Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′45″N 23°44′04″E / 37.97917°N 23.73444°E / 37.97917; 23.73444

Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη
Χάρτης
Είδοςκαθεδρικός ναός και ελάσσονα βασιλική
Αρχιτεκτονικήνεοαναγεννησιακή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′45″N 23°44′5″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός
Θρησκευτική υπαγωγήρωμαιοκαθολική αρχιεπισκοπή των Αθηνών
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων[1]
ΤοποθεσίαΑθήνα
ΧώραΕλλάδα[1]
Έναρξη κατασκευής1865
Υλικάτούβλο
ΑρχιτέκτοναςΛέο φον Κλέντσε
Προστασίααρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα
Commons page Πολυμέσα
Για τον ομώνυμο ορθόδοξο ναό στην Αθήνα, δείτε: Ναός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι.
Το εσωτερικό του ναού.

Ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Πανεπιστημίου με την οδό Ομήρου στην Αθήνα, δίπλα ακριβώς στο περίτεχνο κτίριο του Οφθαλμιατρείου Αθηνών. Αποτελεί έδρα του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, μαθητή του Αποστόλου Παύλου και πρώτο επίσκοπο των Αθηνών.

Ιστορικό ανέγερσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης νεοαναγενησιακής βασιλικής. Τα σχέδια επιφορτίστηκε να κάνει ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας Λέο φον Κλέντσε κατ’ εντολή του βασιλιά Όθωνα. Κατά την εκτέλεση του έργου, τα σχέδια τροποποιήθηκαν από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυτανζόγλου, ο οποίος και προσφέρθηκε να διευθύνει τις εργασίες του ναού, μέχρι την αποπεράτωσή του, δίχως καμιά αμοιβή.

Το οικόπεδο για την ανέγερση του ναού αγοράστηκε το 1847 με χρήματα των Καθολικών της Ελλάδας, ενώ το κτίριο οικοδομήθηκε από εράνους μεταξύ των Καθολικών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ο κυρίως ναός άρχισε να χτίζεται το 1853, ενώ τα εγκαίνια έγιναν στις 4 Αυγούστου 1865.

Ο ναός έχει στο εσωτερικό του μήκος 38 μέτρα, ύψος 15 και πλάτος 24 μέτρα. Το εσωτερικό του ναού διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες. Από τις ωραιότερες είναι η τοιχογραφία του ημιθολίου της θριαμβευτικής αψίδας, που παριστάνει την «Αποθέωση του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη» (1890) και είναι έργο του Ιταλού ζωγράφου από τη Ρώμη Γουλιέλμου Μπιλαντσιόνι (Bilancioni).

Στους στύλους, που υποβαστάζουν την θριαμβευτική αψίδα, παριστάνονται σε φυσικό μέγεθος οι τέσσερις ευαγγελιστές. Στην πρόσοψη της θριαμβευτικής αψίδας εικονίζεται ο Χριστός Παντοκράτωρ με το Ευαγγέλιο στο χέρι. Στις πιο κάτω γωνίες, δεξιά ο Μωυσής που κρατά σε περγαμηνή το κείμενο του Νόμου, αριστερά ο Προφήτης Δαβίδ που παίζει άρπα. Πιο κάτω, ο Άγιος Γρηγόριος ο Μέγας και ο Άγιος Αυγουστίνος.

Το δάπεδο του ναού είναι στρωμένο με πεντελικό μάρμαρο. Το κεντρικό κλίτος στηρίζεται σε 12 κολόνες ύψους 5 μέτρων από πράσινο μάρμαρο της Τήνου. Η εξέδρα του χορού πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού, όπου βρίσκεται και το εκκλησιαστικό όργανο, κατασκευάστηκε το 1888 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πωλ Σαμπώ (Paul Chambaut). Δεξιά και αριστερά του Ιερού υπάρχουν δύο μαρμάρινοι άμβωνες, δωρεά του αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα το 1869.

Τα βιτρώ του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υαλογραφίες ("βιτρώ"), οι οποίες κοσμούν τα οκτώ παράθυρα στις δυο πλευρές του κάτω τμήματος του ναού, φιλοτεχνήθηκαν από το διευθυντή του βασιλικού εργαστηρίου του Μονάχου Καρλ ντε Μπουσέ (Karl de Bouchet) και είναι δωρεά του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου.

Τα τέσσερα παράθυρα του δεξιού κλίτους του ναού κοσμούν αντιστοίχως υαλογραφίες της Αγίας Αμαλίας, του Αγίου Ξύστου, του Αγίου Τελεσφόρου, μάρτυρα και Πάπα Ρώμης, καθώς του Αγίου Αθανασίου, ενώ οι υαλογραφίες των παραθύρων του αριστερού κλίτους απεικονίζουν τον Άγιο Όθωνα, τον Άγιο Ανθηρό, τον Αθηναίο μάρτυρα και Πάπα Ρώμης Άγιο Ανάκλητο καθώς και τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο, εκκλησιαστικό Πατέρα και Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 1989. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]