Καλίνινγκραντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καίνιξμπεργκ)

Συντεταγμένες: 54°44′0″N 20°29′0″E / 54.73333°N 20.48333°E / 54.73333; 20.48333

Πόλη
Καλίνινγκραντ
Калининград
Τοποθεσία της Περιφέρειας του Καλίνινγκραντ στη Ρωσία
Σύμβολα
ΧώραΡωσία
Ομοσπονδιακό υποκείμενοΠεριφέρεια Καλίνινγκραντ
Πληθυσμός431.402 [1] κάτοικοι
Πυκνότητα πληθυσμού1.900 (Φεβρουάριος 2012)[2] κάτ./τ.χλμ
Έκταση223.03[2] τ.χλμ
Ταχυδρομικός κώδικας236000
Ιστότοποςhttp://www.klgd.ru/
Ρωσικές πόλεις στα Wikimedia Commons

Το Καλίνινγκραντ (ρωσικά: Калининград‎‎), παλαιότερα γνωστό ως Κένιγκσμπεργκ ή Καινιξβέργη (γερμανικά: Königsberg‎‎, ρωσικά: Кёнигсберг‎‎, Παλαιά Πρωσικά: Twangste, Kunnegsgarbs, Knigsberg, λιθουανικά: Karaliaučius‎‎, πολωνικά: Królewiec‎‎), είναι πόλη-λιμάνι και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Καλίνινγκραντ, του ρωσικού θύλακα που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στη Βαλτική Θάλασσα. Η περιοχή αυτή συνορεύει με εδάφη μελών του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι γεωγραφικά αποκομμένη από την υπόλοιπη Ρωσία (αποτελεί δηλαδή εξκλάβιο ή αποσπασμένο έδαφος).

Στην περιοχή βρισκόταν το Παλαιό Πρωσικό φρούριο/οικισμός Twangste. Το 1255, ένα νέο φρούριο χτίστηκε στην τοποθεσία αυτή από τους Τεύτονες Ιππότες στη διάρκεια των Βόρειων Σταυροφοριών, το οποίο και έλαβε την ονομασία «Κένιγκσμπεργκ» προς τιμήν του Βασιλέα Ότακαρ Β΄ της Βοημίας. Η πόλη ήταν μέρος διαδοχικά του Κράτους του Τευτονικού Τάγματος, της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, της Πρωσίας και της Γερμανίας (έως το 1945). Έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή αποτελούσε το βόρειο τμήμα της πρώην Ανατολικής Πρωσίας. Η πόλη καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό το 1945 και ο γερμανικός πληθυσμός διέφυγε ή εκδιώχθηκε. Μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ στις 4 Ιουλίου 1946[3] προς τιμήν του Μιχαήλ Καλίνιν. Το 2005, το Καλίνινγκραντ γιόρτασε τα 750 χρόνια ύπαρξής του.[4]

Σύμφωνα με την Απογραφή του 2010, ο πληθυσμός του ήταν της τάξεως των 431.902 κατοίκων[1]—μια αύξηση από τους 430.003 που είχαν καταγραφεί στην Απογραφή του 2002.[5]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φωτογραφία αυτή από τον ISS δείχνει δύο μεγάλες λιμνοθάλασσες στα βόρεια και τα νότια του Καλίνινγκραντ. Από την οπτική ενός αστροναύτη ο οποίος βρίσκεται σε χαμηλή γήινη τροχιά, οι επιφάνειες γης συχνά εμφανίζονται πιο ανοιχτόχρωμες από τις υδάτινες επιφάνειες. Ωστόσο σε αυτή την εικόνα, η αντανάκλαση του φωτός του ηλίου, ή το ίδιο το ηλιακό φως, αλλάζουν αυτό το πρότυπο.

Το Καλίνινγκραντ βρίσκεται στις εκβολές του πλωτού ποταμού Πρεγκόλυα, ο οποίος εκβάλλει στη λιμνοθάλασσα του Βιστούλα, στη Βαλτική Θάλασσα.

Θαλάσσια σκάφη μπορούν να έχουν πρόσβαση στον Κόλπο του Γκντανσκ/Κόλπο του Ντάντζιγκ και τη Βαλτική Θάλασσα μέσω της λιμνοθάλασσας του Βιστούλα και του Στενού του Μπάλτιγισκ.

Μέχρι περίπου το 1900, πλοία με βύθισμα μεγαλύτερο των δύο μέτρων δεν μπορούσαν να ανέβουν τον ποταμό και να έχουν πρόσβαση στην πόλη, ενώ τα μεγαλύτερα πλοία υποχρεώνονταν να αγκυροβολούν στο Πίλαου (σημερινό Μπάλτιγισκ), απ' όπου τα εμπορεύματα μεταφέρονταν σε μικρότερου βυθίσματος πλοιάρια. Το 1901, ένα πλωτό κανάλι μεταξύ του Κένιγκσμπεργκ και του Πίλαου, η κατασκευή του οποίου στοίχισε 13 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, έδωσε τη δυνατότητα σε πλοία βυθίσματος έως 6,5 μέτρων να φτάνουν να δένουν μέχρι την πόλη (δείτε επίσης λήμμα Λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας).

Το Αεροδρόμιο Χράμπροβο, σε απόσταση 24 χιλιομέτρων στα βόρεια του Καλίνινγκραντ, έχει έναν μικρό αριθμό σταθερών πτήσεων και τσάρτερ με διάφορους προορισμούς στην Ευρώπη. Υπάρχει, επίσης, το μικρότερου μεγέθους Αεροδρόμιο Ντέβαου Καλίνινγκραντ ανοιχτό για τη γενική αεροπορία. Το Καλίνινγκραντ αποτελεί, ακόμη, έδρα της αεροπορικής βάσης Καλίνινγκραντ Τσκάλοφσκ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σαμπιανοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιές Πρωσικές φυλές κατά τον 13ο αιώνα (Σαμπία-πορτοκαλί)

Του Κένιγκσμπεργκ προηγήθηκε από ένα Σαμπιανικό (Παλαιό Πρωσικό) φρούριο γνωστό ως Twangste (Tuwangste, Tvankste), το οποίο σημαίνει Βελανόδασος.[6] Στη διάρκεια του πολέμου ενάντια των Σαμπιανών που ξεκίνησαν οι Τεύτονες Ιππότες το 1255, το Twangste καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε από ένα νέο φρούριο γνωστό ως Κένιγκσμπεργκ.

Κένιγκσμπεργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Κένιγκσμπεργκ
Το παλαιό Κένιγκσμπεργκ εν μέσω του σύγχρονου Καλίνινγκραντ.

