Ιωάννης Αντιοχεύς (χρονογράφος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Αντιοχεύς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωάννης της Αντιόχειας (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςμεσαιωνική ελληνική γλώσσα
αρχαία ελληνικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός[2]
συγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργοChronological history
Περίοδος ακμής7ος αιώνας[2] και 6ος αιώνας

Ο Ιωάννης Αντιοχεύς ήταν χρονογράφος του 7ου αιώνα. Υπήρξε μοναχός και προφανώς σύγχρονος του αυτοκράτορα Ηράκλειου.
Έγραψε την «Ιστορία Χρονική» από το Αδάμ ως τον θάνατο του Φωκά (610) δανειζόμενος από καθιερωμένους ιστορικούς όπως ο Σέξτος Ιούλιος Αφρικανός, ο Ευσέβιος ο Καισαρείας και ο Αμμιανός Μαρκελλίνος. Το έργο του είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή αυτού του Ιωάννη Μαλάλα και διασώζονται μόνο μερικά κομμάτια του.
Ο ιστορικός Gelzer ταυτίζει τον συγγραφέα της «Ιστορίας Χρονικής» με τον Μονοφυσίτη Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη που παρέμεινε στην έδρα του μεταξύ 630-648. Τα τμήματα που διαθέτουμε είναι ενσωματωμένα, το πρώτο, στον Παρισινό Κώδικα (1763) γραμμένο από τον Κλαύδιο Σαλμάσιο και, το δεύτερο, στην εγκυκλοπαίδεια της ιστορίας που γράφτηκε κατ’εντολήν του Κωνσταντίνου Ζ΄ Πορφυρογέννητου.
Τα δύο κείμενα διαφέρουν αρκετά με το πρώτο να χρησιμοποιεί αρχαία ελληνική και το δεύτερο Βυζαντινή και χριστιανική γλώσσα. Το κείμενο του Σαλμάσιου είναι παλαιότερο και άρα μάλλον το αυθεντικό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cramer, "Anecdota Graeca e cod. mss. regiae Parisiensis", II, Oxford 1839, 383–401, in C. Muller, "Fragmenta Historicorum Graecorum", vol. IV, Paris, 1883, 535–622; V, 27–8. (λατινικά)
  • Fortescue, A. (1910). "John of Antioch". In The Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. Retrieved May 23, 2009 from New Advent. (αγγλικά)
  • Herbermann, Charles, ed (1913). Catholic Encyclopedia. Robert Appleton Company (αγγλικά)