Κανό Χογκάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κανό Χογκάι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
狩野芳崖 (Ιαπωνικά)
Γέννηση27  Φεβρουαρίου 1828
Chōfu
Θάνατος5  Νοεμβρίου 1888
Ιαπωνία
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Ιαπωνική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙαπωνικά[1]
Αγγλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
ΕργοδότηςChōfu Domain
Αξιοσημείωτο έργοTwo Dragons in Clouds
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κανό Χογκάι (ιαπωνικά: 狩野芳崖‎‎), (1828-1888) ήταν Ιάπωνας καλλιτέχνης του 19ου αιώνα της σχολής Κανό. Ήταν ένας από τους τελευταίους ζωγράφους της σχολής Κανό και τα έργα του αντανακλούν τη μακραίωνη παράδοση της σχολής με Δυτικές μεθόδους και καλλιτεχνικό ύφος. Ο Χογκάι ζωγράφισε μια ποικιλία θεμάτων αλλά είναι πιο γνωστός για τα έργα του με θέμα τα γεράκια και τους δράκοντες.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ηλικία των 18 χρονών πήγε στο Έντο (σημερινό Τόκυο) για να σπουδάσει ζωγραφική. Έμεινε εκεί για 10 χρόνια και μαθήτευσε στον Κανό Σόσεσιν και άλλους καλλιτέχνες της εποχής. Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα του παραγγέλθηκε να ζωγραφίσει τις ορορφές του κάστρου του Έντο. Επίσης, είχε την τιμή να παρουσιάσει τα έργα του στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού.

Παρά τις τιμές αυτές, η οικονομική κρίση που έλαβε χώρα κατά την πτώση των σογκούν (Περίοδος Μεϊτζί) το 1868 ανάγκασε τον Χογκάι να στραβεί σε τεχνικά επαγγέλματα για βιοποριστικούς λόγους. Το 1877 επέστρεψε στο Έντο και εργάστηκε για την πλούσια οικογένεια Σιματζού, που του έδωσε τη δυνατότητα να εργαστεί με κάποιους από τους πιο σημαντικούς Ιάπωνες καλλιτέχνες ουκίγιο-ε της εποχής όπως οι Σεσού και Σεσόν.

Το 1884, ο Χογκάι τράβηξε την προσοχή του Ερνέστου Φενολόζα, ενός κριτικού τέχνης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που αγόρασε τα έργα του. Μαζί με τους Οκακούρα Κακούζο και Χασιμότο Γκαχό εξέθεσε τα έργα του στην έκθεση Κανγκακάι (観画会, kangakai). .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Baekeland, Frederick (1985). "Kanō Hōgai." Kodansha Encyclopedia of Japan. Tokyo: Kodansha Ltd.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kanō Hōgai στο Wikimedia Commons