Το Καλίνινγκραντ ήταν η παλαιά πόλη Κένιγκσμπεργκ της Ανατολικής Πρωσίας. Με έτος ίδρυσης το 1255, από τους Τεύτονες Ιππότες, η πόλη ονομάστηκε προς τιμήν του Βοημού βασιλιά Ότακαρ Β΄. Κατά την περίοδο της γερμανοποίησης και αποικισμού που έλαβε χώρα τους επόμενους αιώνες, ο γερμανικός πολιτισμός επικράτησε, με την παρουσία σημαντικών πολωνικών και λιθουανικών μειονοτήτων, ενώ οι Σαμπιανοί εξαφανίστηκαν ολοκληρωτικά κάποια στιγμή στη διάρκεια του 17ου αιώνα. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη του Κένιγκσμπεργκ καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από έναν βρετανικό αεροπορικό βομβαρδισμό, σε συνδυασμό με την επίθεση των σοβιετικών δυνάμεων.

Σοβιετική Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, η πόλη προσαρτήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση εν αναμονή της τελικής απόφασης για τα εδαφικά ζητήματα που θα λαμβανόταν στην ειρηνευτική συμφωνία (ως τμήμα της ΕΣΣΔ), όπως είχε συμφωνηθεί από τους Συμμάχους στη Διάσκεψη του Πότσδαμ:

6. ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΙΓΚΣΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΑ
Η Σύνοδος εξέτασε μία πρόταση από την Σοβιετική Κυβέρνηση αναφορικά με εδαφικά ζητήματα που προκύπτουν ενόψει της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας, όσον αφορά τα δυτικά σύνορα της ΕΣΣΔ τα οποία γειτνιάζουν με τη Βαλτική Θάλασσα τα οποία θα πρέπει να διασχίζουν κάποιο σημείο στις ανατολικές ακτές του Κόλπο του Ντάντζιγκ στα ανατολικά, στα βόρεια του Μπράουνσμπεργκ και του Γκόλνταπ, στο σημείο ένωσης των συνόρων της Λιθουανίας, της Πολωνικής Δημοκρατίας και της Ανατολικής Πρωσίας.

Η Σύνοδος έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία με αυτή την πρόταση της Σοβιετικής Κυβέρνησης σχετικά με τη μεταβίβαση στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης της πόλης του Κένιγκσμπεργκ και των περιχώρων αυτής όπως αναφέρεται αναλυτικά παραπάνω, κάτι που θα αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης από εμπειρογνώμονες κατά την επανεξέταση των τωρινών συνόρων.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση της Συνόδου στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικού συμφώνου.[7]

Το Κένιγκσμπεργκ μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ το 1946[3] μετά τον θάνατο του Προέδρου του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Καλίνιν, ενός από τους πρώτους Μπολσεβίκους. Οι επιζήσαντες του γερμανικού πληθυσμού απελάθηκαν βίαια και η πόλη εποικίστηκε με Σοβιετικούς κατοίκους. Η γερμανική γλώσσα αντικαταστάθηκε με τη ρωσική γλώσσα.

Η πόλη ανοικοδομήθηκε, και, καθώς επρόκειτο για δυτικότερο τμήμα της ΕΣΣΔ, η Περιφέρεια Καλίνινγκραντ αποτέλεσε περιοχή μείζονος στρατηγικής σημασίας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο Σοβιετικός Βαλτικός Στόλος βρισκόταν σταθμευμένος στην πόλη στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Λόγω της στρατηγικής του σημασίας, η πρόσβαση στο Καλίνινγκραντ απαγορευόταν σε ξένους επισκέπτες.

Το 1957 υπεγράφη συμφωνία η οποία οριοθετούσε τη γραμμή των συνόρων μεταξύ της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ένωσης.[8][9]

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ναύσταθμος του Βαλτικού Στόλου
Το πρώην Χρηματιστήριο του Κένιγκσμπεργκ
Η Πύλη Ρόσγκαρτεν, η οποία σήμερα έχει μετατραπεί σε εστιατόριο.

Η πόλη του Μπάλτιγισκ, λίγο έξω από το Καλίνινγκραντ, είναι το μοναδικό ρωσικό λιμάνι επί της Βαλτικής Θάλασσας το οποίο λέγεται ότι παραμένει «ελεύθερο πάγων» για όλη τη διάρκεια του χρόνου, με την περιοχή να παίζει, ως εκ τούτου, σημαντικό ρόλο στη συντήρηση του Βαλτικού Στόλου.

Λόγω της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Περιφέρεια Καλίνινγκραντ μετατράπηκε σε θύλακα, γεωγραφικά αποκομμένο από το υπόλοιπο τμήμα της Ρωσίας. Η απομόνωση αυτή από την υπόλοιπη Ρωσία έγινε ακόμη πιο αισθητή σε πολιτικό επίπεδο όταν η Πολωνία και η Λιθουανία έγιναν μέλη του NATO και, στη συνέχεια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. Κάθε στρατιωτικός και πολιτικός χερσαίος σύνδεσμος μεταξύ της περιοχής και της υπόλοιπης Ρωσίας θα πρέπει να διασχίζει εδάφη μελών του NATO και της ΕΕ. Ειδικές ταξιδιωτικές συμφωνίες για τους κατοίκους των εδαφών έχουν γίνει μέσω του Εγγράφου Διευκόλυνσης Διελεύσεως (FTD) και του Εγγράφου Διευκόλυνσης Σιδηροδρομικής Διελεύσεως (FRTD).[10][11]

Τον Ιούλιο του 2005, τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλεως εορτάστηκαν με λαμπρότητα.

Τον Ιούλιο του 2007, ο Ρώσος Πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Σεργκέι Ιβάνοφ είχε δηλώσει ότι εφόσον ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ συστήματα πυραυλικής άμυνας εγκαθίσταντο στην Πολωνία, τότε, πυρηνικά όπλα θα προωθούνταν στο Καλίνινγκραντ. Στις 5 Νοεμβρίου 2008, ο Ρώσος ηγέτης Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ότι η εγκατάσταση πυραύλων στο Καλίνινγκραντ θα έπρεπε να θεωρείται βέβαιη.[12] Τα σχέδια αυτά ματαιώθηκαν τον Ιανουάριο του 2009.[13]

Παρόλα αυτά, στα τέλη του 2011, ανατέθηκε σε ένα ευρείας κλίμακας ραντάρ Βόρονεζ να παρακολουθεί την εκτόξευση πυραύλων εντός ακτίνας 6.000 χμ. Βρίσκεται στον οικισμό του Πιονέρσκι (παλαιότερα γνωστό με τη γερμανική ονομασία Neukuhren) στην Περιφέρεια Καλίνινγκραντ.[14]

Μετονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συζητήσεις έχουν υπάρξει αναφορικά με το ζήτημα της μετονομασίας της πόλης στο αρχικό «Κένιγκσμπεργκ», όπως συνέβη και με την περίπτωση αρκετών άλλων ρωσικών πόλεων οι οποίες επέστρεψαν στις ονομασίες της προσοβιετικής περιόδου, π.χ. Αγία Πετρούπολη, Γιεκατερίνμπουργκ και Τβερ, οι οποίες ήταν γνωστές στη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου ως Λένινγκραντ, Σφερντλόφσκ και Καλίνιν, αντίστοιχα. Το «Κιόνιγκ» (Кёниг, μια συντομευμένη μορφή του «Königsberg» στα ρώσικα) χρησιμοποιείται συχνά σε διαφημίσεις τουριστικών εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή. Μία άλλη δυνατότητα θα ήταν να λάβει η πόλη μία ονομασία που θα βασιζόταν στον ιστορικό προσδιορισμό της σε άλλες σλαβικές γλώσσες, όπως το «Κορόλεβετς».[εκκρεμεί παραπομπή]

Άλλοι, πάλι, έχουν προτείνει την ελαφρά μετατροπή του ονόματος της πόλης σε «Καλίνογκραντ», ώστε με αυτό τον τρόπο να μειωθεί ο υπερβολικός σοβιετικός τόνος του. Το Καλίνα, ή viburnum opulus, είναι φυτό το οποίο έχει ιερό χαρακτήρα στη σλαβική παράδοση. Το Καλίνα είναι ένα κοινό μοτίβο που βρίσκεται σε δεκάδες δημοτικά τραγούδια, ιδίως εκείνα που συμβολίζουν τη νιότη και την αθωότητα, καθώς και όσα σχετίζονται με τον γάμο ή την κηδεία.[15]

Το Κάντγκραντ είναι ακόμη μια εναλλακτική ονομασία για την πόλη. Η ονομασία του Κάντγκραντ (η πόλη προς τιμήν του μεγάλου φιλοσόφου Ιμμάνουελ Καντ) έχει προωθηθεί από διανοούμενους και εκπροσώπους ΜΜΕ ανά τον κόσμο.[16] Ο Καντ γεννήθηκε στο Κένιγκσμπεργκ το 1724 και παρέμεινε στην πόλη έως τον θάνατό του το 1804. Το 2008, ένας νέος κύκλος πανεπιστημιακών που κατοικούσαν στο Καλίνινγκραντ υπό τους Μ. Νταρ και Ν. Τζάντζουκ (και οι δυο τους ήταν πανεπιστημιακοί που εργάζονταν στο Ινστιτούτο Κλάους Μένερτ του Καλίνινγκραντ) ίδρυσε την Kantgrad International Society,[17] με απώτερο στόχο την αναγέννηση του καντιανού τρόπου σκέψης.

Διοικητικό και δημοτικό καταστατικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καλίνινγκραντ αποτελεί το διοικητικό κέντρο μιας περιφέρειας.[18] Εντός του πλαισίου των διοικητικών διαιρέσεων, έχει χαρακτηριστεί ως πόλη περιφερειακής σημασίας του Καλίνινγκραντ—μια διοικητική ενότητα με καταστατικό ισοδύναμο αυτού των περιφερειών.[19] Ως δημοτική υποδιαίρεση, η πόλη περιφερειακής σημασίας του Καλίνινγκραντ έχει χαρακτηριστεί ως Αστική Περιοχή Καλίνινγκραντ.[20]

Περιφέρειες πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 2011, η πόλη ήταν χωρισμένη σε τρεις διοικητικές περιφέρειες:

Περιφέρεια πόλης
Ρωσική ονομασία Κάτοικοι
Απογραφή 2010[1]
Σημειώσεις
Μοσκόφσκι Московский 152.165 ονομάστηκε προς τιμήν
της ρωσικής πρωτεύουσας, Μόσχας
Λενινγκράντσκι Ленинградский 159.771 ονομάστηκε προς τιμήν
του Λένινγκραντ, σημερινής Αγίας Πετρούπολης
Τσεντράλνι Центральный 119.966 από το ελληνικό κεντρικό,
καθώς βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ιστορικού κέντρου της πόλης

Δύο διοικητικές περιφέρειες καταργήθηκαν τον Ιούνιο του 2009:

Περιφέρεια πόλης
Ρωσική ονομασία Κάτοικοι
Απογραφή 2002[5]
Σημειώσεις
Μπαλτίγισκι Балтийский 68.664 ονομάστηκε προς τιμήν της Βαλτικής Θάλασσας
Οκτυάμπρσκι Октябрьский 43.252 ονομάστηκε προς τιμήν της Οκτωβριανής Επανάστασης

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καλίνινγκραντ διαθέτει εύκρατο κλίμα, με κρύους, συννεφιασμένους, σχετικά ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια με συχνές βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται από -1,5 μέχρι 18,1 °C και οι βροχοπτώσεις κυμαίνονται από 36 μέχρι 97 χιλιοστά τον μήνα. Γενικά, πρόκειται για ένα ωκεάνιο κλίμα και ως εκ τούτου υγρό, μεταβλητό και ήπιο.

Υπάρχει ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ του καιρού των διαφορετικών εποχών. Η άνοιξη ξεκινά τον Μάρτιο και είναι αρχικά κρύα και θυελλώδης, ενώ στη συνέχεια γίνεται ζεστή και συχνά πολύ ηλιόλουστη. Το καλοκαίρι, το οποίο ξεκινά τον Ιούνιο, είναι κυρίως ζεστό με ενδεχόμενο καύσωνα σε ορισμένες περιπτώσεις (με θερμοκρασίες να φτάνουν έως 30-35 °C τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο) με αρκετή ηλιοφάνεια και διάσπαρτες ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι κατά ετήσιο μέσο όρο ώρες ηλιοφάνειας στο Καλίνινγκραντ είναι 1700, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες βόρειες πόλεις. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πλέον θερμοί μήνες. Το φθινόπωρο ξεκινά τον Σεπτέμβριο και είναι αρχικά ζεστό και ηλιόλουστο, προτού μετατραπεί σταδιακά, σε υγρό και ομιχλώδες προς τον Νοέμβριο. Ο χειμώνας διαρκεί από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο και περιλαμβάνει περιόδους χιονοπτώσεων. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι πλέον ψυχροί μήνες με τη θερμοκρασία να φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ως τους -15 °C.

