Κάρλα Μπρούνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρλα Μπρούνι
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Carla Bruni (Ιταλικά)
Προφορά
Γέννηση23  Δεκεμβρίου 1967[1][2]
Τορίνο[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία
Γαλλία (από 2008)[4]
ΣπουδέςLycée Janson-de-Sailly, Πανεπιστήμιο Παντεόν-Σορμπόν και École Jeannine Manuel
Ιδιότητατραγουδιστής
ΣύζυγοςΝικολά Σαρκοζί (από 2008)[5] και Raphaël Enthoven (2000–2007)
ΤέκναΤζουλιά Σαρκοζί[6] και Aurélien Enthoven[7]
ΓονείςAlberto Bruni Tedeschi και Maurizio Remmert[8] και Μαρίσα Μπορίνι
ΑδέλφιαΒαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι
ΣυγγενείςΓκιγιώμ Σαρκοζί (husband's brother)[9], Φρανσουά Σαρκοζί (husband's brother), Πιέρ Σαρκοζί (θετός υιός), Ζαν Σαρκοζί (θετός υιός), Louis Sarkozy (θετός υιός), Πολ Σαρκοζί (husband's father) και Αντρέ Μαλά (πεθερά)
Όργανακιθάρα, φωνή και πιάνο
Είδος τέχνηςFrench pop[10][11]
ΒραβεύσειςPrix Raoul-Breton, Victoires de la Musique – Female artist of the year (2004)[12], Αξιωματικός του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (2020)[13], Grand Cross of the National Order of Benin (2010) και Τάγμα του Καρόλου Γ΄ (2009)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κάρλα Μπρούνι Σαρκοζί (πλήρες όνομα: Κάρλα Τζιλμπέρτα Μπρούνι Τεντέσκι, ιταλικά: Carla Gilberta Bruni Tedeschi, 23 Δεκεμβρίου 1967) είναι Ιταλογαλλίδα[14] τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μοντέλο. Το 2008 παντρεύτηκε τον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και πρίγκιπα της Ανδόρρας Νικολά Σαρκοζί.

Γεννήθηκε στην Ιταλία και σε ηλικία επτά ετών μετακόμισε στη Γαλλία. Ήταν μοντέλο από το 1987 έως το 1997 όταν ξεκίνησε την καριέρα της στη μουσική. Έγραψε αρκετά τραγούδια για τον Ζιλιέν Κλερκ τα οποία περιλαμβάνονται στον δίσκο του Si j'étais elle (2000). Η Μπρούνι κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Quelqu'un m'a dit το 2002, που βρισκόταν επί 34 εβδομάδες στο top 10 του γαλλικού πίνακα επιτυχιών. Η Μπρούνι κέρδισε το βραβείο Γυναίκα Καλλιτέχνης της Χρονιάς το 2007 στα βραβεία μουσικής Victoire. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο της με τίτλο No Promises και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε τον τρίτο δίσκο της, το Comme si de rien n'était. Το 2013, η Μπρούνι κυκλοφόρησε τον τέταρτο δίσκο της, το Little French Songs. Το 2017, κυκλοφόρησε τον τέταρτο δίσκο με τίτλο French Touch. Έχει πουλήσει 5 εκατ. δίσκους καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

Ευαισθητοποιημένη πάνω στα κοινωνικά ζητήματα, το 2009 δημιούργησε το Ίδρυμα Κάρλα Μπρούνι-Νικολά Σαρκοζί για να προωθήσει την πρόσβαση σε όλους στον πολιτισμό και τη γνώση.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάρλα Μπρούνι γεννήθηκε στο Τορίνο. Είναι νόμιμα η κόρη της Ιταλίδας πιανίστριας Μαρίσα Μπορίνι και του συνθέτη της κλασικής μουσικής Αλμπέρτο Μπρούνι Τεντέσκι. Ωστόσο, το 2008, η Μπρούνι δήλωσε στο περιοδικό Vanity Fair ότι ο βιολογικός της πατέρας είναι ο ιταλικής καταγωγής Βραζιλιάνος μανάβης Μαουρίτσιο Ρεμέρ. Όταν ο Ρεμέρ γνώρισε τη Μαρίσα Μπορίνι σε μια συναυλία στο Τορίνο, ήταν ένας 19χρονος κιθαρίστας της κλασικής μουσικής, και η σχέση τους διήρκεσε έξι χρόνια. Η αδερφή της είναι η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι. Είχε έναν αδερφό, τον Βιργίνιο Μπρούνι Τεντέσκι (1959 - 4 Ιουλίου 2006), ο οποίος πέθανε από επιπλοκές του AIDS. Ένας προπάππους από την πλευρά της μητέρας της ήταν Ιταλός ενώ οι υπόλοιποι πρόγονοι της μητέρας της είναι Γάλλοι.

