδές μετέβηκε στη Λάρισα μέχρι να τελειώσει το Γυμνάσιο.