Κλιματικά δεδομένα Καλίνινγκραντ
Μήνας Ιαν Φεβ Μάρ Απρ Μάι Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ Έτος
Υψηλότερη Μέγιστη °C (°F) 12.7 15.6 23.0 28.5 30.6 33.5 36.3 36.5 31.2 26.4 19.4 13.3 36,5
Μέση Μέγιστη °C (°F) 0.7 1.5 5.6 12.3 18.0 20.5 23.0 22.6 17.6 12.1 5.6 1.9 11,8
Μέση Μηνιαία °C (°F) −1.5 −1.1 2.0 7.3 12.5 15.5 18.1 17.6 13.1 8.4 3.3 −0.3 7,9
Μέση Ελάχιστη °C (°F) −3.8 −3.5 −1.1 2.9 7.5 10.9 13.6 13.1 9.3 5.2 1.1 −2.5 4,4
Χαμηλότερη Ελάχιστη °C (°F) −32.5 −33.3 −21.7 −5.4 −3.1 0.7 4.5 1.6 −2 −11.2 −18.7 −25.6 −33,3
Υετός mm (ίντσες) 68 49 52 36 54 79 77 97 74 82 83 73 824
Χιονόπτωση cm (ίντσες) 7 7 3 0
(0)
0
(0)
0
(0)
0
(0)
0
(0)
0
(0)
0
(0)
2 5
(2)
24
υγρασίας 85 83 78 72 71 74 75 76 81 83 86 87 79
Μέσες ημέρες βροχόπτωσης 14 13 14 14 14 16 15 16 17 18 18 16 185
Μέσες ημέρες χιονόπτωσης 9 9 5 1 0 0 0 0 0 0 3 7 34
Μέσες μηνιαίες ώρες ηλιοφάνειας 34.1 61.6 120.9 171.0 254.2 264.0 257.3 229.4 159.0 96.1 39.0 24.8 1.711,4
Πηγή #1: Pogoda.ru.net[21]
Πηγή #2: Hong Kong Observatory [22]

Αστικό Τοπίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο Ιστορίας και Τεχνών, παλαιότερα Δημαρχείο του Κένιγκσμπεργκ.

Το Καλίνινγκραντ διαθέτει αρκετά μουσεία. Μερικά παραδείγματα είναι το μουσείο του Ιμμάνουελ Καντ στη νήσο Νάιπ.χ.οφ, το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας και Τεχνών, το οποίο διαθέτει τμήματα του Μουσείου της Πρωσίας του Κάστρου του Κένιγκσμπεργκ με ευρήματα τοπικών αρχαιολογικών ερευνών, καθώς και το Μουσείο Κεχριμπαριού Καλίνινγκραντ, το οποίο βρίσκεται εντός του Πύργου Ντόνα κοντά στην Πύλη Ρόσγκαρτεν. Η πόλη αποτελεί επίσης έδρα του Κρατικής Πινακοθήκης Καλίνινγκραντ, η οποία ιδρύθηκε το 1988, και η οποία εξελίσσεται σταδιακά σε μουσείο σύγχρονης τέχνης.[23] Το Μουσείο των Ωκεανών του Κόσμου βρίσκεται πάνω στο πρώην ερευνητικό πλοίο Wityaz στις ακτές του ποταμού Πρέγκελ. Το μουσείο παρουσιάζει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα των θαλασσίων ερευνών, ενώ επίσης παρουσιάζει την ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας των ωκεανών. Ένα αγκυροβολημένο υποβρύχιο Foxtrot--class το οποίο βρίσκεται δίπλα στο μουσείο, το B-413, φιλοξενεί έκθεση αναφορικά με τον ρωσικό στόλο υποβρυχίων.

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Περιφερειακό Δραματικό Θέατρο Καλίνινγκραντ.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Καλίνινγκραντ στεγάζεται στην πρώην Καθολική Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας του Κένιγκσμπεργκ, η οποία ανεγέρθηκε το 1907. Η εκκλησία καταστράφηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο ανακατασκευάστηκε στη συνέχεια. Το κτίριο, το οποίο έχει εξαίρετη ακουστική, λειτουργεί ως χώρος συναυλιών μετά τα νέα του εγκαίνια το 1980.

Το Περιφερειακό Δραματικό Θέατρο Καλίνινγκραντ βρίσκεται στο παλαιό Neues Schauspielhaus του Κένιγκσμπεργκ, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το 1910. Το κτίριο ανακατασκευάστηκε μετά το πέρας του πολέμου βάσει παλαιοτέρων σχεδίων του και άνοιξε εκ νέου το 1960. Η κιονοστοιχία εμπρός στην είσοδο αποτελεί απομίμηση του Θεάτρου Μπολσόι στη Μόσχα.

Το ιδιαίτερα γνωστό σε τοπικό επίπεδο Κουκλοθέατρο Καλίνινγκραντ εδρεύει από το 1975 στην Εκκλησία Μνήμης Βασίλισσας Λουίζας. Η νεορομανικού ρυθμού αυτή εκκλησία, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Φριτς Χάιτμαν, ανεγέρθηκε το 1901.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πύλη του Βασιλέα.
Η Πύλη Φρίντριχσμπουργκ.

Το προπολεμικό κέντρο της πόλης (Άλστατ και Νάιπ.χ.οφ) αποτελείται σήμερα από πάρκα, μεγάλες λεωφόρους, μία πλατεία στη θέση του παλαιού Κάστρου του Κένιγκσμπεργκ, ενώ διαθέτει μόλις δύο κτίρια: το Σπίτι των Σοβιέτ («Dom Sovyetov»), το οποίο βρίσκεται περίπου στη θέση του παλαιού κάστρου, καθώς και τον ανακαινισμένο Καθεδρικό του Κένιγκσμπεργκ επί της νήσου Νάιπ.χ.οφ (νυν «Νήσος Καντ»). Ο τάφος του Ιμμάνουελ Καντ βρίσκεται δίπλα στον Καθεδρικό. Το νέο κέντρο της πόλης βρίσκεται συγκεντρωμένο γύρω από την Πλατεία Νίκης. Ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού, ο οποίος αφιερώθηκε το 2005, βρίσκεται επί αυτής της πλατείας.

Το παλαιότερο κτίριο στο Καλίνινγκραντ είναι η Εκκλησία Γιουντίτεν (χτισμένη προ του 1288). Επίσης σημαντικό αξιοθέατο είναι το παλαιό Χρηματιστήριο, οι εναπομείνασες εκκλησίες, καθώς και οι εναπομείνασες πύλες της πόλης. Σε αριστερόστροφη διάταξη οι πύλες αυτές είναι: η Πύλη Σάκχαϊμ, η Πύλη του Βασιλέα, η Πύλη Ρόσγκαρτεν, η Πύλη Επίθεσης (γερμανικά: Ausfallstor‎‎), η Πύλη Σιδηροδρόμου (Eisenbahntor), η Πύλη του Βρανδεμβούργου, καθώς και η Πύλη Φρίντλαντ (Friedländer Tor). Πέραν του προαναφερθέντος Πύργου Ντόνα, ο οποίος φιλοξενεί το Μουσείο Κεχριμπαριού, υπάρχει επίσης ο Πύργος Βράνγκελ ο οποίος παραμένει ως κατάλοιπο των παλαιών τειχών της πόλης του Κένιγκσμπεργκ. Από το παλαιό Φρούριο Φρίντριχσμπουργκ μόνο η πύλη απομένει.

Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άγαλμα του Ιμμάνουελ Καντ.

Στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης περιλαμβάνεται το άγαλμα του Ιμμάνουελ Καντ το οποίο βρίσκεται εντός του Κρατικού Πανεπιστημίου Ιμμάνουελ Καντ της Ρωσίας. Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον γνωστό γλύπτη Κρίστιαν Ντάνιελ Ράουχ και τα αποκαλυπτήρια του έγιναν το 1864. Το άγαλμα καταστράφηκε το 1945, ωστόσο ανακατασκευάστηκε το 1992 κατόπιν πρωτοβουλίας της Μάριον φον Ντόνχοφ. Επίσης άξιο αναφοράς είναι το Μνημείο των Κοσμοναυτών, το οποίο τιμά τους καταγόμενους από το Καλίνινγκραντ κοσμοναύτες Αλεξέι Λεόνοφ, Γιούρι Ρομανένκο και Αλεξάντρ Βικτορένκο. Άλλα αγάλματα και μνημεία είναι το άγαλμα του Δούκα Αλβέρτου, του άγαλμα του Φρίντριχ Σίλερ, το άγαλμα του Τσάρου Πέτρου του Μεγάλου, του Βλαντίμιρ Βισότσκι, το μνημείο της «Μάνας Ρωσίας», καθώς και το Μνημείο για τους 1.200 Φύλακες, εις ανάμνησιν της Μάχης του Κένιγκσμπεργκ.

Πάρκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζωολογικός Κήπος Καλίνινγκραντ άνοιξε αρχικά ως Ζωολογικός Κήπος Κένιγκσμπεργκ το 1896. Η συλλογή του, η οποία εκτείνεται σε έκταση 16.5 εκταρίων, περιλαμβάνει 315 είδη επί συνόλου 2.264 ζώων (έως το 2005). Ο Ζωολογικός Κήπος του Καλίνινγκραντ λειτουργεί επίσης ως βοτανικός κήπος.

Λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρισκόμενη προς το κέντρο της πόλης είναι η Κάτω Λίμνη, μια τεχνητή λίμνη. Η Κάτω Λίμνη είναι περιτριγυρισμένη από έναν περίπατο και μια περιοχή αναψυχής που είναι ενεργή ιδιαιτέρως στη διάρκεια του καλοκαιριού. Στα βόρεια της Κάτω Λίμνης βρίσκεται η Άνω Λίμνη στο βόρειο Καλίνινγκραντ.

Γέφυρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έγγραφο του Λέοναρντ Όιλερ του 1736 αναφορικά με το πρόβλημα των Επτά Γεφυρών του Κένιγκσμπεργκ ήταν μια πρωτοποριακή εργασία στον τομέα της τοπολογίας. Μονάχα δύο από τις γέφυρες της περιόδου αυτής έχουν απομείνει σήμερα.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο στο Καλίνινγκραντ είναι το Βαλτικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Ιμμάνουελ Καντ. Αποτελεί διάδοχη κατάσταση του Albertina, του παλαιού πανεπιστημίου του Κένιγκσμπεργκ με έτος ίδρυσης το 1544 και καθηγητές διακεκριμένους διανοούμενους όπως οι Αμπράομας Κουλβιέτις, Στανισλόβας Ραπαλιόνις, Ιμμάνουελ Καντ και Γιαν Μίκουλιτς-Ραντέτσκι.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύγχρονη πόλη του Καλίνινγκραντ αποτελεί έδρα της Περιφερειακής Φιλαρμονικής και Συμφωνικής Ορχήστρας Καλίνινγκραντ, του ανδρικού συνόλου χορωδίας δωματίου Lik και του συνόλου ρωσικής μουσικής Garmonika,[24] καθώς και της Ορχήστρας Δωματίου Καλίνινγκραντ.[25]

Γαστρονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Königsberger Klopse είναι πρωσική σπεσιαλιτέ αποτελούμενη από κεφτέδες με μπεσαμέλ και κάπαρη που μπορεί να βρεθεί σε αρκετά εστιατόρια του Καλίνινγκραντ.

Το Καλίνινγκραντ έχει δικές του μάρκες βότκας και μπύρας, τη Stari Königsberg και την Ostmark αντιστοίχως. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αρκετά νέα εστιατόρια έχουν ανοίξει στην πόλη. Τα εστιατόρια αυτά προσφέρουν γαστρονομικές σπεσιαλιτέ της πρώην Ανατολικής Πρωσίας, όπως το Königsberger Klopse, αλλά και πολλά πιάτα με ψάρια και σαλάτες, ιταλική πίτσα και σούσι, το οποίο είναι τόσο δημοφιλές σαν πιάτο στο Καλίνινγκραντ όσο είναι και στην υπόλοιπη Ρωσία. Το Königsberger Fleck, μια σούπα με μοσχαρίσια εντόσθια, είναι άλλη μία γαστρονομική σπεσιαλιτέ από το πρώην Κένιγκσμπεργκ, η οποία ωστόσο δεν ανήκει πλέον στις γαστρονομικές συνήθειες του σημερινού Καλίνινγκραντ.

Οι κάτοικοι του Καλίνινγκραντ γενικά εισήγαγαν τις ιδιαίτερες γαστρονομικές συνήθειες των πατρίδων τους στην περιοχή όταν εγκαταστάθηκαν εκεί μετά το 1945. Το borshch και το okroshka σερβίρονται ακριβώς όπως και στην υπόλοιπη Ρωσία. Αρκετά ιταλικά και ασιατικά εστιατόρια λειτουργούν σε όλη την πόλη. Η πίτσα και το σούσι συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον δημοφιλών πιάτων σήμερα στην πόλη. Το φαστ φουντ είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο μέσω διάφορων αλυσίδων καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι ξενικής προέλευσης, όπως τα McDonald's και τα Subway τα οποία εγκαταστάθηκαν στο Καλίνινγκραντ το 2011. Το σαουαρμά είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλές ως πιάτο.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Καλίνινγκραντ.
Ένα τραμ στο Καλίνινγκραντ.

Το Αεροδρόμιο Χράμποβο του Καλίνινγκραντ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Χράμποβο, συνδέει κυρίως το Καλίνινγκραντ με άλλες ρωσικές πόλεις, αλλά προσφέρει επίσης πτήσεις με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στο Μπάλτιγισκ, είναι δυνατό να πάρει κανείς πλοίο με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, την Κοπεγχάγη, τη Ρίγα, καθώς και το Κίελο. Ο διεθνής σιδηροδρομικός σταθμός του Καλίνινγκραντ είναι το Πασαζίρσκι Καλίνινγκραντ, το οποίο κατά τη διάρκεια της γερμανικής περιόδου της ιστορίας της πόλης ήταν γνωστό ως Königsberg Hauptbahnhof. Τρένα αναχωρούν από εκεί με προορισμό το Μάλμπορκ, το Βερολίνο, το Μπάλτιγισκ, τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Μινσκ, το Χάρκιβ, την Ανάπα, καθώς και το Μπαγκρατιόνοφσκ. Ένα μοναδικό στοιχείο τους σιδηροδρόμους του Καλίνινγκραντ είναι ότι ορισμένες γραμμές με προορισμό την Πολωνία και το Βερολίνο έχουν σταθερό εύρος ραγών 1.435 χιλιοστών παράλληλα με άλλες μεγαλυτέρου εύρους (το κοινό ρωσικό εύρος των 1.520 χιλιοστών), που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για στρατιωτικούς λόγους στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ σήμερα χρησιμεύουν για τη μεταφορά αγαθών. Μία αποβάθρα στον σιδηροδρομικό σταθμό Πασαζίρσκι είναι προσβάσιμη μέσω των κοινών διαστάσεων ραγών στη θέση της πρώην γραμμής του Ostbahn με σημείο εκκίνησης το Έλμπλινγκ (Έλμπλαγκ), καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση από το Βερολίνο.

