Κανόνες του Παιχνιδιού (ποδόσφαιρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χειρόγραφη πρόχειρη γραφή του γνησίου 'Laws of the Game', όπως εκτίθεται στο National Football Museum στο Μάντσεστερ.

Οι Κανόνες του Παιχνιδιού (αγγλικά:Laws of the Game)[1] είναι κωδικοποιημένοι κανόνες που προσδιορίζουν το ποδόσφαιρο. Οι κανόνες αυτοί αποφασίζονται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) και δημοσιεύονται από το διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό που διοικεί το ποδόσφαιρο, τη FIFA. Οι κανόνες αναφέρουν: τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που πρέπει να έχει μια ομάδα, η διάρκεια του παιχνιδιού, το μέγεθος τους αγωνιστικού χώρου και της μπάλας, το είδος και της φύσης των παραβάσεων που μπορούν να τιμωρηθούν από το διαιτητή, τον κανόνα του οφσάιντ και πολλούς άλλους κανόνες που διέπουν το άθλημα.

Υφιστάμενοι Κανόνες του Παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υφιστάμενοι Κανονισμοί του Παιχνιδιού περιλαμβάνουν 17 διαφορετικούς κανονισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολλαπλούς κανόνες και οδηγίες:[2]

Σήμερα, οι ανωτέρω 17 κανόνες είναι γραμμένοι σε λιγότερο από 50 σελίδες των 140 με 215 mm. Το 1997 έγινε μια σημαντική αναθεώρηση και διαγραφή ολόκληρων παραγράφων. Διευκρινίστηκαν πολλά σημεία ώστε να απλοποιηθούν και να ενισχυθούν οι αρχές του ποδοσφαίρου. Οι κανόνες είναι γραμμένοι στην Αγγλική γλώσσα και αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες στη συνέχεια διευκρινίζονται μέσα από την πράξη, την παράδοση και την επιβολή των διαιτητών.

Το πραγματικό βιβλίο των κανόνων περιλάμβανε πενήντα και περισσότερες σελίδες υλικού, οργανωμένο σε πολλά τμήματα, τα οποία περιείχαν πολλά διαγράμματα, αλλά δεν ταίριαζαν με τους κύριους 17 κανόνες. Το 2007, πολλές από αυτές τις πρόσθετες ενότητες μαζί με πολλές από τις ερωταπαντήσεις της ΦΙΦΑ, αναδιαρθρώθηκαν και τοποθετήθηκαν σε μια καινούρια ενότητα με την ονομασία «Πρόσθετες Οδηγίες και Κατευθυντήριες Γραμμές για το Διαιτητή» (Additional Instructions and Guidelines for the Referee). Αυτή η ενότητα είναι οργανωμένη σύμφωνα με τους ίδιους 17 Κανόνες του Παιχνιδιού, με συνοπτικές παραγράφους και φράσεις όπως οι ίδιοι οι κανόνες, με πρόσθετο υλικό αποσαφήνισης που προηγουμένως ήταν διαθέσιμο μόνο από τις εθνικές ομοσπονδίες και μέσω των προφορικών συζητήσεων μεταξύ των διαιτητών.

Οι διαιτητές αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τη κρίση τους και τη κοινή λογική κατά την εφαρμογή των κανόνων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «FIFA: Laws of the Game». FIFA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2013. 
  2. «Κανόνες του παιχνιδιού 2012-13 (μετάφραση του Laws of the game 2012-13)» (PDF). Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]