Η Μπρούνι είναι η κληρονόμος της περιουσίας που δημιουργήθηκε από την ιταλική κατασκευαστική εταιρεία CEAT, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1920 από τον παππού της, Βιργίνιο Μπρούνι Τεντέσκι. Η εταιρεία πουλήθηκε τη δεκαετία του 1970 στην Pirelli (η εταιρεία συνεχίζει να υφίσταται στη θυγατρική της στην Ινδία, που ιδρύθηκε το 1958). Η οικογένεια μετακόμισε στη Γαλλία το 1975, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο απαγωγής από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, μια κομμουνιστική τρομοκρατική ομάδα που δραστηριοποιήθηκε στην Ιταλία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Η Μπρούνι μεγάλωσε στη Γαλλία από την ηλικία των 7 ετών και φοίτησε στο σχολείο Château Mont-Choisi στη Λωζάνη της Ελβετίας. Πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει τέχνη και αρχιτεκτονική αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές της σε ηλικία 19 ετών για να γίνει μοντέλο. Από τον βιολογικό της πατέρα, η Μπρούνι έχει μια ετεροθαλή αδερφή, την Κονσουέλο Ρεμέρ.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικές πεποιθήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πολιτικές πεποιθήσεις της Μπρούνι υπήρξαν ασταθείς κατά την πάροδο των ετών, αν και η ίδια δηλώνει ότι τάσσεται με την αριστερά. Έχει υπερασπιστεί αρκετές φορές τον Νικολά Σαρκοζί από τότε που έγινε πρώτη κυρία της Γαλλίας αλλά και αργότερα όταν εγκατέλειψε την πολιτική.

Στις γαλλικές προεδρικές εκλογές 2007, η Μπρούνι δήλωσε ότι θα ψήφιζε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που ήταν αντίπαλος του μελλοντικού συζύγου της Νικολά Σαρκοζί. Όμως το γεγονός ότι δεν είχε λάβει τη γαλλική ιθαγένεια δεν της επέτρεπε να συμμετάσχει στις εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είχε ψηφίσει την αριστερά λόγω της οικογενειακής παράδοσης. Σε μια συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα The Sunday Herald τον Οκτώβριο 2011, η Μπρούνι δήλωσε: "Η οικογένειά μου πάντα ψήφιζε αριστερά, αποτελεί παράδοση. Δεν θα ψηφίσω ποτέ δεξιά".

Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Le Point, η Μπρούνι δήλωσε όταν ρωτήθηκε για τις πολιτικές της πεποιθήσεις: "Είμαι με την αριστερά αλλά δεν είμαι εναντίον του συζύγου μου ούτε του κόμματός του. Δεν είμαι ακτιβίστρια". Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Le Parisien τον Μάιο 2011, η Μπρούνι δήλωσε ότι δεν θεωρούσε πλέον τον εαυτό της ως υποστηρίκτρια της αριστεράς αλλά υποστηρίκτρια του Σαρκοζί.

Η Μπρούνι δεν θεωρεί τον εαυτό της φεμινίστρια, δηλώνοντας στο περιοδικό Vogue: "Η γενιά μου δεν έχει ανάγκη τον φεμινισμό. Δεν είμαι καθόλου φεμινίστρια. Αντιθέτως είμαι αστή".

Υποστηρίζει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων και είναι υπέρ της υιοθεσίας.

Γάμος με τον Νικολά Σαρκοζί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ζεύγος Σαρκοζί με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (αριστερά) το 2011

Η Μπρούνι γνώρισε τον τότε φρεσκοχωρισμένο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τον Νοέμβριο 2007, σε ένα δείπνο. Μετά από μια σύντομη σχέση, παντρεύτηκαν στο Παρίσι στις 2 Φεβρουαρίου 2008. Ο γάμος αυτός ήταν ο πρώτος για την Μπρούνι και ο τρίτος για τον Σαρκοζί. Η Μπρούνι έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα λίγο καιρό αργότερα. Από τότε έχει προβεί σε αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με το αν διατηρεί ακόμα την ιταλική υπηκοότητα. Στην εκπομπή Ellen DeGeneres Show στις 28 Απριλίου 2014, επιβεβαίωσε ότι ακόμα διατηρεί την ιταλική υπηκοότητα. Πέρα από τα ιταλικά που είναι η μητρική της γλώσσα, η Μπρούνι μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά.