Τα τοπικά δρομολόγια των τραίνων ξεκινούν από το Σεβέρνι Καλίνινγκραντ, το πρώην Königsberg Nordbahnhof, το οποίο βρίσκεται επί της Πλατείας Νίκης, του σημερινού κέντρου της πόλης. Τραίνα ξεκινούν από εκεί με προορισμό το Ζελένογκραντσκ και το Σβέτλογκορσκ, καθώς επίσης και μία φορά την ημέρα με προορισμό το Σοβέτσκ. Οι γραμμές στα βόρεια και τα βορειοδυτικά έχουν συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκετές γραμμές τοπικών δρομολογίων που χρονολογούνταν από την προπολεμική περίοδο έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται σε καθεστώς αχρησίας, μεταξύ άλλων για τον λόγο ότι η νέα συνοριογραμμή με την Πολωνία κατάφερε καίριο πλήγμα στην προηγούμενη σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ των δύο χωρών.

Το 1881, το τραμ του Κένιγκσμπεργκ εγκαινιάστηκε, ενώ βρίσκεται σε λειτουργία έως σήμερα. Το 1975 εγκαινιάστηκε ένα σύστημα λεωφορείων τύπου τρόλεϊ.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996, το Καλίνινγκραντ έλαβε το καταστατικό Ειδικής Οικονομικής Ζώνης. Οι βιομήχανοι με έδρα την ευρύτερη περιοχή απολαμβάνουν μείωση φόρων και τελωνειακών δασμών για τα αγαθά που αποστέλλουν προς άλλα τμήματα της Ρωσίας. Παρά το γεγονός ότι τα φαινόμενα διαφθοράς που σημειώνονταν στην περιοχή λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τυχόν επενδυτές, η πολιτική αυτή σημαίνει ότι, πλέον, η περιοχή αποτελεί κομβικό σημείο της ρωσικής βιομηχανίας. Μία στις τρεις τηλεοράσεις των ρωσικών νοικοκυριών φτιάχνεται στο Καλίνινγκραντ (η εταιρεία κατασκευής τηλεοράσεων «Telebalt» Ltd., η οποία κατασκευάζει τηλεοράσεις υπό την επωνυμία Erisson, είναι ιδιοκτήτρια επίσης της «Polar», η οποία με έδρα την πόλη του Τσερνιαχόφσκ κατασκευάζει τηλεοράσεις υπό τη δική της επωνυμία Polar), ενώ η πόλη αποτελεί επίσης έδρα μονάδων παραγωγής των αυτοκινητιστικών βιομηχανιών Cadillac, Hummer και BMW (τα αυτοκίνητα παράγονται στα εργοστάσια της εταιρείας Avtotor). Σήμερα, οι σημαντικότεροι τομείς της οικονομίας του Καλίνινγκραντ είναι η βιομηχανία, η ναυτιλία, η αλιεία και η εξόρυξη κεχριμπαριού. Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι απώτερος σκοπός της είναι η περιοχή να γίνει «το Ρωσικό Χονγκ Κονγκ».[26]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει χρηματική ενίσχυση για επιχειρηματικά σχέδια στα πλαίσια ειδικού της προγράμματος για το Καλίνινγκραντ. Η περιοχή έχει αρχίσει να βλέπει μια αύξηση στο εμπόριό της με χώρες της ΕΕ, καθώς και οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με αύξηση της βιομηχανικής της παραγωγής. Με μία μέση αύξηση του ΑΕΠ του τάξεως άνω του 10% ανά χρόνο για διάστημα τριών ετών έως το 2007, το Καλίνινγκραντ παρουσιάζει ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ρωσίας, φτάνοντας σε σημείο, μάλιστα, να ξεπερνά τις επιδόσεις γειτονικών κρατών-μελών της ΕΕ.[27]

Στρατός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθεδρικός Ναός του Κένιγκσμπεργκ.
Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η Περιφέρεια Καλίνινγκραντ ήταν η πλέον στρατιωτικοποιημένη περιοχή αυτού που σήμερα είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ η πυκνότητα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη. Αποτελούσε κέντρο επιχειρήσεων της πρώην σοβιετικής Βαλτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. Το Καλίνινγκραντ χρησιμεύει επίσης ως έδρα του ρωσικού Βαλτικού Στόλου, τον οποίο πλαισιώνουν το Τσερνιαχόφσκ (αεροπορική βάση), το Ντονσκόγιε (αεροπορική βάση) και το Καλίνινγκραντ Τσκάλοφσκ (ναυτική αεροπορική βάση).

Σοβιετική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόσβαση και ο έλεγχος της Βαλτικής Θάλασσας ήσαν επιτακτικής ανάγκης λόγω της αντίληψης των Σοβιετικών ότι αυτό θα σήμαινε ότι η ηγεμονική δύναμη θα είχε «επιρροή στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις». Η Ρωσία πήρε τη θέση της Σουηδίας ως ηγετική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή από τον 18ο αιώνα και μετά, ωστόσο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα ξεπεράστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ολοένα αυξανόμενη ναυτική δύναμη της Γερμανίας.[28] Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή στη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου στρατιωτική δύναμη αποτελούμενη το λιγότερο από 100.000 άνδρες παρέμενε σταθμευμένη στο Καλίνινγκραντ (αν και υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις που ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 300.000). Εκείνη την περίοδο, ο πληθυσμός της πόλης δεν ήταν σταθερός και συνεχώς μεταβαλλόταν. Πολλοί στρατιωτικοί διοικητές και οι οικογένειές τους αναφέρονταν στην Περιφέρεια Καλίνινγκραντ ως «η Δύση». Η Σοβιετική Ένωση, επίσης, είχε αποθηκευμένα στην περιοχή πυρηνικά όπλα τα οποία θα έθετε σε χρήση στην περίπτωση που ξέσπαγε κάποιος πόλεμος.[29]

