Καμπομπάσσο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°34′N 14°40′E / 41.567°N 14.667°E / 41.567; 14.667

Καμπομπάσο
Εικόνα
Η πόλη όπως φαίνεται από την παλαιά πόλη, με το καμπαναριό του αγίου Βαρθολομαίου σε πρώτο πλάνο

(Σημαία)
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Μολίζε
Επαρχία   Καμπομπάσο
Περιοχή
Υψόμετρο   701 μ.
Έκταση   55 χλμ²
Πληθυσμός   48.436 (Σεπτέμβριος 2013)
Άλλες πληροφορίες
Ζώνη ώρας   UTC+1
Τοποθεσία
Καμπομπάσο is located in Ιταλία
Καμπομπάσο
Καμπομπάσο
www.comune.campobasso.it

Το Καμπομπάσο (ιταλικά: Campobasso, λατινικά: Campus vassorum) είναι πόλη στην Ιταλία, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιφέρειας Μολίζε. Υπολογίζεται ότι το 2013 είχε 48.436 κατοίκους. Η πόλη είναι κτισμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, κατατάσσοντάς την την τρίτη ορεινότερη ανάμεσα στις πρωτεύουσες περιφερειών, μετά την Ποτέντσα και την Λ' Άκουιλα, ψηλά στην κοιλάδα του ποταμού Μπιφέρνο, στους πρόποδες των Απεννίνων.

Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε. Στο λόφο πάνω από τη σύγχρονη πόλη υπήρχε ένας οικισμός του αρχαίου λαού των Σαμνιτών. Περίπου 15 χιλιόμετρα νότια της πόλης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της ρωμαϊκής πόλης Σαέπινουμ. Η σημερινή πόλη ιδρύθηκε κατά πάσα πιθανότητα από τους Λομβαρδούς. Η πρώτη αναφορά της γίνεται το 878. Η πόλη αναπτύχθηκε ως εμπορικό κέντρο. Όταν η πόλη βρισκόταν υπό την κυριαρχία της οικογένειας Μονφόρτε κατασκευάστηκε το Καστέλο Μονφόρτε το 1459. Η αρχική πόλη στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε το 1732 και κατασκευάστηκε σε χαμηλότερο υψόμετρο.[1] Η παλαιά πόλη αποτελείται σήμερα από το Καστέλο Μονφόρτε και τους ναούς των αγίων Βαρθολομαίου και Γεωργίου.

Σήμερα η πόλη είναι σημαντικό αγροτικό κέντρο, διάσημο για τα μπιζέλια και το ημίσκληρο τυρί του. Στην πόλη λειτουργεί αρχαιολογικό μουσείο για τους αρχαίους λαούς της περιοχής. Ο μητροπολιτικός ναός, αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα αρχικά κατασκευάστηκε το 1504, αλλά μετά την καταστροφή του από σεισμό ανακατασκευάστηκε το 1829 σε νεοκλασσικό ρυθμό. Στην πόλη έχει την έδρα του το πανεπιστήμιο του Μολίζε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Campobasso». Encyclopaedia Britannica. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Campobasso στο Wikimedia Commons