Ιωσήφ Κηρομύτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωσήφ Κηρομύτης
Γέννηση3  Ιανουαρίου 1951
Στεφάνη Πρέβεζας
ΘάνατοςΑύγουστος 2013
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταζωγράφος και αγγειοπλάστης
Είδος τέχνηςΖωγραφική, Αγγειοπλαστική, Αγγειογραφία
Καλλιτεχνικά ρεύματαΚλασσικισμός
Σημαντικά έργαΑρχαίο Συμπόσιο

Ο Ιωσήφ Κηρομύτης (Στεφάνη 03 Ιανουαρίου 1951 - Αθήνα Αύγουστος 2013) ήταν γνωστός 'Ελληνας ζωγράφος και αγγειοπλάστης - αγγειογράφος αρχαίας τεχνοτροπίας.

Μελανόμορφο αγγείο (αμφορά) του Ιωσήφ Κηρομύτη

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κηρομύτης γεννήθηκε στο χωριό Στεφάνη του Ν. Πρέβεζας. Στο Γυμνάσιο ένας καθηγητής του αντελήφθη το ταλέντο του στη ζωγραφική και πρότεινε στους γονείς του να πάει να σπουδάσει καλές Τέχνες στην Αθήνα. 'Ετσι το έτος 1969 σε ηλικία 18 ετών ήρθε στο Χαλάνδρι και μετά στην Αθήνα όπου ταυτόχρονα τέλειωσε το Λύκειο και την Σχολή Ζωγραφικής ABC. Τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας ασχολήθηκε με μικρές ελαιογραφίες τοπίων με σκοπό το βιοπορισμό. Αργότερα μεταπήδησε σε μεγαλύτερους πίνακες με αρχαιοκλασσικά θέματα, συνήθως από την Ελληνική Μυθολογία και Ιστορία. Μετά το έτος 1992, πρακτικά εγκατέλειψε τη ζωγραφική σε καμβά και μεταπήδησε στην αγγειοπλαστική και ζωγραφική αγγείων (ψημένα αγγεία) με την αρχαιοελληνική τεχνική. Μάλιστα ανέπτυξε δική του τεχνολογία παραγωγής φυσικών χρωμάτων που να μην αλλοιώνονται στό ψήσιμο του αγγείου, και ουδέποτε χρησιμοποίησε συνθετικά χρώματα του εμπορίου. Ετσι όλες οι κατασκευές του, ακριβή αντίγραφα αγγείων των Ελληνικών και Ξένων Μουσείων, έχουν διαχρονικότητα και δεν αλλοιώνονται ποτέ. Η διασημότητά του του επέτρεψε να έχει πρόσβαση σε όλες τις βιτρίνες των Αρχαιολογικών Μουσείων, οι οποίες άνοιγαν ειδικά γι αυτόν, ώστε να φωτογραφήσει σε όλες τις όψεις τα αγγεία, τα οποία αναπαριστούσε σε ακριβές αντίγραφο. Τα τελευταία χρόνια λόγω προβλήματος υγείας συνταξιοδοτήθηκε και έκλεισε το εργαστήριό του στην Πετρούπολη. Ο Ιωσήφ Κηρομύτης απεβίωσε στην Αθήνα τον Αύγουστο 2013 πάσχων από χρόνια λευχαιμία.

Καλλιτεχνική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα έργα του Ιωσήφ Κηρομύτη είναι μικρές ελαιογραφίες, που βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Η μικρή ελαιογραφία απαιτεί τη χρήση λεπτών πινέλων και ακρίβειας, και εκεί ακριβώς φάνηκε το ταλέντο του Κηρομύτη. Πέραν αυτού ο μικρός πίνακας ήταν πιό εύκολος στην εμπορική του προώθηση. Μετά το 1985 άρχισε να ζωγραφίζει μεγάλου μεγέθους ελαιογραφίες με αρχαιοκλασσικά θέματα. Εχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής. Σταδιακά σχεδόν εγκατέλλειψε τη ζωγραφική και ασχολήθηκε με την αγγειοπλαστική και αγγειογραφία σε ψημένα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, που πωλούνται σε καταστήματα πέριξ της Ακροπόλεως. Στην πατρίδα του την Πρέβεζα έκανε μόνο μία έκθεση ζωγραφικής το 1994 στην δημοτική αίθουσα "Θεοφάνειος". Οι εκδόσεις ΔΟΛ (Οργανισμός Λαμπράκη) έχουν εκδόσει ένα CD με την «Ελλάδα του Περικλή» όπου ο Ιωσήφ Κηρομύτης παρουσιάζει σε βίντεο την τεχνική του. Προσπάθησε να συγκεντρώσει τις σημειώσεις του γιά να εκδόσει ένα εγχειρίδιο Αρχαίας Αγγειοπλαστιής και Αγγειογραφίας, από τις εκδόσεις ΄Αδωνι Γεωργιάδη, αλλά δεν πρόλαβε.