Γεθσημανή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κήπος της Γεσθημανής)
Η Γεθσημανή

Συντεταγμένες: 31°46′46″N 35°14′25″E / 31.779402°N 35.240197°E / 31.779402; 35.240197

Η Γεθσημανή είναι κήπος, δυο χιλιόμετρα ανατολικά των τειχών τής Ιερουσαλήμ, στους πρόποδες του όρους των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος είναι γνωστός ως τόπος που άρχισε το μαρτύριο του Ιησού Χριστού, δηλαδή η προδοσία του από τον Ιούδα και η σύλληψή Του. Η λέξη προέρχεται από τα Αραμαϊκά ως ܓܕܣܡܢ (Γαθ-Σμανή) που σημαίνει ελαιοτριβείο.[1] Το όνομα αυτό πιθανόν προέρχεται από τα ελαιοτριβεία και τους ελαιώνες της περιοχής.

Το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο τής Ιταλίας,[2] μετά από έρευνα τριών ετών, συμπέρανε ότι στον κήπο εξακολουθούν να υπάρχουν ελαιόδενδρα με ρίζες από τα χρόνια του Ιησού. Την περίοδο των Σταυροφοριών ανακαινίστηκε ο ρωμαιοκαθολικός ναός που βρίσκεται εκεί μέχρι σήμερα και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, επειδή εκεί είναι το μέρος ταφής της Παναγίας,[3] καθώς και ο κήπος όπου ο Ιησούς προσευχήθηκε για τελευταία φορά.

Βάσει τής παραπάνω έρευνας, εκεί βρίσκονται τα οκτώ παλαιότερα πλατύφυλλα δένδρα τού κόσμου, τα οποία βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση. Ο επικεφαλής τής ερευνητικής ομάδας, Αντόνιο Τσιμάτο, σχολίασε "...πρόκειται για ένα μικρό θαύμα..." όταν διαπιστώθηκε ότι το χώμα εμποδίζει τα έντομα και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων να καταστρέψουν τα δένδρα.

Από τα μέσα του 1ου αιώνα η Γεθσημανή συσχετίσθηκε και με την ταφή της Θεοτόκου. Από τον 5ο αιώνα βρίσκεται και ο πρώτος λαξευμένος ναός προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος αργότερα, στεγάστηκε σε άλλο μεγαλύτερο ναό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημος ιστότοπος του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων https://jerusalem-patriarchate.info/ἱερά-προσκυνήματα/ἁγία-γεθσηµανὴ/