Καλλιρρόη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Καλλιρρόη (αποσαφήνιση).
Ωκεανίδα Καλλιρρόη
Σύζυγος-οιΚανέναν
ΓονείςΤιτάνας Ωκεανός και Τιτανίδα Τηθύς
ΑδέλφιαΟι υπόλοιπες 2.999 Ωκεανίδες. Ο Ίναχος και οι άλλοι Ποταμοί.
ΤέκναΜινύας, Γηρυόνης και Χιόνη

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Καλλιρρόη (το όνομα σημαίνει «καλή ροή», «όμορφη ροή») είναι γνωστά τα παρακάτω οκτώ διαφορετικά πρόσωπα:

  1. Μία από τις Ωκεανίδες, αναφερόμενη και ως μία από τις Νύμφες που αποτελούσαν την ακολουθία της θεάς Περσεφόνης. Η Καλλιρρόη υπήρξε μητέρα αρκετών παιδιών με διάφορους ερωτικούς συντρόφους: Με τον Χρυσάορα γέννησε τον Γηρυόνη (και κατά μία εκδοχή την Έχιδνα), με τον θεό Ποσειδώνα τον Μινύα, και τέλος με τον Νείλο γέννησε τη Χιόνη.
  2. Κόρη του Αχελώου, η οποία παντρεύτηκε τον Αλκμέωνα όταν ο δεύτερος αναζήτησε καταφύγιο στις όχθες του ποταμού Αχελώου. Κάποτε η Καλλιρρόη ζήτησε από τον Αλκμέωνα να της φέρει το περιδέραιο της Εριφύλης. Αλλά όταν ο Αλκμέων επέστρεφε στην Ψωφίδα τον σκότωσαν οι αδελφοί της πρώτης του συζύγου. Η Καλλιρρόη τότε, όντας έμμεσα υπεύθυνη για τον θάνατο του συντρόφου της, ικέτευσε τον Δία να κάνει αμέσως άντρες τους γιους της, τον Αμφότερο και τον Ακαρνάνα, ώστε να μπορέσουν αυτοί να εκδικηθούν τη δολοφονία του πατέρα τους. Τον μύθο αυτό παρουσιάζει ο Ευριπίδης στη χαμένη τραγωδία του «Αλκμέων δια Ψωφίδος».
  3. Κόρη του Σκαμάνδρου, που παντρεύτηκε τον Τρώα και μαζί απέκτησαν 4 παιδιά: τον Γανυμήδη, τον Ίλο, τον Ασσάρακο και την Κλεοπάτρα. Σύμφωνα με μία άλλη παράδοση όμως, αυτή η Καλλιρρόη ήταν σύζυγος του Εριχθονίου και μητέρα του Τρώα.
  4. Κόρη του Νέστου που γέννησε με τον θεό Άρη τρεις γιούς, τον Βίστονα, τον Ηδωνό και τον Οδόμαντα.[1] Αυτοί οι γιοί έγιναν οι γενάρχες ισάριθμων θρακικών φύλων.
  5. Κόρη του Μαιάνδρου και σύζυγος του Κάρα, μητέρα του Αλαβάνδου, επώνυμου ήρωα των Αλαβάνδων.
  6. Παρθένος από την Καλυδώνα την οποία ερωτεύθηκε παράφορα ο ιερέας του θεού Διονύσου Κόρεσος. Επειδή όμως η Καλλιρρόη απέκρουσε τον έρωτά του, ο Κόρεσος παραπονέθηκε για το θέμα στον Διόνυσο, με αποτέλεσμα ο θεός να στείλει στους κατοίκους της Καλυδώνας τρέλα (μανία). Για να απαλλαγούν από αυτή, οι Καλυδώνιοι, σύμφωνα με χρησμό από το Μαντείο της Δωδώνης, όφειλαν να θυσιάσουν στον Διόνυσο την Καλλιρρόη. Αλλά ο Κόρεσος, ερωτευμένος καθώς ήταν, δεν άντεξε να θυσιάσει την κοπέλα, οπότε αυτοκτόνησε. Στη συνέχεια η Καλλιρρόη, από τις τύψεις και τη ντροπή της, έπεσε μέσα στη λιμνούλα μιας πηγής, η οποία από τότε πήρε το όνομά της.
  7. Κόρη του Λύκου, βασιλιά της Λιβύης. Κατά την επιστροφή του από τον Τρωικό Πόλεμο ο Διομήδης βγήκε στις ακτές της Λιβύης εξαιτίας της τρικυμίας. Ο Λύκος τον φυλάκισε, αλλά η Καλλιρρόη τον ερωτεύθηκε και τον ελευθέρωσε ενώ ο πατέρας της σκόπευε να τον θυσιάσει στον Άρη. Μετά από αυτό όμως ο Διομήδης φάνηκε αγνώμονας και την εγκατέλειψε. Τότε η Καλλιρρόη από την απογοήτευσή της κρεμάστηκε.
  8. Η πρώτη σύζυγος του Πάρη, γιου του Πριάμου, βασιλιά της Τροίας[2].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin, Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969.
  • Ελληνική Μυθολογία, Οι Ήρωες, τοπικές παραδόσεις, τόμος 3, Εκδόσεις: Εκδοτική Αθηνών, 1986, Αθήνα, σελ. 242, 321, 348.
  • Ι. Θ. Κακριδής, Ομηρικές έρευνες, Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Αθήνα 1984. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: Κόρεσος και Καλλιρόη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ηδωνοί». mythotopia.eu. Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2023. 
  2. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 289, τομ.15.