Πολωνοί στο Καλίνινγκραντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διάρκεια των δεκαετιών του 1940 και του 1950, οι Σοβιετικοί μετεγκατέστησαν Πολωνούς από τη Λευκορωσία, τα Βαλτικά Κράτη, την Ουκρανία, καθώς και τη Ρωσία στο Καλίνινγκραντ.[30] Σύμφωνα με τον Βάτσλαβ Ποντμπερέσκι, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάληψη του ελέγχου στην περιοχή από τους Σοβιετικούς, η ανάπτυξη της πολωνικής μειονότητας στην περιοχή έπαυσε πρόωρα.[31] Η παλαιότερη εκκλησία στο Κένιγκσμπεργκ ήταν η πολωνική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία ανεγέρθηκε μαζί με την ταυτόχρονη ίδρυση της πόλης το 1255 στην ιστορική συνοικία του Στάινταμ και κατεδαφίστηκε το 1950.[31] Αλλαγή επήλθε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οφειλόμενη κυρίως στη δράση ιερέων που ξεκίνησαν την επαναπολωνοποίηση των Πολωνών της Ρωσίας. Τα πρώτα βήματα σε αυτό το τομέα δράσης έγιναν από έναν Πολωνό ιερέα από το Γκρόντνο (Χρόντνα), τον Αδελφό Γιέρζι Στέκιεβιτς.[32]

Η «Πολωνική Πολιτισμική Κοινότητα του Καλίνινγκραντ» δραστηριοποιείται ως η κυριότερη οργάνωση εντός της πολωνικής κοινότητας του Καλίνινγκραντ, μία από τις έξι συνολικά τέτοιου είδους οργανώσεις εντός της Περιφέρειας Καλίνινγκραντ.[32][33] Το Wspolnota Polska εκτιμά ότι ένας αριθμός μεταξύ 15.000 και 20.000 Πολωνών κατοικούν στο σύνολο της περιφέρειας. Η «Πολωνική Πολιτισμική Κοινότητα του Καλίνινγκραντ» οργανώνει διαγωνισμούς ποίησης και είναι εκδότης της τοπικής πολωνικής εφημερίδας «Głos znad Pregoły».[33] Το σύνολο της Περιφέρειας Καλίνινγκραντ γνωρίζει αύξηση της πολωνικής πολιτισμικής δραστηριότητας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εν μέρει λόγω της μετανάστευσης πολωνικών οικογενειών από το Καζακστάν, οι οποίες είχαν απελαθεί από τον Στάλιν στη διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής στην Πολωνία το 1939.[30]

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καλίνινγκραντ αποτελεί έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΦΚ Μπάλτικα Καλίνινγκραντ, η οποία αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα ΦΝΛ (παλαιότερα γνωστό ως Α΄ Κατηγορία Ρωσίας). Αγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα Ρωσίας το διάστημα μεταξύ 1996-1998 (3 σεζόν).

Το Καλίνινγκραντ θα φιλοξενήσει ορισμένες αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Σημαντικές προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνείς σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειδικός Συνοριακός Κυκλοφοριακός Νόμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πολωνία και η Ρωσία έχουν υπογράψει μεταξύ τους συμφωνία για το κατά πόσο είναι δυνατό οι κάτοικοι του Καλίνινγκραντ και των παραμεθόριων πολωνικών πόλεων Ολστίν, Έλμπλαγκ και Γκντανσκ να λαμβάνουν ειδικές κάρτες που θα τους επιτρέπουν επαναλαμβανόμενες διελεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, διασχίζοντας τα Πολωνικά-Ρωσικά σύνορα. Μέχρι τον Ιούλιο του 2013, η Πολωνία είχε εκδώσει 100.000 τέτοιες κάρτες.[34]

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καλίνινγκραντ είναι αδελφοποιημένο με τις παρακάτω πόλεις:[35]

