Κίφερ Σάδερλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κίφερ Σάδερλαντ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Kiefer Sutherland (Αγγλικά)
Γέννηση21  Δεκεμβρίου 1966[1]
Νοσοκομείο Σεντ Μέρι[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΚαναδάς
Ηνωμένο Βασίλειο[3]
ΣπουδέςHarbord Collegiate Institute, John G. Althouse Middle School, Malvern Collegiate Institute, Martingrove Collegiate Institute, Regina Mundi Catholic College, Silverthorn Collegiate Institute, Sir Frederick Banting Secondary School, St. Andrew's College και O'Connor–Parkview
Ιδιότηταηθοποιός, ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, σκηνοθέτης κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών[4][5], ηθοποιός φωνής, σκηνοθέτης τηλεόρασης[6][7][8], τηλεοπτικός παραγωγός[9][10], τραγουδοποιός, ηθοποιός θεάτρου[11] και παραγωγός[12]
ΤέκναSarah Sutherland
ΓονείςΝτόναλντ Σάδερλαντ και Shirley Douglas
ΑδέλφιαAngus Sutherland
Rachel Sutherland
Σημαντικά έργαΣτάσου Πλάι Μου, The Wild, Marmaduke, Τέρατα και Εξωγήινοι, Mirrors, Teresa's Tattoo, Desert Saints, Twelve, Break Up, Where Is Kyra?, Behind the Red Door, Dead Heat, The Bay Boy, Promised Land, Freeway, The Lost Boys και The Land Before Time X: The Great Longneck Migration
ΒραβεύσειςSatellite Award for Best Actor – Television Series Drama (2002), Satellite Award for Best Actor – Television Series Drama (2003), Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Male Actor in a Drama Series (2004), Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Male Actor in a Drama Series (2006), βραβείο Έμμυ ζώνης υψηλής τηλεθέασης καλύτερης δραματικής σειράς (2006), Λεωφόρος της Δόξας στον Καναδά (2005), βραβείο Έμμυ ζώνης υψηλής τηλεθέασης Α' ανδρικού ρόλου σε δραματική σειρά (2006) και αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[13]
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κίφερ Σάδερλαντ (Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland, 21 Δεκεμβρίου 1966) είναι Καναδός παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Είναι διάσημος για το ρόλο του Jack Bauer στη σειρά του καναλιού Fox 24. Χάρη σε αυτήν έχει κερδίσει Βραβείο Έμμυ, μια Χρυσή Σφαίρα, δύο Screen Actors Guild Awards και δύο Satellite Awards.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αγγλία στις 21 Δεκεμβρίου 1966. Ο Κίφερ έχει μια δίδυμη αδερφή, την Ρέιτσελ. Οι γονείς τους είναι ο Ντόναλντ Σάδερλαντ και η Σίρλεϊ Ντάγκλας και οι δύο ηθοποιοί. Χώρισαν το 1971. Μετά το διαζύγιο , ο Κίφερ και η μητέρα του μετακόμισαν από το σπίτι τους στο Λος Άντζελες στο Τορόντο, όπου παρακολούθησε καθολικό σχολείο έως ότου γίνει 15 ετών.

Το ενδιαφέρον του για την ηθοποιία ξεκίνησε πολύ νωρίς. Το 1983, εμφανίστηκε στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Max Dugan Returns, μαζί με τον πατέρα του. Έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες σε όλη τη δεκαετία του 1980, συμπεριλαμβανομένων των The Bay Boy, Stand Rob Reiner και το βαμπίρ θρίλερ The Lost Boys. Το 1986, ίδρυσε την δικιά του εταιρεία παραγωγής την Sutherland Still Water Productions, που πήρε το όνομά της από ένα ποτάμι που διέσχιζε το ράντσο του στη Montana.

Το 1990, ο Σάδερλαντ κέρδισε την παγκόσμια προσοχή για το ρόλο του στην ταινία Flatliners, ένα ψυχόδραμα με συμπρωταγωνιστή τον Κέβιν Μπέικον, William Baldwin και την Julia Roberts (με την οποία είχαν ένα φλογερό ειδύλλιο). Δύο χρόνια αργότερα, πρωταγωνίστησε στην υπερπαραγωγή A Few Good Men, και μέσα σε ένα χρόνο, έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το τηλεοπτικό δράμα Last Light, στο οποίο πρωταγωνιστούσε, ως τρόφιμος των φυλακών.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έδειξε την προτίμησή για ταινίες πιο σκοτεινές, με έντονα ψυχολογικά σενάρια. Το 1997, πρωταγωνίστησε στο σύγχρονο φιλμ νουάρ The Last Days of Frankie the Fly και την επιστημονική ταινία φαντασίας - μυστήριου Dark City. Παράλληλα σκηνοθέτησε την δεύτερη ταινία του τη Woman Wanted το 1999, καθώς και το ψυχολογικό δράμα Ground Control.Ο Κίφερ το 2000 έκανε μια αλλαγή από τα ψυχολογικά δράματα και τις σκοτεινές ταινίες, σε μια κωμωδία, εμποτισμένη με εκκεντρικό χιούμορ την Picking Up the Pieces. Την ίδια χρονιά, πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη σειρά του Stephen Hopkins το 24, η οποία του χάρισε την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα. ο Σάδερλαντ επέστρεψε ως Jack Bauer στην τηλεταινία, 24:Redemption. Από το 2001 μέχρι το 2010 αφοσιώθηκε εξ΄ ολοκλήρου στην σειρά την οποία σταμάτησε το 2010. Κατόπιν ακολούθησε η σειρά Touch για δύο σεζόν και το 2014 επέστρεψε στο ρόλο που τον καθιέρωσε, για 12 επεισόδια. Το 2017, ο Κίφερ Σάδερλαντ πρωταγωνίστησε στη σειρά του Netflix με τίτλο "Ο Επιζών της επόμενης Ημέρας" και εξαιτίας της μεγάλης τής απήχησης, το Νetflix αγόρασε τα δικαιώματα της σειράς από το ABC και γύρισε 3ο κύκλο. Σε αυτό το πολιτικό δράμα, ο Σάδερλαντ, υποδύονταν τον δυναμικό μεν αλλά πολιτικά άπειρο πρόεδρο Τομ Κίρκμαν. Η σειρά κέρδισε υποψηφιότητα βραβείου καλύτερου νεου τηλεοπτικού δράματος στα People's Choice Awards.

Ο Σάδερλαντ ήταν παντρεμένος με την Camelia Kath από το 1987 έως 1990. Έχει μια κόρη τη Sarah Jude, μαζί με μια θετή κόρη, τη Michelle Kath. Ο Σάδερλαντ παντρεύτηκε Kelly Winn το 1996. Το ζευγάρι χώρισε το 1999. Το διαζύγιο βγήκε το 2004.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]