Μετά τον γάμο της με τον Σαρκοζί τον Φεβρουάριο 2008, η Μπρούνι συνέχισε να τον συνοδεύει στις επισκέψεις του στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο 2008, γεγονός που έκανε εντύπωσε στον διεθνή τύπο και στην κοινή γνώμη τόσο στην Αγγλία όσο και στη Γαλλία. Κατείχε το δικό της γραφείο και προσωπικό στην αριστερή πτέρυγα των Ηλυσίων.

Φιλανθρωπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασχολούμενη επί χρόνια με το ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό έργο, η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί έγινε παγκόσμια πρέσβειρα για την προστασία των μητέρων και των παιδιών κατά του HIV το 2008. Τον Απρίλιο 2009, δημιούργησε το Ίδρυμα Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, για να προωθήσει την καθολική πρόσβαση στον πολιτισμό και τη γνώση.

Σε μια επιστολή υποστήριξης στον οργανισμό People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), έλαβε θέση κατά της χρήσης της γούνας στη μόδα.

Η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί ασχολείται με αρκετές φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Έδωσε τα κέρδη του δίσκου της Comme si de rien n'était στον οργανισμό Fondation de France και υποστηρίζει διάφορες εκδηλώσεις, όπως την εκστρατεία Born HIV Free, τα δικαιώματα των ζώων, το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα, τον γαλλικό οργανισμό AIDES για την έρευνα πάνω στο AIDS, τον γαλλικό οργανισμό La Chaîne de l'Espoir και τον οργανισμό Warchild UK. Συμμετείχε επίσης σε μια συναυλία με τον Στίβι Γουόντερ και την Αρίθα Φράνκλιν για τα 91α γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα και ηχογράφησε ένα τραγούδι για τον δίσκο We Were So Turned On: A Tribute to David Bowie. Ασχολείται με την προώθηση νέων καλλιτεχνών και έκανε ντουέτο με τον Γάλλο τραγουδιστή Μαρκ Λαβουάν για το Prix Constantin, ένα ετήσιο γαλλικό μουσικό βραβείο που απονέμεται σε νέους καλλιτέχνες. Τον Αύγουστο 2008 γνώρισε τον Δαλάι Λάμα στο Lerab Ling, έναν βουδιστικό ναό στο Λανγκντόκ, στη Γαλλία. Η Μπρούνι γνώρισε τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο 2008.

Τον Σεπτέμβριο 2008 η Μπρούνι επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της, όπου συμμετείχε σε μια συνάντηση για τη φτώχεια και τη γυναικεία θνησιμότητα, μαζί με τη βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και την Γουέντι Μέρντοχ, δείπνησε με την τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ Λάουρα Μπους στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης όπου διεξαγόταν το Συμπόσιο για τον Παγκόσμιο Αναλφαβητισμό και παρακολούθησε τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τον σύζυγό της.

Το 2009 δείπνησε στο Παρίσι με τον εμίρη του Κατάρ και τη σύζυγό του και με τον πρόεδρο του Ιράκ. Η ίδια και η Σίκα Μόζαχ (σύζυγος του εμίρη του Κατάρ) συνεργάστηκαν πάνω στο ζήτημα της προώθησης της εκπαίδευσης. Η Μπρούνι επισκέφτηκε την Ντόχα μετά από πρόσκληση της Σίκα Μόζαχ τον Νοέμβριο 2009. Η Μπρούνι γλίτωσε από τον θάνατο μια Ιρανή, τη Σακίνε Μοχαμάντι-Αστιάνι, στην οποία είχε επιβληθεί θανατική ποινή με λιθοβολισμό.

Τον Απρίλιο 2009, η Μπρούνι τιμήθηκε με τον Μεγάλο Σταυρό του Order of Charles III με την ευκαιρία της επίσκεψης του προεδρικού ζεύγους στην Ισπανία. Τον Ιανουάριο 2010, η Μπρούνι επισκέφτηκε το Μπενίν, στη δεύτερη επίσκεψή της ως πρέσβειρα για τον οργανισμό The Global Fund.