Συνεργαζόμενες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καλίνινγκραντ συνεργάζεται επίσης με τις παρακάτω πόλεις:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Russian Federal State Statistics Service (2011). «Всероссийская перепись населения 2010 года. Том 1» [2010 All-Russian Population Census, vol. 1]. Всероссийская перепись населения 2010 года (2010 All-Russia Population Census) (στα Ρωσικά). Federal State Statistics Service. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2012. 
  2. 2,0 2,1 Επίσημη ιστοσελίδα του Καλίνινγκραντ. Passport of Kaliningrad Urban Okrug. (Ρωσικά)
  3. 3,0 3,1 Διάταγμα της 4ης Ιουλίου 1946
  4. «Kaliningrad's 750th anniversary» (στα αγγλικά). The New York Times. 3 Ιουλίου 2005. http://www.nytimes.com/2005/07/03/world/europe/03iht-web.0703kalin.html?_r=0. Ανακτήθηκε στις 2018-06-22. 
  5. 5,0 5,1 Russian Federal State Statistics Service (21 Μαΐου 2004). «Численность населения России, субъектов Российской Федерации в составе федеральных округов, районов, городских поселений, сельских населённых пунктов – районных центров и сельских населённых пунктов с населением 3 тысячи и более человек» [Population of Russia, Its Federal Districts, Federal Subjects, Districts, Urban Localities, Rural Localities—Administrative Centers, and Rural Localities with Population of Over 3,000] (XLS). Всероссийская перепись населения 2002 года [All-Russia Population Census of 2002] (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2014. 
  6. The Monthly Review. R. Griffiths. 1836. 
  7. «THE POTSDAM DECLARATION». Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2009. 
  8. «Russia (USSR) / Poland Treaty (with annexed maps) concerning the Demarcation of the Existing Soviet-Polish State Frontier in the Sector Adjoining the Baltic Sea 5 March 1957» (PDF). Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2009. 
  9. Για άλλα θέματα αναφορικά με την οριοθέτηση των συνόρων δείτε «Maritime boundary delimitation agreements and other material». Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2009. 
  10. «Transit from/to Kaliningrad Region, www.euro.lt». Euro.lt. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2013. 
  11. «Council Regulation (EC) No 693/2003, eur-lex.europa.eu». Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2013. 
  12. «Medvedev: Russia to Deploy Missiles in Response to U.S. Missile Shield». 8 Νοεμβρίου 2008. 
  13. Luke Harding in Moscow (28 Ιανουαρίου 2009). «"Russia scraps plans to deploy nuclear-capable missiles in Kaliningrad" The». Guardian. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2013. 
  14. 28.11.2011 (28 Νοεμβρίου 2011). «"Russia's new radar to monitor all Europe including Britain" Pravda 28.11.2011». English.pravda.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2013. 
  15. The songs of the Russian people, as illustrative of Slavonic mythology and Russian social life : Ralston, William Ralston Shedden, 1828-1889 : Free Download & Streaming : Inte...
  16. See e.g. Newspaper Koenigsberger Express, Kaliningrad, 12. Edition, 2002
  17. See Kantgrad website in exile: http://kantgrad.eu.pn/ Αρχειοθετήθηκε 2014-08-14 στο Wayback Machine.
  18. Law #463
  19. Resolution #640
  20. Law #397
  21. «Pogoda.ru.net» (στα Ρωσικά). Αύγουστος 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2007. 
  22. «Climatological Norms of Kaliningrad». Αύγουστος 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  23. «Kaliningrad State Art Gallery». www.russianmuseums.info. 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2014. 
  24. «Russia's Daily Online». Kommersant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2009. 
  25. «Shostakovich & Schnittke Concertos». Classicstoday.com. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2014. [νεκρός σύνδεσμος]
  26. Sheeter, Laura (2006-10-16). «'Kaliningrad erases stains of past' 16 October 2006». BBC News. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/6048708.stm. Ανακτήθηκε στις 2013-12-21. 
  27. «'Regions and territories: Kaliningrad' 18 December 2007». BBC News. 2013-10-05. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/country_profiles/6177003.stm. Ανακτήθηκε στις 2013-12-21. 
  28. Knudsen, Olav F. (1999). Stability and Security in the Baltic Sea Region. Portland, OR: Frank Cass & Co. Ltd. σελ. 38. ISBN 0-7146-4932-5. 
  29. Krickus, Richard (2002). The Kaliningrad Question. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield Publishers, Inc. σελ. 42. 
  30. 30,0 30,1 Wspólnota Polska (17 Δεκεμβρίου 2012). «Stowarzyszenie Wspólnota Polska». Archiwum.wspolnotapolska.org.pl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2013. 
  31. 31,0 31,1 Wacław Podbereski, Sąsiedzi: Królewiec – Koenigsberg – Kaliningrad [w:] "Znad Wilii" nr 4(44) 2010, s. 113-117
  32. 32,0 32,1 «Placówki Dyplomatyczne Rzeczypospolitej Polskiej». Kaliningradkg.polemb.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2013. 
  33. 33,0 33,1 «Consulate General in Kaliningrad». Kaliningradkg.polemb.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2013. 
  34. A.C. (2013-10-08). «Poland and Kaliningrad: Small Border Traffic». Economist blog. http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2013/10/poland-and-kaliningrad. Ανακτήθηκε στις 2013-10-18. 
  35. 35,0 35,1 35,2 «Kaliningrad – Partner Cities». © 2000-2006 Kaliningrad City Hall. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2008. 
  36. «Aalborg Twin Towns». Europeprize.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2013. 
  37. «Kaliningrad information». E-gorod.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2013. 
  38. Korolczuk, Dariusz (12 Ιανουαρίου 2010). «Foreign cooperation - Partner Cities». Białystok City Council. City Office in Białystok. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2013. 
  39. «Ireland and Russia build a stragic partnership». Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2008. 
  40. «Elbląg - Podstrony / Miasta partnerskie». Elbląski Dziennik Internetowy (στα Πολωνικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2013. 
  41. «Elbląg - Miasta partnerskie». Elbląg.net (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2013. 
  42. «Gdańsk Official Website: 'Miasta partnerskie'». www.gdansk.pl/ (στα Πολωνικά και Αγγλικά). © 2009 Urząd Miejski w Gdańsku. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  43. «Groningen - Partner Cities». © 2008 Gemeente Groningen, Kreupelstraat 1,9712 HW Groningen. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2008. 
  44. «Biogas - on the "peaceful" purposes». Press service city hall. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2003. 
  45. «Miasta partnerskie - Urząd Miasta Łodzi [via WaybackMachine.com]». City of Łódź (στα Πολωνικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2013. 
  46. «Vänorter» (στα Σουηδικά). Malmö stad. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2013. 
  47. Kalingrad and Patras to become twin cities
  48. Russian Sailing Ship Docks in Patras for Twinning with Kaliningrad
  49. «Miasta bliźniacze Torunia» [Toruń's twin towns]. Urząd Miasta Torunia [City of Toruń Council] (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2013. 
  50. «Yerevan - Partner Cities». Yerevan Municipality Official Website. © 2005—2013 www.yerevan.am. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2013. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Калининградская областная Дума. Закон №463 от 27 мая 2010 г. «Об административно-территориальном устройстве Калининградской области», в ред. Закона №281 от 6 декабря 2013 г. «О порядке рассмотрения Калининградской областной Думой предложений о присвоении наименований географическим объектам или их переименовании, информирования населения и выявления его мнения о присвоении наименований географическим объектам или их переименовании на территории Калининградской области». Вступил в силу со дня официального опубликования. Опубликован: "Калининградская правда" (вкладыш "Ведомости Правительства Калининградской области"), №112, 26 июня 2010 г. (Kaliningrad Oblast Duma. Law #463 of May 27, 2010 On the Administrative-Territorial Structure of Kaliningrad Oblast, as amended by the Law #281 of December 6, 2013 On the Process Used by the Kaliningrad Oblast Duma to Consider the Proposals to Assign Names to Geographic Objects or to Rename Them, to Inform the Populace and Gather Their Opinion on Assigning Names to Geographic Objects or Renaming Them on the Territory of Kaliningrad Oblast. Effective as of the day of the official publication.).
  • Правительство Калининградской области. Постановление №640 от 30 августа 2011 г. «Об утверждении реестра объектов административно-территориального деления Калининградской области», в ред. Постановления №877 от 21 ноября 2011 г «О внесении изменения в Постановление Правительства Калининградской области от 30 августа 2011 г. №640». Вступил в силу со дня официального опубликования. Опубликован: "Калининградская правда" (вкладыш "Официально"), №170, 15 сентября 2011 г. (Government of Kaliningrad Oblast. Resolution #640 of August 30, 2011 On the Adoption of the Registry of the Objects of the Administrative-Territorial Divisions of Kaliningrad Oblast, as amended by the Resolution #877 of November 21, 2011 On Amending the Resolution of the Government of Kaliningrad Oblast #640 of August 30, 2011. Effective as of the day of the official publication.).
  • Калининградская областная Дума. Закон №397 от 15 мая 2004 г. «О наделении муниципального образования "Город Калининград" статусом городского округа», в ред. Закона №370 от 1 июля 2009 г «О составе территорий муниципальных образований Калининградской области». Вступил в силу со дня официального опубликования. Опубликован: "Российская газета" ("Запад России"), №115, 3 июня 2004 г. (Kaliningrad Oblast Duma. Law #397 of May 15, 2004 On Granting the Urban Okrug Status to the Municipal Formation of the "City of Kaliningrad", as amended by the Law #370 of July 1, 2009 On the Composition of the Territories of the Municipal Formations of Kaliningrad Oblast. Effective as of the day of the official publication.).
  • Vesilind, Priit J. «Kaliningrad: Coping with a German Past and a Russian Future», National Geographic, March 1997.
  • Berger, Stefan «A City and Its Past. Popular Histories in Kaliningrad between Regionalization and Nationalization», in: Popularizing National Past. 1800 to Present, Edited by Stefan Berger, Chirs Lorenz, and Billie Melman, Routledge 2012, pp. 288–307.
  • Kaliningrad Region, General Information Kommersant, Russia's daily On-line
  • Президиум Верховного Совета СССР. Указ от 4 июля 1946 г. «О переименовании города Кёнигсберга в город Калининград и Кёнигсбергской области в Калининградскую область». (Presidium of the Supreme Soviet of the USSR. Decree of July 4, 1946 On Changing the Name of the City of Kyonigsberg to the City of Kaliningrad and the Name of Kyonigsberg Oblast to Kaliningrad Oblast. ).

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]