Ιωάννης Πεσμαζόγλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Πεσμαζόγλου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1857
Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας
Θάνατος1906
Ελλάδα
Τόπος ταφήςΠρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
οικονομολόγος
τραπεζίτης
Οικογένεια
ΤέκναΑλεξάνδρα Πεσμαζόγλου
ΟικογένειαΟικογένεια Πεσμαζόγλου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Αθηνών)
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Ηλείας)
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Μεσσηνίας)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης Γ. Πεσμαζόγλου (1857-1906) υπήρξε τραπεζίτης, οικονομολόγος και πολιτικός (βουλευτής).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή, σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Παρίσι και στην αρχή εργάσθηκε στη γαλλική τράπεζα Credit Lyonnais στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και αργότερα το 1882 ανέλαβε διευθυντής της βρετανικής τράπεζας Anglo-Egyptian Bank. Στη συνέχεια ήλθε στην Αθήνα όπου και ίδρυσε δική του Τράπεζα, η οποία το 1897 συγχωνεύθηκε με την Τράπεζα Αθηνών, της οποίας και ανέλαβε διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής μέχρι το θάνατό του.

Ο Ιωάννης Πεσμαζόγλου ίδρυσε επίσης την "Προνομιούχο Εταιρεία προς προστασία της σταφίδας" (Ενιαία), καθώς και την "Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων" με τις οποίες και λύθηκε το τότε δυσχερές πολιτικό-οικονομικό θέμα που είχε προκύψει γνωστό ως σταφιδικό ζήτημα, είχε δε θετικά προπαρασκευάσει την ενοποίηση του Ελληνικού δημόσιου χρέους και τη μετατροπή αυτού σε δραχμές, σχέδιο που όμως ματαίωσε ο πρόωρος θάνατός του.

Από το 1900 ασχολήθηκε με την πολιτική και εκλέχθηκε Βουλευτής Αθηνών, Μεσσηνίας και Ηλείας. Τέλος με δωρεές του ιδρύθηκαν οι τότε νυκτερινές Σχολές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών.

Γιοί του ήταν οι Ανδρέας, Στέφανος και Γεώργιος Πεσμαζόγλου. Ο γιος του, Ανδρέας, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά πέθανε το 1927, σε ηλικία μόλις 27 ετών λόγω άγνωστης οξείας νόσου ενώ ο Στέφανος ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, ιδρύοντας την εφημερίδα «Πρωΐα».

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]