Άσκησε κριτική στον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ αναφορικά με το ζήτημα της θρησκείας και του AIDS. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Canard Enchainé, αξιωματικοί του Βατικανού ζήτησαν από την Μπρούνι να μη συνοδεύσει τον σύζυγό της στην επίσημη επίσκεψη αυτού στη Ρώμη υπό τον φόβο ότι οι ιταλικές εφημερίδες θα εκτύπωναν προκλητικές φωτογραφίες από την καριέρα της ως μοντέλο.

Η οικογένεια Εντχόβεν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001, η Μπρούνι απέκτησε το πρώτο της παιδί, τον Ορελιάν, από τη σχέση της με τον καθηγητή φιλοσοφίας Ραφαέλ Εντχόβεν. Η Μπρούνι θεωρείται πως ήταν ερωμένη του πατέρα του Εντχόβεν, του δημοσιογράφου Ζαν-Πολ Εντχόβεν, όταν ξεκίνησε η σχέση της με τον υιό Εντχόβεν, ο οποίος τότε ήταν παντρεμένος με τη συγγραφέα Ζιστίν Λεβί. Η Μπρούνι ισχυρίζεται ότι βγήκε μόνο ελάχιστες φορές με τον Ζαν-Πολ Εντχόβεν χωρίς να γίνει ποτέ η ερωμένη του, και ότι ο Ραφαέλ Εντχόβεν έπαιρνε διαζύγιο από τη γυναίκα του όταν η ίδια ξεκίνησε σχέση μαζί του. Το τραγούδι "Raphaël" από το άλμπουμ της Μπρούνι Quelqu'un m'a dit αναφέρεται στη σχέση της με τον Ραφαέλ Εντχόβεν και το βιβλίο της Ζιστίν Λεβί Rien de Grave (2004) αναφέρεται στο τέλος του γάμου της. Ο χαρακτήρας με το όνομα "Πόλα" αναφέρεται στην Μπρούνι. Η Μπρούνι δήλωσε στο Vanity Fair ότι ο Ραφαέλ Εντχόβεν τερμάτισε τη σχέση τους τον Μάιο 2007 επειδή ένιωθε ότι είχαν γίνει "σαν φίλοι".

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο άλμπουμ

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Ταινία Ρόλος Σημειώσεις
1994 Πρετ-α-πορτέ Η ίδια χωρίς αναφορά στους τίτλους
1998 Paparazzi
2009 Somebody Told Me About Carla Bruni ντοκιμαντέρ διάρκειας 80 λεπτών
2011 Μεσάνυχτα στο Παρίσι Ξεναγός σε μουσείο Sκηνοθεσία του Γούντι Άλεν. Yποψηφιότητες: Βραβείο Alliance of Women Film Journalists για Καλύτερο Καστ, Βραβείο Phoenix Film Critics Society για Καλύτερο Καστ, Βραβείο San Diego Film Critics Society για καλύτερη ομαδική ερμηνεία, Βραβείο Screen Actors Guild Award ια καλύτερη ομαδική ερμηνεία

Τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο εξωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ισπανία: Grand Cross of the Order of Charles III, 2009
  • Benin: Grand Cross of the National Order of Merit, 2010

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 26  Απριλίου 2014.
  2. «Babesdirectory» carla-bruni.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  4. «Journal officiel de la République française». (Γαλλικά) Journal officiel de la République française.
  5. www.parismatch.com/People/Carla-Bruni-et-Nicolas-Sarkozy-10-ans-d-amour-1451495.
  6. www.gala.fr/stars_et_gotha/giulia_sarkozy.
  7. www.gala.fr/l_actu/news_de_stars/5_choses_a_savoir_sur_aurelien_le_fils_de_carla_bruni-sarkozy_et_raphael_enthoven_407416.
  8. 8,0 8,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  9. www.vogue.it/en/people-are-talking-about/obsession-of-the-day/2011/05/sarkozy-bruni-dinasty?refresh_ce=.
  10. www.nytimes.com/2017/10/03/fashion/carla-bruni-sarkozy-music-album.html.
  11. www.standard.co.uk/go/london/music/carla-bruni-review-easy-charm-from-the-first-lady-of-sultry-french-pop-a3716651.html.
  12. Ανακτήθηκε στις 7  Μαΐου 2019.
  13. www.culture.gouv.fr/Nous-connaitre/Organisation/Conseil-de-l-Ordre-des-Arts-et-des-Lettres/Arretes-de-Nominations-dans-l-ordre-des-Arts-et-des-Lettres/Nomination-dans-l-ordre-des-Arts-et-des-Lettres-hiver-2020.
  14. «Carla Bruni a obtenu sa naturalisation». LEFIGARO (στα Γαλλικά). 9 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2023.